Zorgverzekeraar VGZ plaatst nucleaire bom onder lokale apotheken

nucleaireOp 2 december 2021 kwam VGZ met het online bericht dat ze op 1 januari 2022 gaan starten met een online bestel-service voor hun verzekerden. Daarbij wil men de lokale apotheken passeren en de patiënten hun medicatie laten bezorgen door samen te werken met twee preferente partijen. Dat zijn de Nationale Apotheek en MedApp. VGZ stelt dat mensen in corona-tijd hun medicatie graag thuis bezorgd willen hebben of via een kluisje willen krijgen. Medicatie zou eventueel binnen twee uur ter plekke kunnen zijn. Het vreemde is echter dat alle lokale apotheken in Nederland al een bezorgservice hebben en veel ervan ook een afhaalsysteem met kluisjes kennen, de zogenaamde ServiLocker. De service die de Nationale Apotheek en MedApp daarnaast zouden verlenen is precies dezelfde als die de lokale apotheken in Nederland leveren. De enige conclusie kan dan ook zijn dat VGZ uit is op het marginaliseren van alle lokale apotheken.

Twee partijen

Door gebruik te maken van de Nationale Apotheek en MedApp trekt men de klandizie weg bij de lokale apotheken. Bij de Nationale apotheek, overigens een bedrijfje met slechts 20 werknemers volgens Drimble, gaat het sowieso om overname van de levering die de lokale apotheek verzorgde. Bij MedApp ligt het iets subtieler. In theorie kan met gebruik van de MedApp een lokale apotheek gekozen worden en kan men gebruik maken van de medicijnwekker in de app. Bij de installatie van de app stuurt men snel aan op het kiezen voor levering door de MedApp apotheek, die in het Noord-Brabantse Best is gevestigd.

Uitroken

Zoals gezegd lijkt het dus meer op dat VGZ met haar initiatief de lokale apotheekvoorziening wil uitroken en grotendeels vervangen door meer centrale voorzieningen. Door het weghalen van de bulk van de onderhoudsmedicatie van patiënten bij de lokale apotheken haalt VGZ de kurk weg waarop de lokale apotheken hun dienstverlening met gecompliceerde / samengestelde/ moeilijk te bereiden medicatie kunnen financieren. Daarnaast haalt het de medicatiebewaking weg uit het lokale niveau. Door het leveren van de medicatie legt men ook een bom onder het lokale farmacotherapeutische overleg tussen huisartsen en apothekers zoals dat al minstens 30 jaar functioneert. Immers de lokale apotheken zullen straks met dit nieuwe plan nauwelijks relevante cijfers meer hebben over gebruik van medicatie en bijwerkingen. Daarbij is het zeer laakbaar dat VGZ dit initiatief nu midden in de zeer heftige vierde coronagolf lanceert.

Woud aan BV-tjes(1)

Als je wat dieper gaat spitten naar de Nationale Apotheek dan valt als eerste op dat het een naam is die de lading niet bepaald dekt. Volgens de website Drimble zijn er slechts 20 werknemers. Nationale Apotheek BV, gevestigd in een klein bedrijfsverzamelgebouw op een industrieterrein, Energieweg 4 in Mijdrecht, blijkt een kleindochter te zijn van de APPO Groep BV, gevestigd aan Trivium 76 in Etten-Leur. Boven de APPO Groep BV hangt weer de APPO Holding B.V, gevestigd aan de Bredaseweg 249 in Roosendaal. Onder de APPO Groep B.V. vallen een aantal apotheken. Dat zijn de Apotheek Erica BV, de Apotheek Klazienaveen BV en Apotheek beheer SOFA BV. Die laatste maakt bereidingen voor apotheekhoudende huisartsen.

Ook blijkt Dokter&Apotheek te bestaan als onderdeel van de AppoGroep B.V. Onder Dokter&Apotheek vallen weer drie apotheken respectievelijk in Heythuysen, Stramproy en Koog aan de Zaan. Het gaat dus om een aanzienlijk conglomeraat van BV-tjes waarvan de Nationale Apotheek het front-end lijkt, maar waaronder een groep apotheken opereren.

Woud aan BV-tjes(2)

Aan de MedApp-kant blijken er ook nogal wat BV-tjes te bestaan. Ten eerste blijkt er een MedApp Holding BV te bestaan aan De Zaale 11 te Eindhoven met als activiteit het Ontwikkelen, produceren en uitgeven van software. Daarnaast bestaat MedApp Nederland BV met hetzelfde doel en gevestigd op dezelfde plek. Ook is MedApp Apotheek BV actief. Die zit op Europaplein 1 Gebouw 31 in Best en heeft als activiteit: apotheek. MedApp Apotheek BV blijkt een deelneming te zijn van twee zich met financiën bezig houdende BV’s, Edventures BV en Valkyrie BV. Apotheker W.P.M. Janssen van de MedApp apotheek blijkt ook bestuurder van Valkyrie BV te zijn.

Dwarsverband MedApp en Nationale Apotheek   

Eén van de deelnemingen van Valkyrie BV is het bedrijf JPMC(JP Medical & Cosmetics). Volgens de website Drimble is dat een groothandel in parfums en cosmetica, gevestigd op de Energieweg 4 Mijdrecht. Toevallig precies hetzelfde adres waarop de Nationale Apotheek, vallend onder de APPO- Groep BV valt. Er is wel degelijk een dwarsverband tussen beide apotheekbezigheden te vinden. Overigens lijkt JPMC een lege huls. Bij het bekijken van de website www.JPMC.nl is er niet sprake van een duidelijke activiteit op dit moment ten aanzien van verkoop van cosmetica. Bij het bestaan van genoemd dwarsverband komt meteen de vraag op of VGZ niet bezig is een de facto monopolist te creëren voor het aan huis leveren van medicatie. De vraag is hoe de Autoriteit Consument en Markt daarover denkt.

Zeer kwalijke zaak   

Met de opmerking “Zodat die niet de deur uit hoeven in coronatijd als ze dat niet willen. Maar ook omdat het voor mensen gewoon makkelijker is, zeker voor diegenen die gewend zijn om veel online
te kopen.” probeert Chief Health Officer Marjo Vissers van VGZ het voornemen te slijten. Dat is baarlijke nonsens, omdat zonder online-activiteit normaliter al een recept van de huisarts elektronisch naar de apotheek gaat. En de patiënt daarbij aan kan geven dat de medicatie bezorgd moet worden. De stap die VGZ wil gaan zetten legt een werkelijk nucleaire bom onder het huidige zorglandschap. Lokale apotheken zullen hierdoor de broek niet meer op kunnen houden en lokale dienstverlening zal verdwijnen. Het is precies als wat Geert Mak beschreef in “Hoe God verdween uit Jorwert”. Het is het begin van een ordinaire bezuinigingsoperatie die “Penny wise and pound foolish” zal blijken te zijn.

Met de voeten stemmen  

In deze decembermaand kan een ieder die dat wil van zorgverzekeraar wisselen. Los van de hoogte van de zorgpremie kan een verzekerde ook kiezen voor een zorgverzekeraar die ook op termijn het beste voor heeft met de belangen van de patiënt. Het kan verstandig zijn om met de voeten te gaan stemmen en weg te lopen van zorgverzekeraar VGZ naar één die niet bovenstaande rare fratsen uithaalt.

W.J. Jongejan, 9 december 2021

Afbeelding van WikiImages via Pixabay