Nog meer opt-in-toestemmingen per patiënt nodig bij apotheek

yes-238378_640

Voor het  raadplegen van medische gegevens van een patiënt via het Landelijk Schakelpunt(LSP) zijn nog meer opt-in-toestemmingen nodig dan men zou denken.

Binnen de systematiek van het LSP heeft een burger een huisarts-dossier, een apotheekdossier en een specialisten dossier. Daarbij is het volgens het nu  in de Eerste Kamer voorliggende wetsontwerp nodig om niet uitsluitend ja of neen bij de opt-in-vraag te antwoorden, maar moet bij alle zorgaanbieders, waar gegevens opvraagbaar worden door die toestemming, ook genoteerd worden welke categorieën van zorgaanbieders uitgesloten moeten worden. Bijv. bij de huisarts dat de gegevens niet ingezien mogen worden door  urologen of psychiaters. Het gaat om de zogenaamde gespecificeerde toestemming. Daarover schreef ik eerder op deze website.

Nog meer

In de apotheek komt het betrekkelijk vaak voor dat men gebruik maakt van de diensten van andere, centrale, apotheken. Dat is het geval als de medicijnen van een patiënt worden gebaxterd.

Baxteren is de term voor het geautomatiseerd voor-verpakken van medicijnen van één hele week in een rol. Deze manier van uitzetten van geneesmiddelen is met name geschikt voor mensen die veel verschillende geneesmiddelen gebruiken. Daarnaast kunnen crèmes en zalven gemaakt, cytostatica bereid, maar ook medicijncassettes in pijnbestrijdingspompjes elders door een centrale apotheek  gevuld worden  Voor  al die uitbestede activiteiten is telkens apart een opt-in-toestemming nodig meldt de Koninklijke Maatschappij ter Bevordering van de Pharmacie. Bij de apotheek moeten dus per patiënt meerdere toestemmingen met daarbij de uitsluitingen vastgelegd worden.

Ontsloten dossiers  

De Vereniging van Zorgaanbieders Voor Zorgcommunicatie(VZVZ) komt al tijden met aantallen aangemelde patiëntdossiers. Elke patiënt heeft één huisartsdossier, één specialistdossier en als we het bovenstaande in acht nemen meerdere apotheekdossiers waarvoor toestemming is verleend voor inzage. Dat stelt de opgave van die aantallen raadpleegbare dossiers  door VZVZ, die het LSP beheert, in een heel ander daglicht. Het bovenstaande maakt ook duidelijk hoe de door het ministerie van VWS bedachte toestemmings-systematiek een enorme overlast veroorzaakt op de werkvloer bij de zorgaanbieders.

W.J. Jongejan, huisarts n.p.