Discutabele wet tegen zorgfraude controversieel verklaard in Tweede Kamer
Op 29 januari 2021 publiceerde de Tweede Kamer de lijst van de controversieel beschouwde onderwerpen na het vallen van het kabinet Rutte III. Daarin staan een aantal wetsontwerpen die pas weer verdere behandeld zullen worden als men een nieuw kabinet na de verkiezingen geformeerd heeft. Bij de wetsontwerpen die de Kamer controversieel beschouwt, staat ook het Wetsontwerp bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg(Wbsrz), nr 35515). Het is de wet die zorgfraude aan de achterkant, als ze al opgetreden is, wil aanpakken. Deze wet besprak ik al meerdere keren op deze website vanwege uiterst de ongewenste, zeer discutabele, en onrechtmatige onderdelen ervan. ( 9 september, 19 oktober, 12 november, 14 november 2021, 6 en 19 januari 2021. Dat gaat dan om het zogenaamde Waarschuwingsregister en het Informatie Knooppunt Zorgfraude. Bij de bespreking van het wetsontwerp in de vaste Kamercommissie voor VWS bleek al dat de wet bijzonder veel vragen opriep.
Evident controversieel
Opvallend was al eerder dat met name regeringspartij CDA, de eigen partij van minister Hugo de Jonge, forse kritiek had in de Kamercommissie. De partij vroeg zich zelfs af wat dit wetsontwerp eigenlijk toevoegde aan de eerder aangenomen Wet Toetreding Zorgaanbieders. Daarin regelt de regering de controle juist aan de voorkant, als zorgaanbieders toetreden tot de “zorgmarkt”. Dat een dergelijk wetsontwerp dan tijdens een eventueel lange demissionaire periode van het kabinet Rutte III niet zomaar door de Tweede Kamer geloodst kan gaan worden is mijn inziens evident.
Onrechtmatig
In een tweetal artikelen beargumenteerde ik de onrechtmatige kanten die aan het wetsontwerp zitten. Het meest in het oog lopende punt is dat de minister een Waarschuwingsregister wil opzetten met de gemeenten en zorgverzekeraars als deelnemers, waarbij opname daarin gebeurt op basis van een “gerechtvaardigd vermoeden van zorgfraude”. De minister verdedigt het niet opnemen in het Waarschuwingsregister op basis van een justitiële veroordeling met het argument van lange doorlooptijden van justitiële behandeling.
Even duren
Richting verkiezingen is het nog anderhalve maand nu. Gezien de politieke verhoudingen met versplintering van partijen kunnen we zeer waarschijnlijk een lange formatieperiode tegemoet zien. Gedurende die periode zal tijdens de demissionaire rit van het nu zittende kabinet de Tweede kamer niets met de behandeling van het wetsontwerp Wbsrz(35515) kunnen doen.
Kennis en kunde
Het is de vraag of bij de nieuw aangetreden Kamerleden na de verkiezingen voldoende kennis en kunde aanwezig bestaat . Dit om na aantreden van een nieuw kabinet het wetsontwerp te kunnen ontleden en daarna erover te beslissen.
We gaan het zien.
W.J. Jongejan, 3 februari 2021
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay
Recente reacties