WordPress 5.5 update zorgt bij aantal websites voor problemen. Oplossing voorhanden

WordpressOp 11 augustus 2020 verscheen de update WordPress 5.5 voor websites die gebouwd zijn met dit programma. In het weekend van 15/16 augustus zag ik de melding van de update voorbijkomen op het backend van mijn website www.zorgictzorgen.nl. Daar houd je de website bij en post je nieuwe artikelen. Zoals gebruikelijk maakte ik voor het aanzetten van de update een back-up. Er verschenen geen foutmeldingen en de website zag er uit als vanouds. Zeer verrast was ik toe ik op 17 augustus een artikel online wilde zetten. Toen bleken een aantal onderdelen van het backend niet goed meer te werken. Mijn eerste gedachte was om de meest verse back-up terug te zetten. Ik bedacht me dat ik vast niet de enige zou zijn met dit probleem. Een korte zoekactie op het internet leerde me dat er een fix bestond, nota bene met een eigen plugin van de WordPress-organisatie.     

Problemen

De problemen kwamen boven water bij het installeren van nieuwe content, een nieuw artikel met een plaatje erbij. Een plaatje invoegen uit de media-bibliotheek bleek onmogelijk, Yoast SEO werkte niet, tags plaatsen was onmogelijk en ook het publiceren op een vooraf gekozen tijdstip(scheduling) werkte niet. Een artikel a la minute online zetten zonder plaatje kon wel.

Wanneer valt het op?

Niet bij alle WordPress-gebruikers zal het opvallen dat er iets aan het backend niet lekker werkt. Als men een website heeft met zeer veel statische content(inhoud) dat valt het pas op als er iets aan de website wordt toegevoegd. Als het alleen tekst is, die direct online kan, valt het ook niet direct op. Wanneer daarentegen een gebruiker frequent een artikel of blog plaatst met daarin afbeeldingen en zo’n artikel op een bepaald tijdstip online wil laten gaan dan valt het wel op, zoals bij mij.

Wat is er gaande?

Wat er aan de hand is en wat de oplossing is, zag ik op het internet nadat ik op zoek ging naar meer mensen met dit probleem. Op de website The Windows Club stond het duidelijk vermeld:

“With the update to WordPress 5.5, a migration tool known as jquery-migrate will no longer be enabled by default. This may lead to unexpected behaviors in some themes or plugins who run older code. This plugin serves as a temporary solution, enabling the migration script for your site to give your plugin and theme authors some more time to update, and test, their code.”

Een onderdeel van nogal wat plugins, jQuery Migrate, blijkt niet meer standaard vanaf WordPress 5.5 ondersteund te worden. Daardoor valt functionaliteit binnen het backend van de website op diverse plaatsen weg.

Wat is jQuery?

Het is een softwareonderdeel van een flink aantal plugins voor websites. jQuery is een zogenaamde Javascript library, een verzameling toepassingen om het gebruik van bepaalde softwareonderdelen makkelijker te maken. En de functie ervan uit te breiden. Het wordt wijdverbreid gebruikt. Per begin 2020 is het in gebruik bij bijna 75 % van de top 10 miljoen websites. Niet iedereen zal in het backend van de website jQuery-bevattende plugins hebben.

De oplossing

De remedie voor het probleem is ervoor te zorgen dat die jQuery migration tool toch weer standaard werkt. WordPress heeft daarvoor zelf een plugin gemaakt de Enable jQuery Migrate Helper. Die binnen het backend downloaden, installeren en activeren is de oplossing. Wel is het verstandig ervoor te zorgen dat voor het installeren alle reeds in de website geïnstalleerde plugins bijgewerkt zijn naar de meest recente versie. Eigenlijk zou een dergelijk opmerking overbodig moeten zijn, want een goede website-eigenaar dient er altijd voor te zorgen dat de onderdelen up-to-date zijn. Dat is ook in het voordeel van de gebruiker zelf want een goed onderhouden website qua versie van de plug-ins krijgt van Google een betere ranking in de zoekresultaten. Na installatie van de Enable jQuery Migrate Helper draait mijn backend van de website weer als een zonnetje. Dankzij de tool krijg je ook te zien welke plugins een verouderde jQuery-implementatie hebben.

Redding nabij     

Ook nu weer bleek dat als de nood hoog is, de redding nabij is. Ingrijpender oplossingen zoals het terugzetten van een back-up en daarmee het terugzetten naar een oudere WordPress-versie bleken niet nodig te zijn. Even zoeken naar lotgenoten op het internet loont vaak.

W.J. Jongejan, 19 augustus 2020

Afbeelding van Pete Linforth via Pixabay

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.