Onprofessionele review peperdure “slaaprobot” met N=1 experience

n=1Verbazen blijf ik me nog altijd over pogingen om elektronische oplossingen te propageren voor verstoringen van menselijke functies. Nu wil ik het met u hebben over de Somnox “slaaprobot”. De reden is een publicatie op het online healthtech-magazine SmartHealth van de hand van Frederieke Jacobs op 31 maart 2022. De kop luidt: “Review, 4 weken met slaaprobot Somnox”. In deze “review” gaat het om de ervaring van één persoon, zijnde de moeder van de auteur. Het opschrijven van een N=1-ervaring verwachtte ik hooguit op de website van het product zelf, niet op de website van een healthtech-magazine. Een dergelijke beoordeling zegt niets over het nuttige effect van een dergelijk product bij groepen mensen met slaapstoornissen. Uiteraard is de toon van het artikel nogal positief, met als kritiek slechts enkele minor issues, zoals het gewicht(1,9 kg) en het ontbreken van een handvat. Voor het geval de robot uit bed valt.

Werking

De Somnox 2 “slaaprobot- prijs 549 euro- analyseert de ademhaling en maakt zelf een soort adembewegingen. Daarna synchroniseert de slaaprobot die met ademfrequentie van de gebruiker. Wanneer de slaaprobot detecteert dat de gebruik in het ritme van de slaaprobot ademt, gaat deze langzaamaan minder snel “ademen”. Als de gebruiker de robot met twee handen vast heeft voor de eigen romp dat voelt die de robot iets opzwellen en daarna in omvang afnemen. Naast de elektronica voor die bewegingen, bevat het apparaat ook componenten om audiobestanden af te spelen. Het apparaat dient men daartoe met gebruikmaking van wifi te koppelen aan een app op smartphone of tablet. Met de app kan men de begin-“ademfrequentie” instellen. Ook kan men kiezen voor het afspelen van audiobestanden. Die kunnen variëren van witte ruis tot natuurgeluiden met de fancy namen als forest chirpings of rain symphony. Ook muziek van Spotify of YouTube is mogelijk.

Lepeltje-lepeltje

Vier studenten bedachten rond 2015 de Somnox. De vorm van de Somnox 2(omvang: 31x21x19 cm) apparaat is enigszins boonvormig en heeft enige gelijkenis met de romp van het menselijk lichaam. De eerste versie, de Somnox 1, was trouwens nog groter en woog iets meer dan 2 kg. Op foto’s van de vroege ontwikkeling van de Somnox is te zien dat de studenten geïnspireerd zijn door het lepeltje-lepeltje slapen van paren. Daarbij ligt de één met de buik tegen de rug van de ander. Op al het promotiemateriaal komt telkens de houding terug waarbij de gebruiker, liggend met enigszins opgetrokken knieën, de Somnox tegen voorzijde van de eigen romp houdt.

Geen wetenschappelijk bewijs

Op de website van Somnox richtten de ontwerpers een pagina Wetenschap in. Dat suggereert een wetenschappelijk onderbouwing van de werking van het apparaat. Wat direct opvalt is dat de 11 artikelen die daar staan een zo lichte kleur grijs hebben dat de titels nauwelijks te lezen zijn. Als je dan door hebt wat er staat, blijkt dat geen één artikel gaat over het Somnox-apparaat. De artikelen gaan zonder uitzondering over de invloed die het beheersen van de ademfrequentie op het (in)slapen kan hebben. Ook het niveau van de tijdschriften waarin de publicatie staan is niet bepaald hoog. Zo staat er ook het International Journal of Yoga bij.  Nergens staat dus iets over validatie van de werking van het apparaat. In een zeer kritische uitzending van TrosRadar uit 2019 komt het ontbreken van wetenschappelijke bewijs en het ontbreken van validatie ook ter sprake.

Disclaimer en andere varia

In de handleiding van de Somnox 2 staat een duidelijke disclaimer die eigenlijk de op de website geclaimde werking al meteen zelf onderuit haalt. Er staat:

“Dit product is niet ontworpen of bedoeld voor gebruik bij de diagnose van ziekten of andere aandoeningen, of bij het genezen, verlichten, behandelen of voorkomen hiervan. Raadpleeg je arts voor preventie, diagnose en behandeling van slaapstoornissen en andere medische problemen”

Slaapstoornissen zijn nu juist te rubriceren als aandoeningen, waarbij men met de Somnox verlichting belooft.

Omdat er sprake is van elektronica en een accu in de “robot” maag het geval niet nat worden. Toepassing bij mensen die incontinent zijn is dan ook uit den boze. Overigens heeft de producent vier pagina’s nodig om alle gevaren die vast zitten aan het tegen je aan houden van een ding met elektronica te beschrijven.

Reclame

Het artikel in SmartHealth bevat een review van de mogelijke werking bij één persoon. Ik kan het niet anders zien dan een poging een stuk elektronica met een niet deugdelijk bewezen werking op het gebied van gezondheid / welzijn te promoten. Reviews die op een dergelijke manier tot stand komen hebben dan ook geen enkele waarde. Het is jammer dat bij digitale ontwikkelingen er nauwelijks sprake is van enige kritiek. Niet in de vorm afkraken, maar gewoon het kritisch tegen het licht houden van wat de producent over het product beweert.

Bij ene product als de Somnox is er mijns inziens gewoon sprake van digitale kwakzalverij. Kritiekloos een N=1 experience als review schrijven is lippendienst daaraan bewijzen.

W.J. Jongejan, 8 april 2022

Afbeelding van athree23 via Pixabay