Muskiaanse taal over AI bij zorgdata door premier VK
Prime minister Keir Starmer van het Verenigd Koninkrijk hield op 13 januari 2025 een speech over de zegeningen van Artificial Intelligence(AI) voor de mens en voor de gezondheidszorg in het V.K. in het bijzonder. Hij hing de toespraak op aan wat AI volgens hem zijn regering in de nabije toekomst aan voordelen kan brengen. Zowel de vorm van de toespraak als de inhoud kunnen nogal apart genoemd worden. Het taalgebruik was niet het typisch “highbrow English” dat overheidsvertegenwoordigers bij serieuze kwesties bezigen. Het ging om recht toe, recht aan zinnen, met vaak niet meer dan tien 10 woorden per zin en hooguit één bijzin. Het waren zinnen met “staccato” woordgebruik, als één voortdurende barrage van woorden. De inhoud hemelde het ontwikkelen en gebruiken van AI enorm op, als de nieuwe bron van welvaart en voorspoed. Het waren zinnen die zo uitgesproken hadden kunnen worden door Elon Musk, eigenaar van X(voorheen Twitter). Muskiaanse taal dus.
Ophangpunt
De speach van Starmer was opgehangen aan een casus rond een vrouw genaamd Deb Kelly, gevangenbewaarster en gymnastieklerares, die thuis in elkaar zakte door een bloedpropje in één van haar hersenvaten. Met AI herkenden en lokaliseerden de dokters in het ziekenhuis de bloedprop in één van haar hersenvaten en verwijderden die. Zo hield volgens Keir Starmer patiënte Deb geen verlamming over aan het gebeurde. Na dit als duidelijke emotioneel bedoelde intro, ging Starmer helemaal los over de zegeningen van AI voor de zorg. Hij haalt er ook de wachtlijsten bij in en buiten de zorg.
If you’re worried about waiting times…
And aren’t we all…
AI can save hundreds of thousands of hours lost to missed appointments…
Because it can identify those on the list most likely not to turn up…
And help get them the support that they need…
May be change for a more convenient appointment.
Wat beweert hij hier? Met droge ogen beweert de P.M. hier dat met AI honderden uren vrij kan maken voor de zorg omdat AI zou kunnen voorspellen welke mensen het meest waarschijnlijk niet op komen dagen op afspraken bij de dokter. Dat is nogal een boude bewering die niet goed waar te maken is. Bovendien, gaat het over “most likely”. Dat betekent dat je nooit zeker bent dat de patiënt echt wegblijft en toch de afspraakplek in stand moet houden voor het geval de voorspelde afwezige toch op tijd opdaagt.
AI als beoogde kern van het ondernemen
Starmer kondigt aan dat AI het middelpunt van de industriële strategie van het V.K. zal worden. En stelt dat er nooit zo’n uitgelezen moment was voor ondernemers met grote ideeën om ondernemingen snel te laten groeien.
AI in de zorg
Starmer merkt verder op dat hij een Nationale Data Bibliotheek wil maken En een , naar zijn zeggen, veilige toegang tot de unieke databronnen van de Nationale Health Service ten behoeve van research.
You have asked for a gold standard data access regime…
So we will develop a National Data Library…
A clear and trusted copyright regime…
And, safe access to the unique resource of our NHS for research.
And, then of course, the engine of AI progress…
…is what’s called compute.
Wat Starmer wil is een databank van geanonimiseerde patiëntendossiers, waar AI-bedrijven toegang toe krijgen. Het blijk dus dat het niet gaat om geaggregeerde data maar om geanonimiseerde data. Daarbij is herleiding tot personen toch mogelijk. Er is een bekende uitspraak in de ICT “Given enough data, perfect anonymization is impossible no matter how hard one tries.”
Waarschuwingen
In het dagblad The Guardian verscheen op 13 januari een artikel waarin staat dat ministers uit Starmer’s kabinet overwegen om particuliere bedrijven toe te staan winst te maken uit NHS-gegevens in de genoemde AI-push. In het artikel klinken ook waarschuwende geluiden. Critici waarschuwen zeer terecht voor de substantiële problematiek van de privacy, voor de vertrouwelijkheid van de gegevens en de beveiligings-issues. Ook in het artikel dat onze NOS over de speech van Starmer publiceerde kinken zeer duidelijk waarschuwende woorden over het voor AI-firma’s open zetten van de NHS-patiëntendossiers. Het open zetten van de NHS-database voor grote farmaceutische firma’s maakt het ook mogelijk dat die bedrijven data goedkoop verkrijgen en vervolgens met nieuwe producten zeer duur uitponden.
Vermakelijk
Ronduit vermakelijk is dat Starmer in zijn toespraak als spraakmakende bedrijven Blackrock AI en DeepMind noemde. Blackrock is een volbloed Amerikaans bedrijf. DeepMind is opgericht door twee Britten maar al meerder jaren terug opgekocht door het Amerikaanse Google.
Ook vermakelijk is wat Starmer beweert over AI in de publieke sector:
We’ll increase our public sector compute…
Not by a factor of two or three or even ten….
But by twenty.
Of de productiviteit in publieke sector opereert in een soort middeleeuwse staat, die een twintigvoudige efficiëntieslag met AI gaat maken, óf Keir Starmer zuigt hier heel hard aan zijn AI-duim om zijn voornemen kracht bij te zetten.
Muskiaanse taal
Wat Starmer hier over AI in het zorgdomein presenteert, vormt een uiterst zorgelijke ontwikkeling met zorgdata. Immers ook al zouden de NHS-dossier geanonimiseerd zijn, dan nog zou door koppelingen met allerlei-soortige databases herleiding tot een persoon mogelijk zijn. Alleen als er sprake zou zijn van bij de bron geaggregeerde data die centraal worden opgeslagen zou herleidbaarheid niet kunnen spelen.
Het lijkt er alleszins op dat Starmer met het V.K. mee wil spelen met de grote AI-jongens en dat ventileert met spierballen-Muskiaanse-taal.
W.J. Jongejan, 15 januari 2025
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!