Dataopvraag bij miljoenen verslindende PGOs faalt in ruim helft van gevallen

dataopvraagOp de website van MedMij staat met als datum 4 oktober 2024 een houd-er-de-moed-maar-in bijdrage over de PGO’s(Persoonlijke GezondheidsOmgevingen). Het zijn apps of een website waarnaartoe je bijvoorbeeld op een smartphone je zorgdata kunt downloaden en opslaan. MedMij, de organisatie die de ICT-protocollen maakt om ervoor te zorgen dat zorgdata correct en veilig in een PGO terecht kunnen komen, rapporteert regelmatig over de voortgang. Het artikel van 4 oktober heeft een, zoals gebruikelijk, positieve teneur. Maar als je goed naar de grafieken kijkt en de tekst goed doorleest stelt de “vooruitgang” heel weinig voor. De kop van het artikel luidt: “445.000 PGO-gebruikers haalden 1,1 miljoen keer gegevens op in hun PGO”. Bij lezing valt op dat het gebruikers betreft die zorgdata poogden op te vragen en op te slaan. In het artikel staat echter daarnaast dat in augustus 2024 slechts 47,5% van de gebruikers succesvol de data-uitwisseling voltooide.

MedMij

Deze organisatie meldt met enige regelmaat de “vooruitgang” van de PGO’s. Het artikel van 4 oktober gaat over de eerste acht maanden van 2024. Elke keer valt op dat men probeert de niet al te beste cijfers zo rooskleurig voor te stellen. Ik berichtte al vele malen over deze manier van doen. Laatst nog op 13 september 2023, toen een dramatische daling van het aantal nieuwe PGO-gebruikers per maand te zien was.

Vooruitgang? Nou nee

De mensen van MedMij proberen er thans nog een notie van vooruitgang uit te persen door te vermelden dat het succespercentage van de dataopvraging in de maanden voor augustus 2024 in plaats van de 47,5% in augustus nog op 40,5% lag. Het blijft een feit dat meer dan de helft van de pogingen om zorgdata in een PGO te krijgen gewoonweg niet lukt.

Bron: Artikel “445.000 PGO-gebruikers haalden 1,1 miljoen keer gegevens op in hun PGO” dd 04-10-2024 op www.medmij.nl

Eerste en terugkerende gebruikers

In de eerste grafiek van het artikel met de aantallen gebruikers van een PGO staat boven de grafiek dat het gaat om het totale aantal PGO-gebruikers in 2024. Maar als je naar de legenda kijkt dan betreft de lijn die naar 450.000 doorloopt de curve van de nieuwe gebruikers. Omdat het opvragen van data vaak mislukt is het aantal terugkerende gebruikers(de mensen die meer dan één keer probeerden zorgdata in hun PGO te krijgen) veel lager. Dat aantal terugkerende gebruikers, dat je in de tweede lijn te zien krijgt is slechts één-derde van de nieuwe gebruikers.

Zo zie je dat er in augustus 2024 slechts 150.000 terugkerende gebruikers van een PGO zijn. Dat is nog geen 0,8% van de Nederlandse bevolking.

Aangesloten zorgsectoren

In het artikel probeert MedMij goede sier te maken met het aantal zorgsectoren van waaruit de burger/patiënt/cliënt zorgdata op kan vragen.

“83% van de medisch-specialistische instellingen, 94% van de huisartsen en 49 GGZ-instellingen zijn op MedMij aangesloten. Ook is het inmiddels mogelijk om een kopie van een deel van het medisch dossier op te vragen binnen de langdurige en curatieve zorg en kunnen PGO-gebruikers de eerste gegevens uit het Rijksvaccinatieprogramma ophalen. De gegevens die het meeste worden opgehaald zijn huisartsgegevens, documenten, basisgegevens zorg en afspraken.”

Dat zegt echter totaal niets als het succespercentage van de opvragingen minder dan de helft bedraagt.

Toestemmingsprocedures veranderen

MedMij heeft ook wel door dat het lage succespercentage van de opvragingen fnuikend is. Men gaat het zoeken in het veranderen van de toestemmingsprocedures. De eerste stap heeft MedMij inmiddels gezet met het invoeren van langdurige toestemming waarmee het mogelijk om voor een langere periode toestemming te geven voor het uitwisselen van gegevens. Dit betekent dat een PGO-gebruiker minder vaak hoeft in te loggen. Ook gaat men in gesprek met Logius over het inloggen met DigiD. Blijkbaar zit een groot deel van de mislukte opvragingen in problematische zaken rond de inlogsystematiek bij groepen zorgaanbieders.

Vele miljoenen euro’s

Het hele PGO-project waarvan het ministerie van VWS de aanjager is heeft tot nu toe vele miljoenen euro’s gekost. Er ging een paar honderd miljoen euro subsidie zitten in VIPP-versnellingsprogramma’s, in de Open House financiering van de PGO-leveranciers en in de stimulering van huisartspraktijken om PGO’s te faciliteren middels het OPEN-programma. Het is schofterig veel veld als je kijkt naar wat na veel jaren duwen en trekken nu het resultaat is.

Zorggeld dat men nuttiger had kunnen besteden.

W.J. Jongejan, 14 november 2024

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.