Functionaliteit LSP beperkt: geen medicatieoverzicht voor ruim 3000 huisartspraktijken

chinese-675119_640-met-vraagteken

 De gang van zaken rond het Landelijk SchakelPunt(LSP) doet denken aan een olietanker die slecht gevuld heel langzaam vaart. Vol lof is de rederij, de Vereniging van Zorgaanbieders voor ZorgCommunicatie(VZVZ), over de lading en de vorderingen tijdens de lange reis. VZVZ doet graag voorkomen dat er veel lading is en de reis vlotjes loopt. De werkelijkheid is echter veel weerbarstiger. In december 2015 liet VZVZ weten dat er al vier huisartsinformatiesystemen(HIS-sen) een medicatieoverzicht konden produceren dat via het LSP bij aangesloten huisartsen en apotheken opgevraagd was. Daarbij vooropgesteld dat de patiënt bij deze zorgaanbieders toestemming heeft verleend daarvoor. In de herfst van 2016 blijkt de situatie met het medicatieoverzicht onveranderd te zijn.

HIS-sen

Het gaat om de HIS-sen CGM Huisarts, Medicom, Promedico VDF en Promedico ASP die het afleveringsoverzicht van de apotheken kunnen inlezen via het LSP. VZVZ geeft frequent hoog op over alles wat er met het LSP zo al gebeurt, maar de PR-afdeling onder leiding van Alf Zwilling waakt voor het naar buiten brengen van niet (goed) lopende zaken. Drie grote HIS-sen blijken echter vandaag de dag achter te blijven en kunnen nog steeds niet een medicatieoverzicht via het LSP produceren. Het gaat om MicroHIS, OmniHIS en TetraHIS, die er wel mee bezig zijn maar het nog niet geïmplementeerd hebben. Dat betreft rond de 2500 tot 3000 huisartspraktijken, substantiële aantallen dus. De producenten van de HIS-sen moeten de bestaande software aanpassen aan de specificaties die door VZVZ zijn opgesteld op basis van Nictiz-standaarden. Voor de ene producent is het makkelijker dan voor de andere om dat te realiseren binnen de bestaande eigen software. Ook spelen prioriteiten een rol. Het kan zijn dat een bepaald HIS programmeercapaciteit nodig heeft om meer urgente verbeteringen in de functionaliteit aan te brengen, waardoor de realisatie van een medicatieoverzicht via het LSP achter blijft.

Apart

Op zich heeft het achterblijven van met name het huisartsinformatiesysteem MicroHIS iets aparts. Je zou verwachten dat dit HIS juist voorop zou lopen bij het medicatieoverzicht via het LSP. De producent van MicroHIS is namelijk het Amerikaanse bedrijf CSC, waar ook het LSP draait. CSC bouwde het centrale computersysteem van het LSP, huisvest het en onderhoudt het.

Andere schone schijn

Vol trots vertelt VZVZ op 7 oktober op de eigen website dat ziekenhuizen nu elektronische receptberichten kan sturen naar de apotheken via het LSP. Bij goede lezing gaat het niet om een elektronisch medicatievoorschrift, maar om een zogenaamde vooraankondiging van een recept. Het verstuurde bericht bevat namelijk niet een elektronische handtekening van de voorschrijver. Daardoor moet in de ontvangende apotheek toch ook het papieren, dus niet-elektronische, voorschrift door de patiënt afgegeven worden. Hooguit heeft de apotheek meer tijd om uit te zoeken of de voorgeschreven medicijnen goed passen bij de bestaande en wordt de foutkans iets kleiner.

De geslaagde test betrof ook alleen het Chipsoft Ezis systeem aan de ziekenhuiskant en het apotheeksysteem CGM Apotheek aan de ontvangende kant. Deze functionaliteit is niet getest met de apotheeksystemen Pharmacom en Pharmasys. Aan de ziekenhuiskant bestaat een veelheid van systemen waarbij de genoemde functionaliteit niet getest is, want naast Chipsoft Ezis, bestaan ook: Chipsoft HX, Epic, CSC-iSoft, Nexus en Siemens. Er zal dus nog wel wat water door de Rijn moeten stromen voor de nu bejubelde, maar beperkte functionaliteit tussen alle ziekenhuis- en apotheekinformatiesystemen uiteindelijk zal werken.

Bewust beleid

Het is een welbewust PR-beleid om kleine stapjes in het berichtenverkeer met het LSP als iets heuglijks en belangrijks te melden. Daarbij wordt dan vaak niet of nauwelijks vermeld dat het om iets voor een beperkte groep van zorgaanbieders gaat. Het met heel kleine stapjes implementeren van functionaliteit is een manier om te voorkomen dat het draagvlak onder het LSP weg gaat vallen. VZVZ weet maar al te goed dat te veel negatieve aandacht of politieke bemoeienis het LSP alsnog kan doen omvallen.

W.J. Jongejan