LHV beschrijft opt-out voor Mitz die VZVZ nooit communiceerde
De Landelijke Huisartsen Vereniging(LHV) reageerde op 21 november 2024 op een Open Brief die alle huisartspraktijken in Nederland enkele dagen ervoor per post kregen. Die ging over de bedenkelijk kanten van de online toestemmingsvoorziening Mitz. In die reactie staat een nogal bijzondere passage over het elektronische kluisjessysteem in de centrale Mitz-computer van VZVZ. Dat is de Vereniging van Zorgaanbieders Voor Zorgcommunicatie die verantwoordelijk is voor het Landelijk SchakelPunt(LSP) en dat beheert. In de reactie van de LHV die ik op 25 november alhier analyseerde staan opmerkingen over de manier waarop Mitz zou gaan functioneren. Daarbij ging ik in op het kluisjessysteem dat men in Mitz implementeert. De LHV stelt dat de patiënt kan bepalen dat hij/zij niet het kluisje met de lokalisatiegegevens van de zorgdata wil staan. Dat komt de facto neer op een opt-out voor Mitz. Op zich een heel wonderlijk standpunt, omdat Mitz/VZVZ/VWS zulks nimmer communiceerden.
Kluisjessysteem
VZVZ maakt in het Mitz-computersysteem een aantal digitale kluisjes. In kluisje 1(kluisje van de zorgverlener- lees:huisarts) komen de lokalisatiegegevens van zorgdata te staan, namelijk de combinatie van Burgerservicenummer van de patiënt en de zorgverlenerscode( bijv. van de huisarts. Als een huisarts aansluit op Mitz wordt die combinatie van ALLE patiënten doorgestuurd naar Mitz.
In kluisje 2 komt de toestemming van de patiënt te staan. Kluisje 1 gaat pas open als de patiënt die toestemming(in kluisje 2) geeft dat andere zorgverleners zorgdata mogen opvragen.
LHV
De LHV schrijft|
“Het eerste kluisje blijft ook in Mitz, net als nu in het HIS, onder beheer van de huisarts. Dit kluisje kan alleen open worden gemaakt door ofwel de huisarts ofwel de patiënt die toestemming geeft om het te openen. Die toestemming kan de patiënt geven bij de huisarts of bij een andere zorgverlener. Maar alleen de patiënt kan die toestemming beheren. Zonder die toestemming geen gegevensuitwisseling. De patiënt kan ook bij de huisarts aangegeven niet in dat eerste kluisje te willen staan. Zo houdt de patiënt de volle regie.
Een aantal belangrijke beveiligingsmaatregelen zijn:
- De patiënt kan bepalen dat hij niet in de Mitz kluis van de huisarts wil staan. Dan is geen opvraging door andere zorgverleners mogelijk”
Nimmer gecommuniceerd
De mogelijkheid om uit het lokalisatie-kluisje te blijven, hebben Mitz en VZVZ, maar ook het ministerie van VWS nimmer gecommuniceerd. Noch op de Mitz-website van Mitz, noch op de VZVZ-website, noch in Kamerstukken, afkomstig van VWS, heeft ooit iets gestaan van een opt-out voor Mitz. Ook in de documentatie over Mitz in de Concluence-Atlassian-database op het internet staat zoiets niet. Wel staat daar dat de huisartsen de lokalisatiedata van ALLE patiënten uitspoelen naar Mitz.
Op 25 november betoogde ik op deze website al dat het erg onlogisch zou zijn vanuit de Mitz/VZVZ/VWS gedachte om de mogelijkheid te hebben NIET in de kluisje 1 van de Mitz-computer te komen. Immers, men wil een optimale vondbaarheid van de zorgdata hebben. Dat betekent dat als de patiënt toestemming geeft voor opvraging de data dan in deze optiek direct opvraagbaar moeten zijn. Dat kan alleen als de lokalisatie van die data bekend is.
Huisartsinformatiesystemen
Ook vanuit de leveranciers van huisartsinformatiesystemen(HIS-sen) vond nimmer communicatie plaats over de mogelijkheid om aan te geven dat je lokalisatiegegevens niet uitgespoeld worden richting Mitz. Gebruikers van MicroHIS kregen in week 15 van 2024 bericht dat alle patiënten uitgespoeld worden naar Mitz zodra een huisarts aansluit. In die documentatie stond niets over de mogelijkheid dat te weigeren.
Als lid van de Raad van Advies van Orego, de gebruikersvereniging van MicroHIS, heeft mij nimmer een signaal, ook niet vanuit andere HIS-sen, bereikt dat je je als patiënt aan het lokalisatiekluisje van Mitz zou kunnen onttrekken.
Van tweeën één
Er bestaan twee mogelijkheden over wat de LHV beweert. Hetgeen neerkomt op een opt-out voor Mitz. Of men heeft zelf niet goed door hoe Mitz werkt en vertelt maar iets, om de zaak te sussen, maar wat totaal niet klopt. Of men strooit bewust huisartsen die veelal niet weten hoe digitale zaken precies geregeld zijn zand in de ogen.
Theoretisch bestaat nog de zeer kleine mogelijkheid dat men twijfelt aan de haalbaarheid van Mitz met het huidige lokalisatie-index-model. En dat men(VZVZ en VWS) via de LHV nu een soort opt-out voor Mitz uitbrengen.
Beroering
Overigens heeft de Open Brief toch wel een flinke plons in de vijver veroorzaakt. In de reactie van de Huisartsen Eemland staat op 22 november te lezen dat de LHV, VZVZ en het ministerie van VWS al een gezamenlijke reactie hebben opgesteld naar aanleiding van de Open Brief van Platform Burgerrechten en KDVP op 19 november. Hoewel Mitz een privaat initiatief is van het private VZVZ bemoeit het publieke VWS zich heel sterk met dit dossier.
W.J. Jongejan, 2 december 2024
Afbeelding van Denis Bogdan via Pixabay