Niet gebruiken Europese/ISO 13606 norm voor datacommunicatie remt eHealth fors

Gerard Freriks

Op 17 april 2019 publiceerde ik een blog over niet echt doorbreken van eHealth. Het was de weerslag van een gesprek met Gerard Freriks, oud-huisarts en ICT-kenner(zie bio hieronder). Hij gaat in dit vervolg in op de betekenis van de Europese(EN) en internationale (ISO)-norm 13606. Die betreft de normering van informatie-architecturen om elektronische patiëntdossiers te communiceren. Gerard legt uit dat de zorgICT-bedrijven niet per se iets  van de zorg hoeven te weten en dat zorgverleners niets van ICT-systemen hoeven af te weten. Het feit dat de het ministerie van VWS in het verleden niet koos voor de genoemde Europese en ISO-norm 13606 betekent dat het ontwikkelen van eHealth grote belemmeringen kent en zal blijven kennen.

Uniformering

De crux is dat data in interfaces binnen EPD-systemen geuniformeerd worden dmv de Informatie Architectuur. Gebruikers worden daarin autonoom: zij bepalen de standaarden, de klinische modellen en wat ze lokaal nodig hebben. Archetypes gebruiken ze om de lokale wensen vast te leggen in Templates. Elke 13606 Archetype en Template kan ZONDER programmeren toegepast worden in compliant systemen. IT-bedrijven hoeven NIETS van de zorg te weten. En zorgverleners hoeven niets van IT-systemen af te weten. Zie schema.

ISO13606 GF

 

Voordeel van 13606-compliant EPD’s

Met de 13606 EPD standaard kunnen ze elke Archetype/Template gebruiken in 13606- systeeminterfaces en daarmee de onderliggende databases. Iedere leverancier met de eigen soft- en hardware. Het feit dat gebruikers zelf bepalen en vastleggen welke informatie ze nodig hebben voor de opslag, het zoeken, het tonen en het uitwisselen d.m.v. 13606-compliant tools en de Archetype library betekent dat 13606 compliant EPD systemen meteen deze veranderingen, zonder de noodzaak tot programmeren, kunnen doorvoeren.

Leverancier-afhankelijkheid

Veranderen van leverancier wordt een groot stuk simpeler omdat de systeem interfaces gestandaardiseerd zijn. De IT-leverancier-afhankelijkheid behoort dan tot het verleden. Dit feit verklaart dat IT-leveranciers liever gebruik maken van berichtenstandaarden en zich vaak tegen de ISO 13606 EPD-standaard gekeerd hebben.

Rol overheid

De overheid behoeft slechts het maken en onderhouden van de standaarden te financieren plus het maken en onderhoud van de Archetype Library voor de zorg. Indien de overheid in andere domeinen dan de zorg gebruik zou maken van de 13606 EPD standaard dan zullen IT-projecten van de overheid een heel stuk soepeler verlopen en tegen aanzienlijk lagere kosten.

G. Freriks en W. J. Jongejan, 23 april 2019

Gerard Freriks is actief in de ICT sinds 1972 en is 20 jaar huisarts geweest. Vanaf 1996 is hij actief betrokken bij het maken van Internationale standaarden voor de zorg ICT en stond daarbij aan de wieg van elektronische medische datacommunicatie. Enkele van deze standaarden zijn:

  • NEN 7510 Informatie Beveiliging in de Zorg
  • ISO 13606 EPD Communicatie
  • ISO 12934 System of Concepts for Continuity of CareIn Nederland

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.