250 artikelen. En zo is het gekomen

taart

Het is tijd voor een klein feestje. Vandaag verschijnt met dit blogbericht het 250-e artikel op mijn website. De eerste bijdrage op deze website zette ik op 6 april 2015 op het internet. Destijds had ik de gedachte met een frequentie van één maal per week een artikel te laten verschijnen met zorgen die ik heb over allerlei ICT-toepassingen in de zorg. Als snel kwam het erop neer dat twee tot drie maal per week een publicatie het licht zag. Aan onderwerpen geen gebrek, want een niet aflatende stroom gebeurtenissen in de zorg-ICT en eHealth presenteerde zich de afgelopen twee jaar. Al vanaf 2006(ingang nieuwe zorgwet) schreef ik met enige regelmaat artikelen die op de website www.huisartsvandaag.nl van de Groningse huisarts Jan Huizinga. Het werden er daarop iets meer dan honderd. Door een suggestie van mijn echtgenote kwam de publicatie van de eigen artikelen in eigen hand. Na dit jubileum artikel zal ik onverdroten verder gaan.

Zo is het gekomen

U zult al wel begrepen hebben dat ik veel affiniteit heb met en interesse in computers, internet en ICT in de zorg. Op een avond in de herfst van 2014 zei mijn echtgenote dat ik met al het computergedoe nog nooit iets had gedaan op het vlak van websites bouwen. De aanleiding voor die opmerking was een cursusaanbod van de Volksuniversiteit Woerden. Die bood een cursus website bouwen aan van vier avonden voor 85 euro. We hadden allebei de gedachte dat ik me daaraan geen buil kon vallen. Zo gezegd zo gedaan.

Cursus

In een groep van 13 deelnemers, deels pensionado’s, deels jonger volk, kreeg ik de principes, maar vooral de praktijk van het website bouwen voorgeschoteld. Al snel was ik thuis in begrippen als content management systeem, front-end, back-end, widgets enzovoort. Het was leuk om te zien wat het oogmerk van de deelnemers was om deel te nemen. Het varieerde van het opzetten van een website door enkele MKB-ers tot een 80-jarige die zijn huis zelf wilde verkopen met een website genaamd “mijn paleisje”. Na registratie van de site bij een heus hosting-bedrijf was het zover: Het eigen medium was in online.

Speurwerk

In de afgelopen twee jaar nam de vaardigheid om continu een vorm van onderzoeksjournalistiek te doen snel toe. Het snel leren overzien van officiële stukken, zoals wetsteksten en rechtbankverslagen hoort daarbij. Het meest interessant zijn de persberichten van overheden en bedrijven. Vaak gaat het daarbij niet om wat er wel staat, maar om wat weggelaten is dan wel omfloerst bericht wordt. Het doorzien van waar gebakken lucht in publicaties zit is inmiddels een tweede natuur geworden.

Dank

Een speciaal woord van dank heb ik voor degenen die mij met enige regelmaat attent maakten op vreemde ontwikkelingen en gebeurtenissen in zorg-ICT-land. Ik vraag ze graag om onverdroten door te gaan met het melden van dat soort zaken. Het schrijven van de artikelen heeft mij veel genoegen bezorgd. Leuke en interessante contacten leverde het op, ook met critici van mijn stukken.

Vanwege het 250-e artikel wil bij deze mijn virtuele jubileumtaart aansnijden en mijn lezers een stuk aanbieden. Ik hoop u nog lang van nieuwe artikelen te voorzien.

W.J. Jongejan

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.