Interesse inlichtingendienst(en) in beven Merkel klassiek voorbeeld van MEDINT

agent met aesculaapDe afgelopen weken was tot twee maal(A, B) toe het beven van Angela Merkel tijdens publieke gelegenheden een frequent nieuwsitem. Daarna verscheen in de internationale pers berichtgeving dat tenminste één bevriende westerse inlichtingendienst, een poging had gedaan achter de medische gegevens van de premier van Duitsland te komen. Het bericht was afkomstig van het Duitse blad Bild op 28 juni 2019 in het artikel “Die Jagd auf Merkels Krankenakte”. Veel buitenlandse nieuwsmedia namen het bericht over(C,D). De pogingen zouden tevergeefs zijn geweest. Haar medische data zijn volgens regeringsbronnen opgeslagen in een zwaar beveiligde militaire faciliteit. Het willen weten hoe het met de gezondheidstoestand van bevriende en niet bevriende staatshoofden/gezagsdragers valt onder het begrip MEDINT. Dat staat voor MEDical INTellligence. MEDINT kent meerdere onderdelen die ik in dit artikel nader zal toelichten. In schreef er al op 23 november 2015 op deze website een uitgebreid artikel over.

MEDINT

Deze vorm van inlichtingenwerk kent politieke kanten, maar ook defensieve en offensieve oogmerken. Bij het zichtbaar anders zich gedragen van politici op fysiek, maar ook op mentaal vlak is het oogmerk te weten hoe capabel de betrokken bewindslieden/gezagsdragers zijn om hun werk uit te voeren. Eventueel kunnen mogendheden met die wetenschap zich een gunstige positie verwerven tijdens topbijeenkomsten door de wetenschap dat de ander zich in een verzwakte positie bevindt.

Niet eerste keer

Het is overigens niet de eerste keer dat Merkel onder het vergrootglas ligt van een veiligheidsdienst van een bevriende natie. In 2013 kwam aan het licht dat de Amerikaanse National Security Agency(NSA) al vanaf 2010 Angela Merkel bespioneerde door het hacken van de mobiele telefoon. Die was haar van regeringswege ter beschikking gesteld. Overigens was Barack Obama daar tussen 2010 en 2013 van op de hoogte maar liet het voortduren.

Singapore

Dat er grote belangstelling is voor medische dossiers van gezagsdrager moge ook blijken uit de enorme hack in de vorm van een advanced persistent thread in Singapore. Met de aanval die bijna een jaar duurde maakten de hackers 159.00 medische dossier buit. Het leek hun echter het meest te doen om de medische data van de premier van Singapore Lee Hsien Loong. Ik berichtte er op deze website op 22 januari 2019 over. Het staat niet in het rapport over die hack. Het is echter geenszins uitgesloten dat die hack het werk was van een “state-sponsored-actor”.

Illusie

Het is een illusie om te denken dat het bespioneren van regeringsleiders/gezagsdragers uitsluitend en alleen het werk is van niet bevriende naties. Door de globalisering van de handel is het voor “bevriende naties” niet alleen aantrekkelijk te weten wat de onderhandelingspositie van de handelspartners is, maar ook wat hun intrinsiek zwakke punten zijn. Die zwakke punten kunnen liggen in de gezondheidstoestand van de tegenstanders, niet alleen van de onderhandelaars, maar ook van de ratificerende regeringsleiders.

Wat we hier dus zien is geen uniek gebeuren maar een onderdeel van het niet altijd even netjes gespeelde spel.

W.J. Jongejan, 5 juli 2019