UZI-pas en rijbewijs: een slechte combinatie

UZI-pas zonder rijbewijsAfgelopen week bereikten mij een drietal verhalen van huisartsen, die een nieuwe UZI-pas aanvroegen en daar geen vrolijke herinneringen aan overhielden. Voor het inloggen in elektronische zorgcommunicatiesystemen, maar ook in een aantal gevallen het inloggen in het eigen huisarts-informatie-systeem(HIS) is een UZI-pas nodig. UZI-staat voor Unieke Zorgverlener Identificatie. Het UZI-register, als onderdeel van de dienst CIBG(Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg) valt onder het ministerie van VWS. Aangezien de UZI-passen een geldigheidsduur van drie jaar hebben, moet er nogal eens een pas vervangen worden. Soms noopt de komst van een nieuw personeelslid tot een nieuwe pas. Zowel het aanvragen als het in ontvangst nemen van een UZI-pas kan tot gekke situaties leiden. Ik neem u de komende minuten mee in de ervaringen van drie huisartsen.

Huisarts 1

Deze had een pas die het einde van de geldigheidsduur naderde. Hij vroeg een nieuwe aan. UZI-passen kunnen met een speciale koeriersdienst in de praktijk bezorgd worden. De aanvraag verliep vrij soepel. Hij kreeg een week voor de bezorging een email, dat hij een geldig legitimatiebewijs moest kunnen laten zien. Een geldig legitimatiebewijs zou zijn een rijbewijs of een paspoort. Dit stond in de mail. De huisarts was met een rijbewijs in de praktijk, toen de bezorger kwam. Een uur voor de koerier kwam kreeg hij nog een mail over de UZI pas. Of hij er wel om wilde denken, dat als hij meer dan één voornaam had, het rijbewijs ineens GEEN geldig legitimatiebewijs is. De koerier kwam. Hij toonde hem de oude UZI-pas en  het rijbewijs. Hij kreeg de UZI-pas niet, want hij heeft twee voornamen… Dan geldt het rijbewijs ineens niet als legitimatiebewijs. Hij moest weer een nieuwe afspraak maken voor het opnieuw sturen van een koerier.

Vervolg

De koerier kwam nadien voor de tweede keer langs. Hij zou komen tussen 8:00-13:00 uur. De huisarts was een visite (10 minuten) aan het rijden en uitgerekend toen kwam de koerier. Hij wilde geen minuten wachten, dus: weer geen UZI pas. Daarop weer een afspraak gemaakt voor de volgende dag en toen lukte het.

Overheen lezen

Wat stond er nu in de mail waar de huisarts achteraf van besefte dat hij er overheen gelezen had:

Bij het afleveren van de UZI-pas moet de koerier uw identiteit controleren aan de hand van een geldig wettelijk identiteitsdocument (rijbewijs is ook geldig mits u slechts 1 voornaam heeft en deze volledig staat vermeld of heeft u meerdere voornamen dan kan een rijbewijs enkel als u ook een geldig geboorteakte kunt overhandigen). (Vet WJJ) Meer informatie hierover kunt u lezen op www.uziregister.nl. Hieronder leest u in het kort hoe de procedure in zijn werk gaat:

  • U toont de koerier een geldig wettelijk identiteitsdocument (paspoort, rijbewijs, identiteitskaart, diplomatiek paspoort, dienstpaspoort of verblijfsdocument).
  • Uw identiteitsdocument wordt op echtheid gecontroleerd;
  • U zet uw handtekening op een handtekeningkaart, de koerier controleert deze aan de hand van de handtekening op uw identiteitsdocument; etc etc.

Vreemd

Bij twee voornamen is een rijbewijs opeens geen geldig identiteitsbewijs, maar weer wel als men een geldige geboorteakte kan overleggen. Dat zal geen huisarts zo maar bij de hand hebben. Het ware wenselijker als het rijbewijs als identiteitsbewijs voor het in ontvangst nemen van een UZI-pas gewoon geschrapt wordt en zo geen verwarring meer kan veroorzaken.

Huisarts 2

Deze heeft een hidha sinds kort in de praktijk, een huisarts in dienst van een huisarts. Zij is medewerkster in zijn praktijk. Vanwege haar diensten als huisarts op de huisartsenpost heeft hij voor haar a raison van 250 euro een medewerker-UZI-pas aangevraagd. Fout helaas. Dat had een zorgverlenerspas moeten zijn. Een medewerkerspas is alleen bestemd voor personeel dat niet BIG-geregistreerd is. Opnieuw dus pas, maar wel de goede, aangevraagd. Weg 250 euro.

Huisarts 3

Deze verlengde zijn zorgverlenerspas en ook zijn pas werd bezorgd op de praktijk. De eerste keer was hij weggeroepen en ging de koerier zijns weegs. De tweede keer nam de koerier geen genoegen met de kopie van het paspoort uit de personeelsmap, waardoor een derde keer nodig was.

Weerbarstige materie

Uiteraard koppelt men aan de bezorging van UZI-passen de nodige controles vast. Deze geven in de praktijk toch de nodige praktische problemen. Vooral het gebruik van het rijbewijs als identiteitsbewijs kan beter volledig buiten beeld gebracht worden. En ja, heb je eenmaal je UZI-pas dan is maar helemaal de vraag hoe strikt er intern mee gewerkt wordt in praktijken. Logt een medewerker telkens uit en een nieuwe weer in als ze na elkaar op hetzelfde werkstation moeten werken of even naar het toilet gaan?

Dat is dan weer een heel ander verhaal.

W.J. Jongejan, 15 april 2019

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.