Inhoud akkoord LHV-VZVZ over aansprakelijkheid bij LSP-falen nog onbekend

filler-587248_640

De aansprakelijkheid van de Vereniging voor Zorgaanbieders Voor Zorgcommunicatie(VZVZ) bij falen van het Landelijk SchakelPunt(LSP) was tot heden slecht geregeld. In de contracten die VZVZ door zorgaanbieders laat tekenen, claimt ze een zeer beperkte aansprakelijkheid. Het bestuur van de Landelijke Huisartsen Vereniging(LHV) is na bestuurswijzigingen in 2014 opnieuw in gesprek gegaan hier over. Recent werd op deze site twee maal bericht over deze gesprekken. Op 11 juni over de blijkbaar onbuigzame houding van VZVZ en op 18 juni over het toch nog/weer in gesprek zijn van LHV en VZVZ.

Akkoord

Deze week berichten LHV en VZVZ dat er een akkoord is. VZVZ heeft de aansprakelijkheid nu weten te verzekeren is te lezen in het persbericht van de LHV. Blijkbaar was de eerder aanvaarde aansprakelijkheid zo laag, omdat VZVZ dit risico in het geheel niet verzekerd had. De vraag was of het te duur werd bevonden of dat er geen verzekeraar te vinden was die dit risico kon of wilde verzekeren. De strubbelingen die op 11 juni korter dan een dag openbaar waren wijzen erop dat de LHV VZVZ onder druk gezet heeft. VZVZ draagt de kosten van de aansprakelijkheidsverzekering. De hogere aansprakelijkheid gaat per 1 januari 2016 in en is geregeld via een addendum bij de gebruikersovereenkomst.

Addendum

De inhoud van het addendum is helaas nog niet bekend. Pas in het najaar zullen de aangesloten zorgaanbieders het addendum toegestuurd krijgen. Noch op de website van de LHV, noch op die van VZVZ is de tekst van het addendum te vinden. Het is jammer dat er na het akkoord geen informatie openbaar is over de mate waarin de aansprakelijkheid voor gebruikers verbeterd zou zijn. Ook is niet bekend in welke mate de kosten van de aansprakelijkheidsverzekering de operationele kosten van het LSP verhogen. Dat is van belang als ooit zorgverzekeraars stoppen met hun uitgebreide financiering van VZVZ en zorgaanbieders de kosten zelf moeten gaan dragen. Het lijkt er nu op de zorgverzekeraars aan VZVZ hun fiat gegeven hebben voor de extra uitgaven voor de aansprakelijkheidsverzekering.

W.J. Jongejan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.