Voor 19990 euro en veel Europese subsidie een waardeloze sociale corona-robot

Nazaat robotGisteren viel mijn oog op een Twitter bericht over de robot ARI van het Spaande bedrijf PAL-Robotics. Bij wat doorzoeken op het internet zag ik dat een projectpartner van de robotmaker deze promootte als hulp bij het aanpakken van de corona-pandemie. De robot zou dan als receptionist kunnen werken voor ziekenhuisbezoekers die vragen hebben. Daarnaast zou de robot patiënten in isolatie in de gaten kunnen houden en “hulp” aan die mensen bieden. In 2016 en 2017 berichtte ik al eens op deze website dat een lookalike, robot Pepper, als pseudo-receptionist in een Belgisch ziekenhuis resp. een gemeentehuis ingezet werd. Zowel het als receptionist functioneren als het willen inzetten voor monitoring van de patiënt zijn kansloze initiatieven die er met de nekharen bijgesleept zijn. In feite gaat het om een beperkt mobiele, humanoïde robot met twee armen en een beeldscherm op borsthoogte. Mij intrigeerde de ontwikkelingshistorie van robot ARI.

ROSE/SACRO/ARI

De naam PAL-Robotics deed mij een lichtje opgaan. Die naam viel een keer in een artikel van mij op 6 januari 2017. Ik volgde toen het verhaal van robot ROSE al enige tijd. ROSE was een ontwikkelingsproduct van een spin-off bedrijfje van de TU Eindhoven met ruim half miljoen euro van de investerings-/innovatiepoot CBusinez van zorgverzekeraar CZ.  ROSE was een acroniem van Remotely Operated SErvice robot. Het was eigenlijk een heel lomp geval wat niet verder kwam dan een beperkte demoversie. Toen men de stekker uit dit project trok, pakte een bedrijf uit Noordwijk, Heemskerk Innovative Technology(HIT) de draad op. HIT had totaal geen affiniteit met de zorg en is werkzaam op het gebied van robotarmen in de industrie. Na enige tijd ging HIT in Europees verband een samenwerking aan met Pal Robotics in Spanje.

Nederlandse samenwerking met PAL

Reden daarvoor was zeer waarschijnlijk een goed gevulde Europese subsidiepot, Eurostars geheten. Men gaf de robot toen een andere naam: SACRO. Dat stond voor SemiAutonomous Care RObot. Het project leverde ook een demonstratieversie op. Blijkbaar zag men zelf ook wel in dat het apparaat helemaal niet semiautonoom was en schakelde men terug op ROSE. SACRO/ROSE bleek een nogal lompe robot te zijn geworden waarvan men met een aandoenlijk optimisme de werking demonstreerde. Het stelde allemaal niet veel voor.

Robot ARI 

Veel Europees subsidiegeld(project 9358)  verder blijkt ROSE, via SACRO nu ARI te zijn gaan heten. Het is een sterk op de robot Pepper lijkende humanoïde robot geworden, met vrouwelijk trekken. Het beeldscherm is gepositioneerd in de borstpartij. De robot rustte men uit met armen maar die zien er niet naar uit dat die überhaupt iets stevigs kunnen beetpakken. De gebruikelijke microfoons en camera’s zijn aan boord, waardoor de robot bij gebruik beeld en geluidmateriaal van mensen gewild  of ongewild vastlegt.

Prijs

Van deze robot was de prijs nog relatief makkelijk op te sporen. Meestal staat die nogal wat verstopt. Er blijkt een prijskaartje aan ARI(zie onderaan pagina) te hangen vanaf 19.990 euro, dus twintig mille minimaal, ondanks of misschien dankzij de aanzienlijke Europese subsidie. Het is een substantieel bedrag voor een robot die eigenlijk betrekkelijk weinig kan. Bovendien zijn er al soortgenoten, zoals Pepper die hetzelfde doen. De toepassingen in de zorg, met name de rol die men denkt dat de robot kan vervullen in de zorg tijdens corona-tijd zijn er werkelijk met de nekharen bijgesleept.

Industriële toepassingen

Het lijkt er mij op dat de Europese subsidie vooral gebruikt is door HIT uit Nederland en PAL- Robotics in Spanje om robottechnologie op industrieel gebied uit te bouwen. Waarbij een zorgtoepassing maar een soort vlag is die de lading dekte. Immers, HIT werkte al met robot armen en PAL was en is sterk in robot-onderstellen. Pal biedt ook modulair op te bouwen transportrobots aan. Beide bedrijven zullen er dan ook zakelijk niet slechter van zijn geworden en zullen geen boterham minder eten als de ARI-robot in de zorg flopt.

Robot ARI is voor mij het zoveelste gevalletje cyber-optimisme waarover ik de afgelopen vijf jaar berichtte.

W.J. Jongejan, 23 oktober 2020

Afbeelding van OpenClipart-Vectors via Pixabay