Shortcut bij chatbot: “Ik wil een medewerker spreken”
U bevindt zich hier: Home1 / Blog_v22 / Geen categorie3 / Shortcut bij chatbot: “Ik wil een medewerker spreken”
Recente berichten
- Open brief aan huisartsen waarschuwt voor toestemmingssysteem Mitz 21 november 2024
- Ook als je het niet wilt kom je in zorgdata-toestemmingssysteem 19 november 2024
- Dataopvraag bij miljoenen verslindende PGOs faalt in ruim helft van gevallen 14 november 2024
- Optimale databeschikbaarheid geeft vroeg of laat sociale problemen 6 november 2024
- Nog een joker in het medische kaartspel naast lues en tbc 29 oktober 2024
Recente reacties
- wjjongejan op Dataopvraag bij miljoenen verslindende PGOs faalt in ruim helft van gevallen
- Guus Cruts op Dataopvraag bij miljoenen verslindende PGOs faalt in ruim helft van gevallen
- wjjongejan op Opzegging samenwerking MedMij en VZVZ onder regie VWS
- Jan-marc Verlinden op Opzegging samenwerking MedMij en VZVZ onder regie VWS
- wjjongejan op Wearables, APK en niet academische innovatie-platforms
Documenten
Meest gebruikte termen
33509 Akwa GGZ AP Autoriteit Persoonsgegevens AVG CBP Chipsoft DIS Eerste Kamer eHealth GGZ GGZ Nederland HIS HONOS IGJ KNMG KNMP LHV LSP Medicom medisch beroepsgeheim MedMij Mitz NHS NICTIZ NZa opt-in-toestemming Patiëntenfederatie Nederland PGO Philips privacy ROM ROM-data SBG VGZ Vrijbit VWS VZVZ Wbp ZIS ZN zorgdata zorgprestatiemodel zorgverzekeraars Zorgverzekeraars Nederland
Shortcut bij chatbot: “Ik wil een medewerker spreken”
Recent had ik tot twee maal toe een aanvaring met een telefonische chatbot. Dat soort “uitvindingen drijven mij nogal eens tot wanhoop als die mijn vraag niet kan plaatsen en onzin-suggesties gaat doen. Deze keer ging het om de chatbot van de klantenservice van KPN. Tot twee maal toe na het inspreken van mijn vraag bleef het telkens oorverdovend stil aan de lijn. Er gebeurde niets. Daarop besloot ik op expeditie te gaan vanuit Woerden richting KPN-servicepunt in Utrecht. Daar aangekomen bleek de zeer vriendelijke medewerkster mijn vraag ook niet te kunnen beantwoorden. Zij deed echter een luisterrijke suggestie. Ze stelde voor dat ik weer de klantenservice belde en dan de zin in moest spreken: “Ik wil een medewerker spreken”. Dat bleek als een tierelier te werken. Binnen enkele seconden had ik een medewerkster aan de lijn die mijn probleem oploste.
Een mens aan de lijn
Chatbots kunnen bij veel voorkomende vragen misschien het inschakelen van medewerkers van vlees en bloed besparen. Het stellen van blijkbaar niet vaak voorkomende vragen over “ouderwetse” technologie bleek te ingewikkeld voor de KPN-chatbot. In plaats van zelf door te schakelen naar een medewerker is het systeem blijkbaar zo ingericht dat er niets meer als reactie komt.
Dat bleek ooit wel het geval met de website-chatbot van de klantenservice van de Nederlandse Spoorwegen. Het toilet van het station Woerden, onder beheer van de NS, was defect en ik wilde dat melden. De chatbot bleek mijn opmerking dat het toilet defect was totaal niet te begrijpen. Ik kreeg vragen over welke trein ik gemist had of welke andere trein ik kon nemen. Na een minuut of wat herhalen van de vraag gaf de chatbot het zelf op en zette mij door naar een medewerkster. Die begreep meteen en ondernam actie.
Magische woorden
Als de stoom uit uw oren komt bij een confrontatie met een onwillige chatbot, of als u dat ook wilt voorkomen na het horen van de vraag of u uw probleem in wilt spreken in één korte zin, spreek dan de magische woorden::
“Ik wil een medewerker spreken”.
Waarna u dan gewoon uw vraag kan stellen aan een levende ziel. Zoiets op de website zetten van een bedrijf/instelling zal niet gauw gebeuren. Dan zit men straks weer met een leger medewerkers.
W.J. Jongejan, 22 oktober 2024
Afbeelding van Shawn Suttle via Pixabay