Peperdure VBHC-masterclasses voor zorgbestuurders en entourage
Value Bases HealthCare(VBHC), in Nederland waarde gedreven zorg genoemd, is een hot item vandaag de dag. Het is de nieuwe religie binnen het management in de gezondheidszorg op basis van het gedachtengoed van Michael Porter. Het evangelie wordt op cursussen en symposia door een keur aan organisaties verkondigd, waarbij de voorgangers veelal uit de rijen van organisatieadviseurs komen. Dat soort cursussen voor leidinggevenden en stafleden in de zorg blijken nooit goedkoop te zijn. Zo organiseert het uitgeversconcern Bohn Stafleu van Loghum(BSL) als onderdeel van het Springer concern middels haar online magazine Skipr een serie van zeven masterclasses over VBHC voor 2660 euro. De doelgroep is heel specifiek het topsegment van zorginstellingen, directeuren, leden van raad van bestuur, adviseurs, ICT-ers. Het probleem met de VBHC is dat die bij het meten van de zogeheten “waarde” zeer sterk leunt op het verzamelen van data in de zorg. Data die men verzamelt om “kwaliteit” mee te meten. Die één op één relatie tussen data en kwaliteit is er niet altijd. Het is een illusie om te denken dat kwaliteit voornamelijk met verzamelde data te kwantificeren is. Bovendien legt het vastleggen en verzamelen van de gewenste data een enorme logistiek druk op de zorgmedewerkers naast het primaire proces: de zorg. In een tijd waarin medewerkers o.a. via de beweging “Het Roer Moet Om” en het actieprogramma “Ontregel de zorg” roepen om minder regeldruk is de VHBC een tegenstrijdige beweging.
SKIPR
De website gebruikt een positief verhaal over VBHC van Lies van Gennip, directeur van Nictiz, als kapstok om de aankondiging van de masterclasses aan op te hangen. Van Gennip doet dit door een pleidooi te houden voor een goede infrastructuur voor zorgcommunicatie. Zonder het te noemen doelt ze uiteraard op het gebruik van het Landelijk SchakelPunt. Achter SKIPR zit zoals gezegd het uitgeversbedrijf BSL. Op de website blijkt een keur van consultancy en adviesbedrijven in het organiseren van de masterclasses te zitten. BSL organiseert het in samenwerking met het kennisplatform Qruxx. Daarin zitten CGI, InoCare, Strategy&(onderdeel van Price waterhouse Cooper), Value2Health en via The VBHC coalition ook nog Vintura en Performation. Tussen die advies- en consultancybedrijven zitten ook twee biotech bedrijven AbbVie en Amgen en de Bergmanklinieken.
VBHC heeft zich dus al diep genesteld in de advieswereld. Het laat zich raden waarom. Men denkt er sloten geld aan te verdienen.
Vrijgesteld van BTW??
Hoe duur is een “masterclass”-serie van 7 x 4 uur of 7 x 3 uur effectief(gezien het aantal nascholingsuren dat vermeld staat)? Dat lijkt in eerste instantie 2195 euro te zijn, maar er staat niet bij of dat inclusief of exclusief BTW is. Als je wat dieper de website induikt en wilt gaan inschrijven blijkt de prijs opeens 2660 euro te bedragen. Daarbij staat de nogal vreemde kreet: “Vrijgesteld van BTW”. Ik ken geen enkele dienst die bij betaling vrijgesteld is van BTW. Wat betekent het eigenlijk? Een simpele rekensom leert dat het om de cursusprijs inclusief BTW gaat. 21 % van 2195 euro is namelijk € 460,95 en 2185 euro plus 2192 is 2655,95 euro. Op vier euro en vijf eurocent na het bedrag van 2660 euro. Beetje sneue vorm van verdoezeling.
Ballotage
Zomaar als geïnteresseerde inschrijven is er niet bij want er vindt een heuselijk ballotage plaats. Bij de inschrijving moet je de naam van je organisatie, je functie daarbinnen, de branche waarbinnen je organisatie actief is en de bedrijfsgrootte opgeven. Het inschrijvingsformulier meldt verder:
“ Acceptatie onder voorbehoud
Uw aanmelding wordt beoordeeld door de organisatie. Wanneer u niet behoort tot de primaire doelgroep (zie onze website) behouden wij ons het recht om contact met u op te nemen om uw aanmelding te bespreken. Dit is ook van toepassing op eventuele plaatsvervangers.”
Als je niet tot de gewenste doelgroep behoort kan je dus geweigerd worden. Lastige kritische “klanten” kunnen zo geweerd worden.
Flinke last voor organisaties
Dit soort cursussen zullen uiteraard op kosten van de organisatie gevolgd. De “scholingen” of misschien beter gezegd indoctrinaties in VBHC kosten per bestuurs-, staflid of ICT-er bijna een maandsalaris van iemand lager in de organisatie. Daarnaast is het zo bij de advies- en consutancy-bedrijven die de organisatie een rol spelen uiteraard de verwachting zal bestaan dat VHBC-aandacht op de korte termijn tot meer opdrachten voor die bedrijven gaat leiden. Helaas is het zo dat de basis van de VBHC, namelijk het databouwwerk waarop VBHC gebaseerd is, op de werkvloer gegenereerd moet gaan worden en daar een verzwaring van de werklast betekent.
W.J. Jongejan, 5 oktober 2018
Recente reacties