Senaat VS keurt verkoop browserdata aan derden goed
Data zijn vandaag de dag geld waard. De surfgeschiedenis van een internetgebruiker kan men ook te gelde te maken als die doorverkocht wordt aan derden. Dat gaat nu gebeuren aan de overzijde van de Atlantische oceaan. In de Verenigde Staten heeft de senaat op 23 maart 2017 met 50 tegen 48 stemmen de weg vrijgemaakt om Internet Service Providers(ISP) toe te staan de browsergeschiedenis van internetgebruikers mogen verkopen aan derden. Het is een ongekende stap verder in het commercieel uitbuiten van gegevens, die een internetprovider van een abonnee heeft. Rond dit onderwerp had de afgelopen maanden zich al een schimmig steekspel afgespeeld binnen de FCC. De Federal Communications Commission die de communicatie binnen de VS en met het buitenland reguleert en beschouwd wordt als de waakhond van het breedband internet aldaar, had aanvankelijk regels opgesteld om te verhinderen dat surfgegevens van internetgebruikers te gelde konden worden gemaakt door ISP’s.
Wisseling standpunten FCC
Vrij recent was er een wisseling van de wacht aan de top van de FCC. De voormalige topman Tom Wheeler stelde dat Internet Service Providers een unieke positie innemen omdat zij al het internetverkeer van hun klanten kunnen overzien. Hij betoogde dat het de informatie van de klant is en niet van het netwerk dat de klant inhuurt om die informatie te aan hem te doen bezorgen. Hij zei:
“Under the rules, an ISP would have been required to notify consumers about what types of information they are collecting, as well as say how that information may be shared, and with whom. And ISPs would be required to “take reasonable measures” to protect consumer data from breaches as well as notify customers if their data is compromised”
Onder zijn gezag stelde de FCC vorig jaar strakke regels op voor de ISP’s.
Invloed partijpolitiek
De verkiezing van Donald Trump als president leidde tot een wisseling van de wacht bij de FCC. De republikein Ajit Pai werd de nieuwe topman. Hij liet er geen gras over groeien en stelde trok de door de vorige topman ingestelde regulering in. Eén van zijn argumenten was dat de regels niet in overeenstemming waren met andere regelgeving van de Federal Trade Commission(FTC). ISP’s hadden bij hem geklaagd dat ze ongelijk behandeld werden, omdat mobiele telefoonbedrijven en internetbedrijven als Facebook en Google niet onder de FCC maar onder de minder stringente regulering van de FTC vallen.
Resource-grabbing
Wat we hier zien gebeuren is resource-grabbing. Het is de moderne variant op het vergaren van land, delfstoffen etc. De burger ondergaat het en kijkt vaak naïef toe hoe grote bedrijven op veel manieren data verzamelen van, over en ten koste van hen. Het kwalijke is dat overheden vaak faciliterend optreden. Het moet een waarschuwing zijn voor ons om het hier niet zo ver te laten komen als in de VS.
W.J.Jongejan
Recente reacties