Oracle, Red Bull en Nederlandse zorgICT. Wonderlijke combinatie

OracleFormule 1 autoracen, een internationale software-gigant en onze vaderlandse zorgICT hebben op het eerste gezicht niets gemeen, maar niets is minder waar. Ik zal het u uitleggen. Op 5 juli 2024 verscheen op de website SmartHealth, een online health-tech magazine een artikel over een tweedaagse studiereis naar Londen. Die vond  plaats in september 2023. De kop van het artikel is: “Inspiratie in F1. Hoe halen we maximale databeschikbaarheid in de zorg?”. Nictiz-adviseur en F1-enthousiaste Mia Martens schreef het artikel. Het artikel is al negen maanden oud en verscheen eerder op de website van Nictiz op 9 oktober 2023. Je vraagt je dan ook af waarom een dergelijk artikel gerecycled wordt. Dat blijkt uit een klein kader, waarin een volgende, bijna identieke, studiereis aangekondigd staat. Nu met de aankondiging: “Datagebruik in de zorg op hoge snelheid.” De organisator is weer het organisatiebureau Cognicum.

Waarom F1 erbij halen?

De studiereis heeft een hoog Oracle-gehalte. Oracle heeft als grote wereldwijde software-speler grote belangen in de zorgICT. Men maakt zorginformatiesystemen, maar faciliteert ook data-opslag en -verwerking in de cloud. Oracle is bij de Red Bull renstal één van de grote sponsoren. De naam Oracle prijkt dan ook in zeer grote letters op de zijkant van de F1 bolides van Max Verstappen en Sergio Perez. Tijdens tweedaagse reis in 2023 bezochten de deelnemers de Red Bull vestiging in Milton Keynes bij Londen. Ook dit jaar staat het bezoek aan de Red Bull renstal op het programma. De formule 1 racerij staat met Max Verstappen volop in de schijnwerpers, dus beschouwt men het als een mooi en flitsend uithangbord. Termen die men graag voor de zorgICT ook gebruikt.

Hoog Oracle gehalte   

Tijdens het komende bezoek aan Londen is net als in 2023 ook tot twee maal toe tijd ingeruimd voor een hooggeplaatste (Nederlandse) vertegenwoordiger van Oracle. Zowel tijdens het bezoek aan een privé-ziekenhuis als tijdens het bezoek aan de Red Bull vestiging vindt een lezing plaats van een Oracle afgevaardigde. In het privé-ziekenhuis One Welbeck Hospital zal dat de Oracle-directeur klantenrelaties V.K. zijn. Bij Red Bull zal dat waarschijnlijk, net als in 2023, een technische consultant van Oracle zijn die gaat vertellen hoe technologie en data een winnende race-strategie maken.

Wat kromme vergelijking(1)

In het artikel van Mia Martens legt ze uit wat de gelijkenis volgens haar is van de F1-wereld van Red Bull en de Nederlandse zorgICT.  Ze schrijft:

“F1 en gezondheidszorg vertonen overeenkomsten. Je zou de coureur kunnen vergelijken met een zorggebruiker. De coureur genereert veel data en het hele team werkt om hem heen, om het gewenste doel te bereiken. In beide sectoren zijn data en databeschikbaarheid van groot belang in cruciale processen: ze worden gebruikt om te leren en processen te optimaliseren. 

 

Hierbij spelen technologie, innovatie, precisie, timing en teamwork een essentiële rol. Of het nu gaat om het winnen van het wereldkampioenschap of om het leveren van hoogwaardige en veilige patiëntenzorg: beide sectoren worden beoordeeld op hun prestaties.”

Wat kromme vergelijking(2)

En vervolgt:

”In de gezondheidzorg is beschikken over actuele data van vitaal belang, met name in spoedsituaties. Het correct vastleggen en toegankelijk maken van informatie uit verschillende bronnen zoals huisartsen, ambulances, laboratoria, apotheken en verpleegkundige controles kan levens redden. Door de aanwezigheid van de juiste data op het juiste moment en voor de juiste persoon, worden de zorgprofessionals optimaal ondersteund in hun werk.”

 Appels en peren vergelijken

Even later ziet ze toch dat ze appels met peren vergelijkt.

“Echter, bandenspanning, motorprestaties en brandstofniveau zijn een andere soort data dan persoonlijke gezondheidsgegevens. Bovendien is er verschil in standaardisatie van de gegevens: sector- en rondetijden legt men standaard in minuten en seconden vast. Bij diagnoses en medische ingrepen gebeurt dat nog op verschillende manieren. Soms vrije tekst, soms gestandaardiseerd met bijvoorbeeld SNOMED of ICD-10. Belangrijk om te benadrukken: voordat je data beschikbaar kunt stellen en effectief kunt inzetten voor educatie en verbetering, moet deze gestandaardiseerd en toegankelijk zijn.” 

Om tot het inzicht te komen dat de data, de vorm van de data en de wijze van opslag binnen zorgICT-architectuur gestandaardiseerd dient te zijn heb je geen bezoek aan Londen of een F1 renstal nodig. Ik schrijf al vanaf 2015 continu over dat onderwerp zonder mijn huis te hoeven verlaten. In Nederland volgt men gewoon de Europese EN/ISO-norm13606 niet.

Connectiviteit grootste probleem

In Nederland is het grootste probleem niet het ontbreken van data of de onbekendheid waar data zich bevinden of de transportmogelijkheden. Het grootste probleem zit in het verbinden van systemen aan elkaar. Door verschillen in structuur van databases en dus het ontbreken van eenduidige opslag moet men continu aparte koppelingen maken. En dat vormt nu net het verdienmodel van een aantal grote zorgICT-spelers in ons land.

1750 euro

Wat kost nu zo’n tweedaagse trip met een hoog Oracle-reclame-gehalte? Op de website van organisatiebureau Cognicum blijkt dat een dergelijke “studiereis” 1750 Euro kost. Uiteraard zullen de deelnemers van Nictiz, andere overheidsinstellingen en ziekenhuisbestuurders dat niet zelf betalen. Dat gaat ongetwijfeld op kosten van de zaak(werkgever).

Het blijft verbazingwekkend dat een groep Nederlandse zorgICT-ers op bezoek gaan naar een ander land met een ander zorgsysteem, met een ander zorginformatiesysteem om zich overduidelijk eenzijdig te laten beïnvloeden door een wereldwijd opererende software gigant.

Die heeft een gigantisch belang om voet aan de grond te krijgen/houden in Nederland.

W.J. Jongejan, 12 juli 2024

Afbeelding van Julien Tromeur via Pixabay, aangepast door W.J. Jongejan

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.