Nonsens innovatie: de elektr(on)ische rollator

rollator-521891_640

Op de IFA, de grootste consumentenelektronicabeurs in Berlijn, presenteerde de startup eMovements een noviteit, namelijk de slimme rollator voor senioren. Het gaat om Ello, een elektr(on)ische rollator. De website www.smarthealth.nl maakte er op 5 september j.l. slaafs melding van zonder zich in goeden gemoede af te vragen wat de meerwaarde eigenlijk is van een dergelijk product. Bij lezing van het artikel en de informatie op de website waarop men de Ello presenteert is al snel te concluderen dat het hier om nonsens-innovatie gaat. Er blijkt nog geen enkel productiemodel gemaakt te zijn. Op de IFA presenteerde eMovements een prototype. Crowdfunding voor de productie van de eerste 50 zou nog gaande zijn. Een grote toekomst zal het product beslist niet gaan krijgen met een prijs van 2490 euro. Na een productbeschrijving zal ik ingaan op de onzinnigheid van deze “innovatie”.

 

Eigenschappen

De Ello heeft volgens de omschrijving veel functies:

  • Onopvallende elektronica
  • Uitneembare accu om het laden te vergemakkelijken
  • Elektrische aandrijving van de achterwielen
  • Automatische rem
  • Licht en stevig frame
  • Zwaardere belading mogelijk door “geoptimaliseerd” ontwerp
  • GPS-locator ingeval van diefstal
  • Intuïtieve bediening in het handvat met toeter en SOS-noodoproep.

Het apparaat weegt in totaal veertien kilo.

Kritiek

Het belangrijkste kritiekpunt is de elektrische voortstuwing van de rollator. Volgens de ontwerpers moet dit helpen om een helling op te gaan of gewoon voorwaarts te gaan. Men moet zich daarbij wel bedenken dat de eigenaar niet op iets staat, maar voortgetrokken wordt door de rollator. Het is als het ware of iemand je beide handen vasthoudt en je vooruit trekt, terwijl je zelf toch zowel de zwaartekracht moet overwinnen als je voortbewegen. Het automatisch afremmen bij een helling afgaan kan zeer verwarrend werken aangezien Ello ook twee handbediende remmen heeft zoals elke rollator. Iedere rollatorgebruiker heeft de neiging bij het aflopen van een helling zelf actief te remmen. Door alle elektronica, de accu en de motoren is de Ello meer dan twee keer zo zwaar als de huidige generatie lichtgewicht rollators, die rond de zes à acht kilo wegen. Op een toeter op een rollator zit naar mijn gevoel niemand echt te wachten. Als het zo nodig moet, is een bescheiden fietsbel wel zo handig en goedkoop. Met de Ello creëert eMovements een product dat tien maal zo duur is als de duurste rollator die nu in Nederland te koop is. Al vanaf € 39,95 worden hier licht gewicht rollators aangeboden, waarbij de prijs verder op kan lopen tot ongeveer € 250. Met Ello wordt een soort bovenklasse onder de rollators gemaakt, die in theorie weer diefstal aantrekkelijk maakt. Een soort Rolls-Royce onder de rollators. Dat men daar toch mee zit blijkt uit de aanwezigheid van een GPS-locator voor het geval de rollator gestolen wordt.

Zinloos

Het moge duidelijk zijn dat een bedrijf dat zich zegt bezig te houden met mobiliteitsoplossingen met auto’s en e-bikes juist met Ello als eerste product komt. Het is een zinloze innovatie die enorm veel geld kost en niets zinnigs toevoegt. Jammer is dat Nederlandse sites als www.smarthealth.nl dergelijke innovaties kritiekloos op hun website brengen. Het begrip innovatie lijkt dan zo overheersend dat niet of nauwelijks wordt nagedacht over de meerwaarde van een vinding. Een gemiste kans om innovaties serieus te positioneren en niet alleen juichtaal en mooipraat te plaatsen op de website.

 W.J. Jongejan

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.