Onzin over medische robots en de bestrijding van het coronavirus
In het kader van ICT in de zorg vindt al lange tijd overdreven berichtgeving over (zorg)robots plaats. Heel vaak gaat het helaas om het propageren van apparaten die weinig zinnigs aan de zorg toevoegen of het woord robot niet verdienen. Nu het corona-virus, COVID-19, deze weken rond de wereld zijn opmars voortzet, zie je ook dat het corona-virus gebruikt wordt om bepaald apparaten te hypen die niets of nauwelijks iets met patiëntenzorg te maken hebben. Op de Nederlandse website ICT&Health stond op 25 februari 2020 een artikel waarin dat gebeurt. De kop was: “Robots gaan de strijd aan tegen verspreiding corona-virus”. Het is een Nederlandstalige kopie(copy-paste-journalistiek) van een artikel in de Jerusalem Post van een dag ervoor. In de genoemde artikelen komen drie apparaten voorbij: de “zorgrobot” Temi, de LightStrike desinfectierobot en de dito GermFalcon. Met een beetje onderzoek op het internet wordt duidelijk dat het allemaal weinig voorstelt.
“Robot” Temi
Om iets over deze “robot” te kunnen zeggen, is het zinnig naar de specificaties van het apparaat te kijken. Het in Israël gemaakt apparaat is ongeveer één meter hoog en kan zich voortbewegen op een vlakke ondergrond. Het is voorzien van touchscreen, Amazon Alexa-technologie, ingebouwd geluidssysteem, lade voor het kabel-loos opladen van telefoons en een autonoom navigatiesysteem waarmee het zelfstandig kan bewegen en obstakels vermijden. De fabrikant zou met de uitbraak van het corona-virus het apparaat voorzien hebben van een infrarood-thermometer plus een dienblad om verpleegartikelen of voedsel mee naar een patiënt te transporteren. Het gebruik als robot bij de bestrijding van het corona-virus is er daarmee met de nekharen bijgesleept. Eigenlijk is het een rijdend communicatieplatform dat door een mens bestuurd moet worden met een thermometer erop. Het apparaat moet rond de 1999 dollar kosten. Ook in Nederland probeert men het apparaat aan de man te brengen.
Gelijksoortig
Nog een poging om een soort communicatieplatform als robot te propageren komt uit de Verenigde Staten. Bij de behandeling van een patiënt met het corona-virus in Everett in de staat Washington gebruikte het Providence Regional Medical Center op zijn isolatiekamer ook een op afstand bestuurd rijdend communicatieplatform met naast de microfoon, luidspreker en touchscreen ook een stethoscoop. Blijkbaar werd van de patiënt verwacht dat die de stethoscoop op zijn borstkas zet waardoor men d.m.v. van geluidversterking op afstand zijn longen kan beluisteren. Het apparaat kreeg de illustere naam van “corona patient robot”. Ook dit apparaat kan niet eigenstandig actie ondernemen en behoeft interventie van behandelaar en patiënt.
LightStrike desinfectie “robot”
Dit apparaat heeft als doel behandelingsruimten van ziekenhuizen of andere ruimten te desinfecteren door bacteriën en virussen te doden door hoog gedoseerd ultraviolet(UV) licht. Het is al enige tijd duidelijk dat hoog-gedoseerd UV-licht van een bepaalde golflengte bacteriën en virussen kan doden. Diverse firma’s maken van dat soort apparaten. Eén van methodes is om met een Xenongas-lamp dit UV-licht op te wekken. De Xenex Ligtstrike wordt als robot nu gepusht, terwijl het geval in de verste verte geen robot te noemen is. Het kan zich niet zelfstandig voortbewegen. Mensen moeten het geval in de te behandelen ruimte duwen. Er mogen vanwege de hoge dosering van de UV-straling geen mensen in de ruimte zijn. Bovendien zal men toch ook de te desinfecteren ruimte ook nog op een andere wijze met menskracht schoon moeten maken om te voorkomen dat menselijke excreta achterblijven.
De GermFalcon “robot”
Dit apparaat is niet anders dan een door menskracht voortbewogen trolley(gangpad-karretje) met een UV-apparatuur. De fabrikant propageert het voor de desinfectie van vliegtuigen, maar ook voor ziekenhuisruimten. Als de artikelen op ICT&Health en de Jerusalem Post er nauwkeurig op naleest valt op dat de pretenties over het nu bestrijden van het corona-virus werkelijk flinterdun zijn. Namen van vliegtuigmaatschappijen die het gebruiken kunnen niet gegeven worden. Wel heeft men het erover dat de robot potentieel besmette vliegtuigen die uit China aankwamen, voordat alle vluchten opgeschort werden, desinfecteerde. Een robot kan je het in de verste verte niet noemen. De fabrikant laat in een video ook zien hoe een man het apparaat door een vliegtuiginterieur duwt.
Nadelen UV-straling
Naast gevaren voor de bedienende mens(verbranding huid, oogschade en huidkanker) moet men ook bedenken dat UV-licht de vorming van het voor de mens ook schadelijke ozon-gas bevordert in de te desinfecteren ruimte. Ook zorgt het voor het versneld achteruitgaan van plastics, rubber en allerlei pakkingen. Zowel de LightStrike als de GermFalcon zijn niet rechtstreeks gekoppeld aan patiëntzorg en zijn slechts hulpmiddelen binnen het facilitair bedrijf van een zorginstelling.
Nekharen
Wat ik in het voorgaande heb willen aangeven is dat het corona-virus opeens door allerlei commerciële partijen opgepakt wordt om producten te promoten als “robot”. Het gaat dan om apparaten die niet zonder menselijke bediening kunnen en zelfstandig nauwelijks iets zinvols in de zorg voor met het corona-virus besmette mensen kunnen doen. Het begrip robot is er met de nekharen bijgesleept.
W.J. Jongejan, 2 maart 2020
Image by Annalise Batista from Pixabay
Over vermeende zorgrobots schreef al eerder 19 artikelen op deze website. Intypen van “zorgrobot” in het zoekvenster toont die.
Recente reacties