1 pand, 2 klinieken, 2 ZIS-sen en geen onderlinge elektronische communicatie

Ugeen datacommunicatie zult zeggen: “Hoe kan dat nou in een tijd waarin van alles elektronische aan elkaar gekoppeld wordt?”.  Ik kwam het afgelopen week tegen tijdens polikliniekbezoek in het plaatselijke ziekenhuis. Op polibezoek bij de orthopedische chirurg  van  de Sint Maartenskliniek Woerden bleek dat het onmogelijk was om laboratoriumgegevens in te zien die aangevraagd waren door de cardioloog in hetzelfde pand. Het probleem is dat de cardioloog behoort tot het St. Antoniusziekenhuis locatie Woerden dat een ander computersysteem gebruikt als de in hetzelfde pand gevestigde Sint Maartenskliniek. Het gevolg van het niet in kunnen zien van deze laboratoriumdata was dat opnieuw bloed afgenomen werd in het laboratorium om te zien of ontstekingsparameters verhoogd waren. Op mijn  opmerking op de polikliniek orthopedische chirurgie van de Sint Maartenskliniek tegen de arts, dat dit toch wel vreemd was, kreeg ik als antwoord dat het ook niet goed uit te leggen was aan patiënten. Hoe kan zoiets nu gebeuren?

Voorgeschiedenis

In 2005 opende de Sint Maartenskliniek uit Nijmegen een centrum voor orthopedie en reumatologie in het toen zelfstandige Zuwe Hofpoortziekenhuis te Woerden in een semipermanente aanbouw aan dit ziekenhuis met toegang via de centrale ziekenhuisingang. Twee eerdere pogingen een nevenvestiging van de grond te krijgen in Zeist en Den Haag mislukten. Als snel werden orthopedische operaties uitgevoerd in Woerden. Persoonlijk heb ik daarvan in ruime mate kunnen profiteren. In 2016 ontstond na toestemming in 2013 van de Autoriteit Consument en Markt een “fusie” van het relatief kleine Zuwe Hofpoortziekenhuis met het bijna vier keer grotere St. Antoniusziekenhuis dat als hoofdvestigingsplaats Nieuwegein heeft. Hoofdreden was het niet 24/7 kunnen bemensen van de intensive care-eenheid in Woerden in een tijd met toenemende eisen aan een dergelijke voorziening. Het rechtstreekse gevolg van die “fusie” is de veranderende organisatievorm en naam van het lokale ziekenhuis in Woerden. Het heet nu St. Antoniusziekenhuis Woerden.

Ziekenhuisinformatiesystemen

Voor de fusie gebruikten zowel het Zuwe Hofpoortziekenhuis als de Sint Maartenskliniek in Woerden en Nijmegen het EZIS van de firma Chipsoft. EZIS of beter CS-EZIS is een Ziekenhuis Informatie Systeem(ZIS), dat geïntegreerde oplossingen voor dossiervoering, logistiek en administratie biedt. Het St. Antoniusziekenhuis heeft sinds begin 2016 EPIC als ZIS. In oktober 2017 ging het St. Antoniusziekenhuis Woerden ook over op EPIC. Alle specialisten werkzaam voor het St. Antoniusziekenhuis hebben de overstap naar EPIC gemaakt. De St. Maartenskliniek Woerden gebruikt evenals de hoofdvestiging in Nijmegen het Chipsoft-systeem. Sinds 1 juli 2017 verricht de Sint Maartenskliniek geen operaties meer in Woerden, maar blijft de polikliniek actief. Operaties van deze kliniek vinden in Nijmegen plaats. Inmiddels heeft het St. Antoniusziekenhuis ook een orthopedisch chirurgische afdeling in de locatie Woerden gevestigd.

Ondersteunende diensten

Beide klinieken maken gebruik van dezelfde ondersteunende diensten, zoals het laboratorium, de röntgenafdeling, het bacteriologisch laboratorium etc. en kunnen door henzelf aangevraagde onderzoeken in hun ZIS zichtbaar maken. Bij patiënten die zowel behandeld worden door specialisten in het St. Antoniusziekenhuis Woerden als door de orthopedisch chirurgen en reumatologen van de St. Maartenskliniek is het onmogelijk dat de specialisten van de ene kliniek de aangevraagde onderzoeken van de andere kunnen inzien als deze ingevoerd zijn in de onderscheiden systemen. Dat leidt tot de vreemde situatie dat bij mij eind oktober bij de cardioloog laboratoriumonderzoek verricht was waaronder één van de ontstekingsparameters(bloedbezinking) en dat de orthopedisch chirurg van de Sint Maartenskliniek die niet kon inzien. Herhaling van onderzoek vond als gevolg daarvan plaats.

Belang

Voor de “fusie” van het Zuwe Hofpoortziekenhuis met het St. Antoniusziekenhuis was de Sint Maartenskliniek Woerden ondergebracht in een aparte besloten vennootschap(BV). Na de “fusie” is die B.V. opgeheven en is een nieuwe gevormd waarin de Sint Maartenskliniek  Nijmegen 70 procent en het St. Antoniusziekenhuis 30% van de aandelen bezit. ( zie hoofdstuk 3, artikel 6 en 7 in de link naar het besluit van de Autoriteit Consument en Markt).  De Maartenskliniek werd op deze wijze een zelfstandig behandelcentrum, dat gebruik maakt van facilitaire diensten van het St. Antoniusziekenhuis Woerden. Ze delen dezelfde hoofdingang van het pand. De Maartenskliniek Nijmegen heeft op dit moment de  uitsluitende zeggenschap over de Maartenskliniek Woerden. Door het mede-eigenaarschap hebben beide klinieken op zijn minst een verantwoordelijkheid voor een correcte datacommunicatie tussen de beide klinieken in hetzelfde pand in het geval dat een patiënt in beide klinieken wordt behandeld.

Bizar

Het is ronduit bizar en uitermate inefficiënt als er geen inzagemogelijkheid is van specialisten in elkaars systeem als in hetzelfde pand gewerkt wordt en patiënten in beide klinieken tegelijk behandeld worden door verschillende specialismen. Het is inderdaad niet uit te leggen aan patiënten. Het is zeker geen eHealth te noemen.

W.J. Jongejan

 

2 antwoorden
  1. Rudy
    Rudy zegt:

    Ik had dat niet zomaar gepikt, maar bij de orthopedisch chirurg erop aangedrongen dat ze in dat geval maar even de resultaten van het eerdere onderzoek op papier gingen halen bij het lab. Zou men dat weigeren, dan het zelf maar halen en aan de orthopedisch chirurg overhandigen. Zeker niet opnieuw laten prikken. Ikzelf (komt niet vaak voor), maar ook mijn ouders vragen altijd bij elk bloedonderzoek om een uitdraai van de uitslag op papier. Dat moeten we maar blijven doen, kan van pas komen als je naar een andere arts gaat, zo blijkt.

    • wjjongejan
      wjjongejan zegt:

      Uiteraard kan er altijd een uitdraai op papier gevraagd worden. In een tijd waarin alles om ICT draait en het ministerie van VWS om het hardste roept dat alles in de zorg elektronisch kan en moet is het van de zotte om een hard-copy te vragen voor informatieoverdracht.

Reacties zijn gesloten.