Fitnesstracker Amazon Halo dringt te ver door in privéleven van gebruiker EN anderen

FitnesstrackerOp 27 augustus 2020 lanceerde de tech-gigant Amazon in de V.S. haar fitnesstracker Halo. Voor 99 dollar, in de introductieperiode 64,99 dollar, koop je dan een wearable. Die kan de hartslag meten, je activiteit vastleggen, slaap analyseren, lichaams-samenstelling meten en spraak analyseren wat betreft “energie” en positiviteit. Het om de pols te dragen apparaat werkt in samenwerking met de smartphone van de gebruiker. Amazon gaat echter veel verder met het gebruiken van data dan andere fitnesstrackers. Het meten van de lichaamssamenstelling gaat trouwens niet eens met gebruik van de Halo, maar door het uploaden van een viertal lichaamsfoto’s(voor/achter/twee zijaanzichten) in strakzittend ondergoed. Een “Deep Neural Network” van Amazon maakt er een 3D-beeld van met beoordeling en stuurt die retour. Voor de spraakanalyse neemt de Halo spraak op en beoordeelt die met Amazon Tone. Naar hun zeggen gaat het slechts om mensen te leren begrijpen hoe ze op anderen overkomen.  

Griezelige ontwikkeling

Amazon zoekt met deze fitnesstracker de randen op van wat oorbaar is EN gaat daar ruim overheen. Ook al beweert Amazon dat de privacy met de beoordeling van opgestuurde lichaamsfoto’s en met de spraakanalyse goed geregeld is, het is onverstandig een tech-bedrijf als Amazon daarover op zijn woord te geloven. Eerder ging het al gruwelijk mis met de “spraaksassistenten” Alexa en Echo van Amazon. Spraakfragmenten van gebruikers werden buiten hun weten door derden vertaald en beoordeeld. Volgens Amazon om de werking van Alexa en Echo te verbeteren maar het gebeurde buiten het zicht van de gebruiker. Met de Halo kan het zo zijn dat de eigenaar ervan wel weet dat het geval zijn spraak analyseert, maar met twee microfoons in het apparaat aan de pols neemt het ook spraak van anderen op die niet zullen weten dat hun spraak opgenomen wordt.

Lichaamssamenstelling

Het “meten” van de lichaamssamenstelling(bot, spieren, organen, vet) gebeurt zoals gezegd helemaal niet met de Halo, maar door het uploaden van lichaamsfoto’s naar Amazon’s cloud. Welke garantie men ook zegt te geven, het is van de zotte dat een tech-bedrijf aan gebruikers vraagt schaars geklede foto’s op te sturen. De les die met dat soort foto’s al menig keer geleerd is dat hoe de garanties ook zijn er altijd wat mis kan gaan. Men moet dit van de gebruikers niet willen vragen. Helemaal zot is dat men stelt dat de nauwkeurigheid beter is dan de meting bij de huisarts. Daarbij doelt de meting op een zogenaamde smart-weegschaal die op basis van impedantiometrie(lichaamsweerstandsmeting mbv elektriciteit) de lichaamssamenstelling meet. Het aardige is dat die methode ook maar een verre benadering is van de echt nauwkeurige meting. De gouden standaard is de DXA-methode die gebruik maakt van Röntgenstraling. DXA staat voor Dual-X-ray-Absorption).

Abonnement

Niet bepaald duidelijk op de website van Amazon staat dat het apparaat gekoppeld is aan een abonnement. Dat staat onderin bij de kleine letters. De eerste zes maanden zijn gratis maar daarna betaalt de gebruiker 3,99 dollar per maand aan Amazon. Voor een heel jaar zit je dan al gauw op de helft van het aankoopbedrag van de Halo. Het is geenszins uitgesloten en ook wel te verwachten dat die abonnementsprijs ooit gaat stijgen. Daarnaast is het zo dat het beëindigen van het abonnement de functionaliteit van de fitnesstracker fors terugloopt. Het is een vorm van koppelverkoop ä la Rockefeller in de jaren twintig van de vorige eeuw in het verre oosten. Die verkocht olielampen die op kerosine werkten. De lamp was te koop voor een schijntje, 7,5 dollarcent, maar het verkoop van de daardoor benodigde kerosine leverde Standard Oil een vermogen op.

Dataminer  

Waarom moet men Amazon niet op hun woord geloven als ze het hebben over het bewaken van de privacy van de gebruikers. Eerdere privacy-issues rond de Alexa en Echo van Amazon wijzen in die richting. Beloften van grote tech-bedrijven ten aanzien van privacy zijn meestal boterzacht. Meerdere privacy-experts uit de V.S. spreken dan ook hun zorgen uit over de Halo. Ze zien Amazon zelf niet veel met de data van de Halo gaan doen, maar wel dat Amazon met deze handel zich richt op verzekeraars, ook zorgverzekeraars als ultiem doel van haar handel. Het eerste bewijs daarvoor is er al door een deal die zorgverzekeraar Cerner met Amazon sloot over de Halo.

Het delen van data door grote tech-bedrijven met “law enforcement agencies” in de V.S. is al eerder voorgekomen. Het delen van spraakdata verkregen met de Halo is derhalve geenszins uitgesloten.

Mensenrechtenprobleem

Dr Sandra Wachter, associate professor in Artificial Intelligence ethiek aan de universiteit van Oxford, stelt in een gesprek met Business Insider dat een algoritme dat in staat is de emoties in de stem van mensen te herkennen, een potentieel mensenrechtenprobleem is.

“Our thoughts and emotions are protected under human rights law for example the freedom of expression and the right to privacy. Our emotions and thoughts are one of the most intimate and personal aspects of our personality. In addition, we are often not able to control our emotions. Our inner thoughts and emotions are at the same time very important to form opinions and express those. This is one of the reasons why human rights law does not allow any intrusion on them. Therefore, it is very important that this barrier is not intruded, and that this frontier is respected,”

Daar heb ik niets aan toe te voegen.

W.J. Jongejan, 11 september 2020

Afbeelding van Selena Gallagher via Pixabay

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.