Roemloos einde “zorg”-rollatorrobot Lea op faillissementsverkoop
Op 5 december 2022 startte de internetveiling van de boedel van Jonker-Makis Robotics B.V. Dat bedrijf produceerde van in 2015 tot eind 2019 de als zorgrobot op de markt gebrachte rollator LEA. Die naam was een acroniem van Lean Empowering Assistant. In 2020 ging het bedrijf Jonker-Makis Robotics B.V. failliet. Het apparaat noemde men soms ook wel de BMW onder de rollators. Het apparaat had in 2018 nog een prijs van 9980 euro. Bij de nu actieve faillissementsveiling staat er een openingsbod van 50 euro voor een LEA. Dat is nog eens een verschil. Je hebt er weinig aan omdat volgens de informatie op de veilingwebsite computers die men aanbiedt bij faillissements- of executieveilingen geen programmatuur of software bevatten. Eind 2019 ging het bedrijf Jonker-Makis Robotics failliet. Verbazingwekkend was dat voor mij niet. Ik schreef in mei 2018 al een zeer kritisch artikel over LEA.
Geschiedenis
LEA was het product van de samenwerking tussen em. Prof.ir. Pieter Jonker(dep. of biomechanical engineering, TU Delft en Maja Rudinac die kort voor 2015 afstudeerde aan de TU Delft in elektrotechniek met specialisatie in kunstmatige intelligentie. Samen met Jonker begint ze in 2015 de startup Robot Care Systems en ontwikkelt ze zorgrobot LEA. Robot CARE Systems werd een dag later dan Jonker-Makis BV opgericht. Weer een dag later werd ook nog Robot Engineered Systems B.V. opgericht. In 2016 steekt een consortium van investeerders, waaronder InnovationQuarter, Rabobank Regio Den Haag, CZ en Lobeco, € 5 miljoen euro in deze bedrijven. In 2019 ontvangt Rudinac uit handen van prinses Beatrix de prins Friso Ingenieursprijs. Een paar maanden later wordt het faillissement uitgesproken. Op de website Faillissementsdossier.nl, waar men zich gratis kan registreren, is het hele faillissementsverslag in te zien over de ondernemingen achter de LEA.
Overdreven verwachtingen
In mijn artikel van 29 mei 2018 schreef ik al dat LEA het woord zorgrobot niet verdiende. Naar verluidt startte de verkoop eind 2017. Het was een gemotoriseerde rollator met nogal wat elektronica en een 10 inch display. De prijs van bijna 10.000 euro maakte een brede toepassing op voorhand volledig onmogelijk. Op allerlei sites over innovaties in de zorg schreef men LEA de hemel in. Echter zonder zich af te vragen of er wel behoefte was aan een dergelijk duur, onhandig en trouwens ook zeer zwaar apparaat. Op de veilingwebsite zag ik trouwens voor het eerst bij de kavels staan dat LEA 43 kilogram weegt. Een loodzware rollator dus. Toepassing buiten een woning of instelling met vervoer door middel van een personenauto was daarmee op voorhand uitgesloten.
Oorzaak faillissement
De bedrijfsleiding zag als faillissementsoorzaken: A) het uitbreken van de corona-pandemie, waardoor de vraag verdween en B) het verdwijnen van de bereidheid van investeerders.
De curator schrijft daarentegen :
“Het geheel van activiteiten was naar de indruk van de curator deels onvoldoende doorontwikkeld om te komen tot een met succes te verkopen product en deels waren de producten prijstechnisch (nog) niet interessant genoeg om op grotere schaal in voldoende mate aftrek te vinden. De curator komt mede tot deze indrukken door de zeer beperkte vraag die er na het faillissement voor de producten was, ondanks uitgebreide pogingen om de producten onder de aandacht te brengen van potentiële kopers. Niet onaannemelijk is dat de coronacrisis een negatief effect heeft gehad op de bereidheid van derden in het financieren in de ontwikkeling van producten waarvan bepaald niet zeker was of ze in de toekomst een ‘commercieel succes’ zouden worden”.
Geen interesse uit buitenland
Uit het verslag van de curator over het faillissement dat op 11 augustus 2020 uitgesproken werd blijkt ook dat slechts één buitenlandse investeerder enige interesse had de technologie achter LEA op te kopen. Uiteindelijk meldt de curator in januari 2022 dat die buitenlandse partij zich teruggetrokken heeft. Daarop is de resterende voorraad verkocht aan een opkoper die nu die boedel veilt.
Gezond verstand
Het heeft mij tot op heden verbaasd dat toen men LEA ging maken investeerders nogal wat geld(vijf miljoen euro) erin stopten en dat er ook subsidie voor was. Zulks omdat je direct al kon bevroeden dat alleen al de kosten van LEA nooit en te nimmer tot een grote verkoop zouden leiden. De vele digitale functies maakten het gebruik niet bepaald intuïtief. Uiteindelijk zijn er maar 70 van geproduceerd. Daarvan staan nu vijf ongebruikte en zes gebruikte te koop op de veiling.
Helaas hebben allerlei media die zich bezighouden met digitale ontwikkelingen in de zorg een bijna onuitroeibare neiging om nieuw op de markt gebrachte digitale zorghulpmiddelen kritiekloos de hemel in de prijzen. Met een beetje gezond verstand en kennis van de zorg kan je zien of iets potentie heeft en wat niet.
De 43 kg wegende digitale rollator heeft bewezen heel hard door de mand te vallen.
W.J. Jongejan, 8 december 2022.
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay
Recente reacties