Brave LHV wijst leden op plichten bij slecht communicerende applicatie

LHVOp 3 juni 2024 liet de Landelijke HuisartsenVereniging(LHV) op haar website weten dat per 1 juli aansluiting op PGO voor medicatievoorschriften verplicht is. Voor de duidelijkheid: PGO staat voor Persoonlijke GezondheidsOmgeving. Dat is een app/programma op smartphone/tablet waarin patiënten hun zorgdata kunnen opslaan. Die data kunnen ze downloaden m.b.v. software uit huisarts- en ziekenhuisinformatiesystemen. Middels een speciaal project, het OPEN-programma, waar het ministerie van VWS 75 miljoen euro subsidie aan spendeerde, gingen huisartsen en hun personeelsleden zich hierop prepareren. ICT-leveranciers pasten de huisartsinformatiesystemen aan en de praktijkmedewerkers en huisarts volgden cursussen.. Op 13 mei 2024 liet MedMij weten dat slechts 40% van de PGO-gebruikers er in slaagt succesvol gegevens op te vragen. Op een aantal van 207000 unieke PGO-gebruikers komt dat neer op slechts 82.800 mensen bij wie het lukte. Een bijzonder brave LHV wijst haar leden nu op een beperkt aantal praktijken dat niet voldoet aan een opgelegde verplichting.

Bijzonder lage slagingskans dataopvraag

Naar verluid deed 95 procent van de huisartsen mee aan het OPEN-programma. De LHV waarschuwt nu dat de resterende 5 procent moet voldoen aan de verplichting om per 1 juli medicatievoorschriften te ontsluiten voor een door de patiënt zelf uitgekozen PGO. Uit geheel onverdachte bron, namelijk vanuit de organisatie die de ICT-protocollen maakt voor de communicatie tussen de zorgverlenerssystemen en PGO’s, namelijk vanuit MedMij, kwam het hierboven gememoreerde zeer beperkte slagingspercentage(40%) van de uitwisselpraktijk. MedMij schijft dat bij 30% van de gebruikers het ophalen niet lukte door een foutmelding tijdens dat proces. Uit analyse bleek dat deze fouten veelal ontstaan bij de bron waar de gegevens staan opgeslagen en bij de ID-check via DigiD. Bij de overige 30% van de opvragingen kon, vanwege ontbrekende loggegevens, niet goed worden vastgesteld of de uitwisseling succesvol of onsuccesvol was. Kortom één diep tranendal.

Brave LHV

De LHV doet nu haar best huisartsen erop te wijzen dat ze per 1 juli 2024 de wettelijke verplichting hebben om medicatievoorschriften van patiënten te ontsluiten voor import in PGO’s.

De Wet Elektronische Gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) stelt dat vanaf 1 juli 2024 het medicatievoorschrift van huisartsen zichtbaar moet zijn in de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) van patiënten die een PGO willen gebruiken. In het traject OPEN zat de mogelijkheid om gegevens te delen met een PGO. De meeste huisartsen voldoen daarmee aan de wettelijke verplichting per 1 juli. 95% van de huisartsenpraktijken zijn via het programma OPEN klaar voor de wettelijke verplichting om medicatievoorschriften te ontsluiten met een door de patiënt zelf uitgekozen Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO). Een klein deel van de praktijken voldoet nog niet. Een door de LHV ingediend projectplan voor ondersteuning van deze praktijken is afgewezen.

Inhaaltraject?

Voor praktijken die om uiteenlopende redenen niet hebben meegedaan aan OPEN wil de LHV alsnog zorgen dat ook zij kunnen voldoen aan deze wettelijke verplichting. Het ministerie van VWS toonde zich bereid dit te steunen en financieren. VWS liet echter onlangs weten het projectvoorstel hiervoor af te wijzen. De LHV is teleurgesteld over dit besluit. Het is voor de resterende huisartsenpraktijken nu nagenoeg onmogelijk om op 1 juli aan de nieuwe verplichting te kunnen voldoen. Binnenkort volgt overleg met VWS om te kijken of praktijken op een andere manier ondersteuning kunnen krijgen.

Gaat de IGJ handhaven?

De LHV wijst in het bericht aan haar leden erop dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd(IGJ) op basis van de wettelijke verplichting kan gaan handhaven. Ook wijst de beroepsvereniging erop dat er – zoals blijkt uit de vorige alinea- geen vergoeding is voor te maken en gemaakte kosten voor hen die tot de 5 % achterblijvers behoren. Wat betreft het handhaven door de IGJ schrijft de LHV dat de inspectie daarbij rekening houdt met de risico’s en de omstandigheden.

Tien keer niets

Als je de berichtgeving van MedMij over het slagingspercentage van het inladen van medische data in PGO’s leest, gaat het over een datacommunicatie die je alleen maar kunt omschrijven als tien keer niets. De LHV voldoet plichtmatig aan allerlei regels die gesteld zijn bij het starten van het OPEN-project. Als je echter kijkt wat er met de PGO’s nu gebeurt is het percentage van 40% voor het slagen van dataoverdracht naar PGO’s bijzonder bedroevend.

Gaan we dan de situatie krijgen dat de IGJ plichtmatig gaat handhavens bij iets dat minder dan de helft van de gevallen lukt? Dat zou toch wel een heel erg droevige zaak zijn.

Het is helaas nog steeds niet het laatste hoofdstuk in de PGO-soap.

W.J. Jongejan, 7 juni 2024

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay