Cherry-picking GP At Hand-initiatief mag vooralsnog niet uitbreiden buiten Londen

lego-huisarts

Op 20 november 2017 berichtte ik over GP At Hand, een initiatief van een zakenman, Ali Parsa, in samenwerking met de National Health Service(NHS). Daarbij wordt door middel van de app Babylon, die met kunstmatige intelligentie triage verzorgt, het contact met een vijftal meewerkende huisartspraktijken geregeld en worden video-consulten mogelijk gemaakt. Zeer controversieel aan het initiatief is dat deelname uitgesloten was als sprake is van complexe medische en sociale problematiek, alsmede zwangerschap. Daardoor vindt een selectie plaats van overzichtelijke kwalen, veelal bij jongere mensen. Met recht dus dat zoiets dan “cherry-picking” genoemd wordt. Naar nu blijkt heeft de NHS England aan GP At Hand laten weten dat de geplande uitbreiding van de dienstverlening buiten Londen, naar Birmingham en Manchester niet door kan gaan. Eerst zal een uitgebreide evaluatie dienen plaats te vinden van wat er nu door GP At Hand wordt gedaan en hoe het wordt uitgevoerd.  NHS England kwam tot dit besluit onder andere door een rapport van de Hammersmith and Fulham Clinical Commissioning Group (CCG) uit november 2017.  Een CCG is een loco-regionaal onderdeel van de NHS waarin clinici en huisartsen in een samenwerkingsverband opereren om zo de zorg organisatorisch en financieel voor hun patiënten te sturen.  De genoemde CCG gaat over het gebied in Londen waar de vijf GP At Hand-praktijken actief zijn.

Zorgen

Terwijl al eerder individuele huisartsen in de media en in vaktijdschriften gewezen hadden op de controversiële aspecten van de modus operandi van GP At Hand liet de Hammersmith and Fulham CCG vrij gedetailleerde kritiek horen over de wijze waarop in 2017 GP At Hand werkt. Niet alleen gaat het over het aannamebeleid van patiënten, de medicatieverstrekking via de Babylon-app, de verslaglegging, de continuïteit van zorg, maar ook over de onduidelijkheid die er bij veel patiënten bestaat over de overschrijving naar de nieuwe praktijk. Als ze eenmaal overgeschreven zijn kunnen ze geen beroep meer kunnen doen op hun vorige huisarts, terwijl de GP At Hand praktijken een fors aantal kwalen uitsluit van behandeling bij aanname. Dat vraagt om problemen.

BMJ

Enkele dagen terug, op 16 januari 2018, publiceerde de British Medical Journal een kritisch artikel met cijfers over de recent gestarte dienstverlening door GP At Hand. Er is een korte samenvatting, maar gelukkig ook het volledige artikel op het internet te vinden. Daaruit blijkt heel duidelijk dat de populatie van de GP At Hand praktijken voornamelijk bestaat uit mensen tussen de 20 en 44 jaar. In de eerste twee maanden verdrievoudigde de praktijkomvang van 4970 naar 16117 mensen, waarbij 90 % van de nieuwe patiënten in voornoemde leeftijdscategorie valt. Ook bleek uit een financieel overzicht van de Hammersmith and Fulham CCG dat de kosten voor acute zorg in die periode met 150.000 pond gestegen waren en ten laste van de CCG kwamen. Deze organisatie liet dan ook weten dat ze deze extra kosten als een duidelijk risico zagen. Voor de hand liggend is dat met de selectie, die bij aanname plaats vindt een zeer mondige, doorgaans gezonde populatie wordt aangetrokken die bij enig teken van verstoring van de gezondheid meteen maximale zorg vraagt.

Babylon

Uiteraard laat het bedrijf Babylon Healthcare Services Limited, het bedrijf achter GP At Hand, weten zich niet in de genoemde problemen te herkennen en stelt zij dat uiteindelijk de zorg door hun optreden goedkoper wordt. Ze schikken zich in het besluit van de NHS geen praktijken buiten Londen te openen, maar tegelijkertijd opent men wel in Londen nog enkele(vier) GP At Hand praktijken extra.

Crisis

De NHS, die zich al jaren in een doorlopende crisis bevindt, maakt de laatste weken dramatische berichtgeving mee over haar functioneren. Trieste verhalen over de onmogelijkheid om mensen op te nemen, ambulancediensten die niet in staat blijken adequaat te functioneren en doorlopende personeelsproblemen. De NHS probeert in haar wanhoop initiatieven toe te staan die misschien veelbelovend lijken, maar ernstig negatief disruptief blijken te zijn en meer kosten met zich meebrengen dan de NHS kan dragen.

We zullen in de toekomst vaker het soort ontsporingen gaan zien die met GP At Hand in gang zijn gezet. Het kan niet anders dan dat GP At Hand geen lang leven beschoren is.

W.J. Jongejan

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.