Deloitte ziet eHealth als lucratieve markt

consultants geld

De grote consultancy-bedrijven(KPMG, Deloitte, EY en PwC) proberen altijd in lucratieve markten te duiken om als adviseurs een graantje mee te pikken. In de afgelopen twee jaar is door het ministerie van VWS veel geld gepompt in eHealth-projecten. Genoemde firma’s hebben derhalve interesse in deze branche. KPMG heeft zich al langeretijd diep genesteld bij het ministerie van VWS en schreef meerdere rapporten met “His Masters Voice” daarin. Het is daarom niet verbazingwekkend dat Deloitte zeer recent de “eHealth-goeroe” Lucien Engelen binnen boord gehaald heeft in de vorm van een partnership. Hij gaat fungeren als “Edge Fellow” aan het Deloitte center on the Edge. De bedoeling van deze aanstelling is zeer duidelijk een poging om een breekijzer in handen te krijgen ten einde vaste voet te krijgen als consultant op de eHealth-markt. Engelen, opgeleid voor de autobranche en via het ambulancevervoer binnen de ziekenhuiswereld gekomen, propageert uitbundig de zegeningen van allerlei nieuwe elektronische ontwikkelingen in de zorg.

Subsidies

De eHealthmarkt wordt door het ministerie rijkelijk van subsidies voorzien. Vele miljoenen euro’s zijn er de afgelopen twee jaar in gepompt. Een kleine bloemlezing:

Dit overzicht uit de losse pols komt al uit op 212 miljoen euro zonder dat ik daar nog regelingen via ZonMw bij reken. Even zoeken daar op het sleutelwoord “eHealth” en u ziet veel mogelijkheden. eHealth is dus overduidelijk een zeer lucratieve markt voor consultants om zich, goed betaald in te nestelen.

Onvindbaar

Met Lucien Engelen probeert Deloitte overduidelijk een voet aan de grond te zetten in de eHealth-branche. Een samenwerkingsverband als dit heeft al eens eerder plaatsgevonden tussen Nictiz, het nationale standaardisatie-instituut voor de zorg, en Lucien. Dat alles onder de naam Trendition. In 2014 werd hij luidruchtig binnen gehaald als Chief Imagineer bij Nictiz, een officieel soort ziener.  Dat samenwerkingsverband vond een zeer stille dood eind 2016. Als je nu op de website van Nictiz zoekt onder Trendition of onder zijn naam dan vindt je niets meer. Zoveel indruk maakte dat blijkbaar.

Andere flops

Engelen propageert de ene na de andere eHealth-toepassing met een vlotte babbel zonder direct acht te slaan of de applicatie de diepgang heeft die deze nodig heeft, dan wel gevalideerde meetwaarden levert. Zo was hij een fervent voorstander van het betrekkelijk kort bestaande Amerikaanse diagnostische bedrijf Theranos, dat bij overheidscontrole niets revolutionairs bleek voor te stellen en daarna volledig geflopt is. Maar met hem trekt de karavaan dan weer verder en krijgen dan nieuwe eHealth-toepassingen volle aandacht. Diverse onderzoeken met door hem in Nijmegen, via ReShape Center,  gestimuleerde onderzoeken zijn als “sloppy science”te rubriceren en zijn meer reclame voor de gebruikte apparatuur dan echt wetenschappelijk relevant werk.

Singularity University

In de communicatie rond het partnership tussen Deloitte en Engelen strooit men driftig met de volgende kwalificatie over hem. “He is core faculty at Singularity University’s Exponential Medicine in Silicon Valley (since 2011) and in the Netherlands (2016)”. Dit lijkt reuze universitair, maar is het helemaal niet . Singularity University is geen totaal universiteit maar een dood ordinair bedrijf dat congressen en symposia organiseert met ICT als kernthema. Het is geen non-profitorganisatie. Door het woordgebruik lijkt het allemaal heel academisch en schurkt het heel erg tegen iets universitairs aan zonder dat het zo is.

Cynisch

Het is overduidelijk wat Deloitte met dit partnership voor ogen heeft. Ongetwijfeld zal Engelen, met wervende praat en met zijn adepten, ook met Deloitte de ene na de andere eHealth-toepassing proberen te propageren. De vraag is dan of de zorgsector echt geholpen is met consultants die straks mede onder invloed van Engelen de ene na de andere eHealth-toepassing propageren.  En ook  daarna  zich weinig gelegen laten liggen aan blijvende toepasbaarheid van enige waarde en tenslotte het zorgveld in verwarring achterlaten.

Het is wel cynisch, maar dan zijn de nota’s van de consultants ingediend, betaald en verkent men weer nieuwe markten.

W.J. Jongejan, 11 mei 2018

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.