Wearables, APK en niet academische innovatie-platforms

wearablesVrij recent las ik online weer een artikel dat de loftrompet stak over wearables. Letterlijk vertaald gaat het om draagbare technologie. (Slimme) elektronische apparaten bedoelt men ermee, die in kleding kunnen zitten of op het lichaam gedragen. Simpel gezegd, het is draagbare technologie. Een algemene term voor een grote groep kleine apparaten, waaronder fitness-trackers en smartwatches. Ik schreef al vaker wat er beweert wordt wat je er zoal mee kunt meten. Het online-magazine SmartHealth publiceerde op 24 juli 024 een zeer kort artikel “De APK voor je eigen gezondheid al gedaan?“ van vier regels. De auteur staat alleen met een voornaam gemeld. In de vier regels vergelijkt die de mens men een auto die een APK-keuring ondergaat. En stelt dat je met wearables makkelijk je eigen hartslag, bloeddruk, temperatuur en allerlei andere gezondheidsparameters kunt monitoren, om zo tijdig afwijkende waarden of ziektes te ontdekken.

APK

Het artikel  is baseert op een video van de arts/tech-propagandist/ondernemer Daniel Kraft, Die houdt in een korte video een pleidooi voor het intensieve gebruik van wearables om je eigen gezondheid te monitoren. Hij maakt ook de vergelijking met een checkup van een auto. De video is verkorte versie van een videoconversatie van net iets meer dan een uur. In dat videogesprek gaat de in turbo-tempo sprekende Kraft in op de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie(AI) en wearables in de geneeskunde. Hij spreekt zo snel dat je bij perioden het gesprek nauwelijks kunt volgen. In het verhaal gaat hij voorbij aan het feit dat bij een APK-controle zeer vele variabelen direct gemeten en rechtstreeks specifiek onderzocht worden. Bij de wearables gaat het om een beperkt aantal variabelen die gemeten worden. Waaruit vervolgens op basis van algoritmen indirecte conclusies getrokken worden, bijv. over slaap, slaap-apneu, hoeveelheid beweging, hoge bloeddruk, kans op diabetes.

Lyme/diabetes

Vaak meten de wearables dat er iets afwijkt van de baseline-gegevens die bekend zijn, maar kan het apparaat niet specifiek aangeven wat er aan de hand is. In zijn video haalt Kraft als voorbeeld een andere arts aan, Michael Snyder, die met een wearable, de ziekte van Lyme bij zichzelf gevonden zou hebben en ook gezien had dat hij diabetes zat te krijgen. Beide verhalen zijn nonsens. Over het eerste schreef ik al eens in 2017. De wearable constateerde geen Lyme, maar alleen dat de lichaamstemperatuur, hartfrequentie en de zuurstofsaturatie anders dan normaal waren. Vervolgens bedacht de man dat hij een week daarvoor een trektocht door bosrijke omgeving had gemaakt en liet vervolgens Lyme-serologie bepalen. De wearable(s) gaven dat er iets gaan was, maar niet wat. Daarvoor was gericht aanvullend onderzoek nodig. Eenzelfde iets speelde met de diabetes van Michael Snyder.

Overdiagnostiek

Omdat wearables vaak onvoldoende sensitiviteit en specificiteit kennen om een ziekte duidelijk aan te wijzen, moet er veel aanvullende laboratorium- en  functie-onderzoek plaats vinden om een heldere diagnose te kunnen stellen. Daardoor introduceer je een grote hoeveelheid onderzoek die vaak niet relevant zal blijken omdat het bijv. om een passagiere verkoudheid of ander beperkte infectieziekte ging.  Wat je in de video Kraft hoort verkondigen is hetzelfde als hij in 2016 al deed. Ik schreef toen een artikel  over een absurde advertorial van Philips waarin David Kraft het had over een “medische tricorder”.  Het verhaal dat Philips uit de mond van Kraft liet optekenen is een vergaande extrapolatie met een fors natte duim van de huidige onderzoek- en analysemethoden naar door hem bedachte irreële toekomstmuziek.

Dubieuze naamgeving

Daniel  Kraft afficheert zich op LinkedIn als arts/wetenschapper, maar ook als ondernemer en investeerder.  Als je kijkt waar hij zich vanaf 2009 mee bezig houdt komen twee organisaties/bedrijven bovendrijven. Dat zijn de Singularity University, en Next Med Health Faculty. Denk je dat dit academische instellingen zijn dan heb je het helemaal mis. Het zijn gewoon bedrijven die niets academisch hebben. Je zou ze een denktank kunnen noemen maar het zijn meer bedrijven die bijeenkomsten met lezingen organiseren. Ze noemen dat dan zelf cursussen/opleidingen. Met veel tamtam haalde de burgemeester van Eindhoven in 2016 de Singularity University naar Eindhoven. Maxima opende het pand officieel. Toen al was er twijfel bij critici over de betekenis van een dergelijke vestiging. NRC plaatste op 3 juni 2016 daarover al een artikel. Ik deed dat in juli en september 2016 ook. Anno 2024 vindt men niets meer over de Singularity University vestiging in Nederland.

Schuivende panelen

Vanaf 2018 begint de neergang van Singularity University(SU). Kraft richtte ooit binnen Singularity University de tak Medicine and Neuroscience op en startte daarbinnen een programma, liever gezegd een bedrijf, genaamd Exponential Medicine. Dat is net als SU simpelweg een platform dat medici en technologen bij elkaar brengt om zo de vooruitgang te stimuleren en niet zelf onderzoek doet. Exponential Medicine werd daarna door Kraft omgezet in NextMed Health Faculty. Wat opvalt zijn de bijzonder hoge prijzen voor bijeenkomsten, meestal 14.000 tot 15.000 dollar per persoon voor een vierdaagse bijeenkomst. Ging het bij de SU nog vaak om “disruptie”, het plotseling veranderen van dingen in de zorg i.p.v. geleidelijk. Bij NextMed Health Faculty(NMHF) is het buzzwooord “Artificial Intelligence”.

Usual suspect

Grappig is dat bij het bekijken van de websites van SU en NMHF daar telkens de naam/foto van Lucien Engelen, de vaderlandse verandergoeroe, thans o.a. in dienst van Deloitte staat.  De  “usual suspect”  alhier als gaat om het propageren van disruptieve verandering, eHealth en toepassing van AI in de zorg.

Wat Kraft cum suis en ook Engelen doen, is eigenlijk niet veel anders dan duur betaald koffiedik kijken naar wat ontwikkelingen met small en big tech gaan brengen. In de zorg gaat het echter om een prudente inpassing van technologie waarbij haast een slechte raadgever is en nieuwe technologie bewezen beter en of efficiënter moet presteren dan bestaande.

W.J. Jongejan, 15 augustus 2024

Afbeelding van Ewan via Pixabay

2 antwoorden
  1. Guus Cruts
    Guus Cruts zegt:

    Maar draagt Daniel Kraft dan geen wearable die hem tijdig waarschuwt als hij weer eens in een manische fase terecht dreigt te komen? Verhoogde hartslag en veel te snel spreken zijn dan toch signalen genoeg?

    • wjjongejan
      wjjongejan zegt:

      De man maakt met zijn manier van promotie van health-tech inderdaad een welhaast manische indruk.

Reacties zijn gesloten.