Zeldzaam gesukkel met NHSCOVID19-app in Verenigd Koninkrijk

NHSCOVID19-appEen NHS-corona-app maken en dan geen uitslagen van eigen NHS-laboratoria er aan kunnen linken. Dat is echt dom. Op 24 september 2020 kwam binnen het Verenigd Koninkrijk in Engeland en Wales de NHSCOVID-19-app beschikbaar. Veel mensen downloadden de app en installeerden die op smartphones. Het gaat, net als in Nederland om een decentraal werkende app. Aanvankelijk wilde de regering een app met een centrale database maken, maar men zag daar toch van af. De NHSCOVID-19-app heeft de mogelijkheid om testuitslagen te linken aan de app. Positieve testuitslagen van een laboratorium kunnen zo door de gebruiker van de app de basis zijn om andere mensen te waarschuwen al die langere tijd binnen bluetooth-bereik waren. Naar heden, 26 september 2020, bleek, is het onmogelijk om labuitslagen die afkomstig zijn van een GGD, een NHS-ziekenhuis of een test die gedaan is door het Office of National Statistics te linken aan de app.

Vraag van gebruiker

Damian Burkhill, die de app downloadde stelde op Twitter aan de mensen achter de NHSCOVID19-app de vraag waarom hij zijn test resultaat niet kon linken aan zijn app. Hij kreeg daarop het volgende antwoord van de mensen achter de app:

“If your test took place in a Public Health England lab or NHS hospital, or as part of national surveillance testing conducted by the Office for National Statistics, test results cannot currently be linked with the app whether they’re positive or negative.”

Alleen testresultaten die afkomstig zijn van het private test-and-trace bedrijf SERCO blijken te linken te zijn aan de app. SERCO is door Boris Johnson en zijn adviseur Dominic Cummings ingeschakeld om de test-and-trace-capaciteit op te schalen.

Schandalig

Het is ronduit schandalig dat het niet mogelijk is dat men de NHSCOVID-19-app die op instigatie van de regering ontwikkeld is en de naam van de National Health Service(NHS) draagt, kan linken aan testuitslagen afkomstig van de NHS en van andere publieke zorginstellingen. Het laat ook zien met welk afschuwelijk geklungel het ontwikkelen van corona-apps gepaard gaat.

Ook hier geklungel

De CoronaMelder-app die in Nederland ontwikkeld is kent ook een klungel-voorgeschiedenis. Eerst was er de mislukte appathon van het ministerie van VWS in een weekend in april 2020. Daarna zou VWS wel snel een betrouwbare app gaan laten maken. Die zou in juni af zijn en functioneren. We leven nu in eind september en misschien half oktober zal de app landelijk gaan werken. Minister de Jonge van VWS had gehoopt dat het wel zonder speciale wettelijk basis zou kunnen. De Autoriteit Persoonsgegevens(AP) dacht daar toch echt anders over, had serieuze bezwaren en vond een wettelijke basis toch nodig. VWS vond dat een lastig advies en schakelde zelfs de landsadvocaat in om te betwisten dat de AP wel advies had mogen geven. Het speciale CoronaMelder-wetje is nu door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer behandelt het binnenkort en stemt erover in begin oktober.

Verkeerd verwachtingspatroon

Waar de burger eigenlijk rekent op een zorgvuldige overheid en de overheid die zorgvuldigheid ook vaak in het vaandel zegt te hebben, blijkt in de praktijk zeer vaak dat diezelfde overheid vaak fout op fout, blunder op blunder stapelt. Speciaal als het gaat om zaken die met ICT te maken hebben. Het blijft noodzakelijk kritisch naar de overheid te kijken.

Ik herhaal dan ook maar mijn motto: “Niet is wat het lijkt te zijn.”

W.J. Jongejan, 26 september 2020

Afbeelding van iXimus via Pixabay