Ongewenste interferentie corona-app(Duitsland) en Exposure Notification Express op iPhones met IOS 13.7
Veel overheden een app die risicovolle corona-contacten meldt aan de gebruiker op een smartphone. De nabijheid van anderen meet de app op basis van bluetooth-technologie. De gebruikte technologie van de zonder gecentraliseerde database werkende app’s komt van een samenwerkingsverband van Google en Apple. Die technologie heet het Exposure Notification System(ENS). De bouwers van de corona-apps bouwden deze technologie in. Sinds begin september 2020 komen Google en Apple met Exposure Notification Express(ENE). Dat is een software-systeem dat ontworpen is om het volksgezondheid-autoriteiten makkelijker te maken om het opsporingsprotocol eenvoudiger te implementeren. En dat zonder de noodzaak voor die autoriteiten zelf een app te ontwikkelen. Android-smartphones maken van ENE gebruik in een app. Apple integreerde ENE in versie 13.7 van het besturingssysteem IOS , zodanig dat niet per se een speciale app nodig is. Nu blijkt de Duitse CoronaWarn- app op iPhones met 13.7 te hoge risico-inschattingen te geven.
CoronaWarn-app
Duitsland introduceerde op 16 juni 2020 de CoronaWarn-app op basis van het ENS van Google/Apple. Na de lancering van Exposure Notification Express op 1 september 2020 zijn er bij een aantal gebruikers van Apple smartphones(iPhones) die het van het besturingssysteem IOS versie 13.7 installeerden signalen van een te hoge risico-inschatting t.a.v. corona-besmetting. Op de website van het CoronaWarn app Open source project staat dat het om een klein aantal gebruikers gaat. Problematisch is echter dat woordvoerders meestal het probleem downplayen om “onrust vermijden”. SAP en Deutsche Telekom, die meewerken aan de CoronaWarn-app, waarschuwen ook voor dit probleem.
Interferentie
De hogere risicoscore die de app met IOS 13.7 op iPhones aangeeft wijst eigenlijk maar in één richting. Het lijkt er op dat door het niet per se nodig zijn van een app voor Exposure Notification Express op iPhones er interferentie ontstaat tussen enerzijds een wel aanwezige app die dezelfde technologie gebruikt en anderzijds het besturingssysteem. Interferentie met summatie als gevolg. Het lijkt me dan zeer wel mogelijk dat al bij 7,5 minuut contact met een corona-positief persoon de detectietijd door het IOS 13.7 en de app gesummeerd wordt tot 2×7,5=15 minuten. Daardoor zal dus bij een veel kortere tijd dan de overal gehanteerde contacttijd van 15 minuten al een waarschuwing uitgaan. En bij 15 minuten contact een heftiger waarschuwing. Tot nu toe is er geen bericht in de media dat men weet wat de oorzaak van het probleem is en of er een oplossing voor is.
Nederland
Aangezien de Nederlandse app, de CoronaMelder ook gebruikt maakt van het Exposure Notification Systeem is het zeer wel mogelijk, ja zeer waarschijnlijk, dat het probleem ook hier zal spelen bij de landelijke uitrol van de CoronaMelder. Ik kan me gewoonweg niet voorstellen dat dit probleem hier niet zou spelen. Voor de makers van de CoronaMelder ligt er dus een schone taak om ook voor deze app te onderzoeken of de versie 13.7 van het iPhone IOS geen onnodige problemen geeft.
Gedoe
Terwijl er eigenlijk nergens ter wereld zeer positieve resultaten van corona-apps wordt gemeld kan je wel zien dat er eigenlijk in elk land gedoe is rond een corona-app. Zoals ik eerder betoogde laten al deze pogingen om de coronapandemie te helpen verminderen een wonderlijk soort cyber-optimisme zien. Dat techniek en specifiek digitale technologie een oplossing biedt voor alle ellende. Dat terwijl tot nu toe steeds duidelijker wordt dat het veranderen van menselijk gedrag de beste resultaten laat zien.
We gaan zien wat de volgende verwikkelingen rond corona-apps zijn en of Apple de vinger kan leggen op de zere plek.
W.J. Jongejan, 15 september 2020
Afbeelding van S. Hermann & F. Richter via Pixabay
Recente reacties