Regio-indeling LSP wordt stilletjes met medeweten VZVZ ondergraven
Na het afwijzen door de Eerste Kamer van de publieke vorm van het LSP-gebruik onder leiding van het ministerie van VWS werd een doorstart geforceerd met het Landelijk SchakelPunt (LSP) in private handen. Na die doorstart werd de Vereniging van Zorgaanbieders Voor Zorgcommunicatie(VZVZ) de verantwoordelijke voor het LSP. Bij het afwijzen door de Eerste Kamer werd in de motie Tan opgeroepen tot regionale communicatie van medische data. Bij de private doorstart werd contrecoeur door VZVZ een softwarematige regio-indeling aangebracht binnen het centrale systeem van het LSP. 44 regio’s zijn toen gevormd. Die regio-indeling wordt langzaam ondergraven. Communicatie zou binnen de regio’s plaatsvinden waarbij ziekenhuizen en landelijk werkende apotheken, toeleveraars aan de reguliere apotheken, de uitzonderingen waren. Bij het bekijken van de lijsten met in een bepaalde regio aangemelde zorgaanbieders valt op dat stilaan in de regio’s zorgaanbieders van ver buiten de regio enorm in aantal zijn toegenomen. Dat geldt met name voor de apothekers en in mindere mate voor de huisartsen.
Regio-deelnemers
Op de website van VZVZ is de regio-indeling te zien. Bij aanklikken van één van de 44 regio’s is in een pdf-bestand te zien welke zorgaanbieders binnen die regio actief zijn. Aanvankelijk was het nog zo dat naast supra-regionaal werkende ziekenhuizen en apothekers de regio voornamelijk gevuld waren met in die regio werkende apotheken en huisartsen . Op dit moment zijn grote aantallen zorgaanbieders van ver buiten de regio te vinden. Zorgverleners in één regio kunnen gegevens met elkaar uitwisselen. Een zorgverlener kan ook aangesloten zijn bij meerdere regio’s en op die manier data tussen meerdere regio’s uitwisselen, bijv. als hij in het grensgebied van twee regio’s werkt. Wat je nu ziet is dat er veel zorgaanbieders uit ver van de regio gelegen plaatsen in die regio ingeschreven staan. Zo kan het voorkomen dat in de regio Zoetermeer apotheken uit Baarn en Bladel tot die regio behoren, naast huisartsen uit Havelte en Blesdijke. Dat zijn beslist geen regio-overstijgende apothekers en dito huisartspraktijken. Kijk voor de aardigheid ook eens naar de regio Tiel. Dan ziet u exact hetzelfde beeld. Wat er heel langzaam onder de oppervlakte gebeurt is dat met medeweten en medewerking van VZVZ de regio-indeling stilletjes van binnen uit wordt ondergraven.
Facilitering
Op de website van VZVZ is een online-formulier te vinden dat het aanmelden van een praktijk voor één of meerdere andere regio’s wel heel erg makkelijk maakt. Je hoeft maar te stellen dat je patiënten hebt uit meerdere regio’s hebt, je praktijkcode op tegen en de praktijk wordt bij die andere regio’s ingedeeld. Met de keuzemogelijkheid “landelijk” kan de zorgaanbieder meteen doorgeven geen boodschap te hebben aan de regio-indeling. Met de keuze “niet landelijk” komt men op een webpagina waar de gewenste regio’s aan te vinken zijn. Er staat op die website dat je moet kunnen aantonen dat je patiënten uit het hele land, dan wel in meerdere regio’s behandelt, maar nergens staat vermeld hoe dat geschiedt. Gezien de grote aantallen apothekers en huisartsen die in zelf in een totaal andere regio werken dan waarvoor ze zich aangemeld hebben zal die controle zeer waarschijnlijk non-existent zijn.
Regio’s samenvoegen
VZVZ heeft in de regio-opzet vanaf het begin de mogelijkheid opengehouden om regio’s samen te voegen. Regio-beheerders zouden dan zelf kunnen besluiten om regio’s te laten fuseren. Dat is er eigenlijk nooit van gekomen omdat nu nog steeds 44 regio’s bestaan. Regio’s samenvoegen zou ook tamelijk opvallend zijn.
Farce
Het behoeft geen betoog dat deze manier van het hanteren van regio’s als een farce beschouwd kan worden. Door het van binnen uit ondergraven is het slechts een kleine stap om over enige tijd de regio-indeling op te heffen, omdat vrijwel elke zorgaanbieder in alle regio’s ingeschreven staat.
Sluipend is dan bereikt wat de Eerste Kamer destijds niet wilde.
W.J. Jongejan
Recente reacties