Geen informatie VZVZ over controles Goed Beheerd Zorgsysteem

fear-441402_640

Zeer recent (08-07-2015) schreef ik over de vraag hoe goed beheerd een Goed Beheerd Zorgsysteem)GBZ) is in het kader van het gebruik van het Landelijk SchakelPunt(LSP).  In dat artikel was al duidelijk dat er over de frequentie van steekproefsgewijze controle door de Vereniging van Zorgaanbieders Voor Zorgcommunicatie(VZVZ) niets in openbare bronnen te vinden is. Ook over de evaluatie van dergelijke controles is niets te vinden. Navraag bij VZVZ maakt duidelijk dat ze dat als geheime bedrijfsinformatie beschouwen. Eens te meer is duidelijk dat men er blindelings op moet vertrouwen dat belangrijke onderdelen van de keten waarin medische informatie wordt verstuurd via het LSP ook daadwerkelijk correct beheerd worden.

Vraag

Deze week stelde ik de volgende vraag aan VZVZ:

“Op het LSP aangesloten huisartsen geven contractueel aan over een Goed Beheerd Zorgsysteem te beschikken. Aan een GBZ worden applicatie-eisen, implementatie-eisen en exploitatie-eisen gesteld. De eerste twee eisen zijn relatief makkelijk te controleren door specificaties waaraan een HIS en goed beheerd zorgnetwerk moeten voldoen. De exploitatie-eisen van een GBZ zijn eigenlijk alleen te controleren door regelmatige controle en/of steekproeven bij zorgaanbieders. Over de frequentie daarvan is niets terug te vinden op uw website, ook niet een evaluatie van de gedane controles. Gaarne zou ik hier van u nadere informatie over ontvangen.”

 Antwoord

Via het servicecentrum van VZVZ kwam als antwoord:

“VZVZ maakt geen informatie over haar bedrijfsvoering openbaar. Daarom kunnen wij u hier niet nader over informeren Op onze website vindt u alle openbaar beschikbare informatie.”

De beschikbare informatie op de website bevat echter alleen de vermelding, dat er steekproeven gehouden, maar niets over de frequentie, de aantallen van de controles per jaar en wat men aantrof en daarna besloot: de evaluatie.

Blauwe ogen

Blijkbaar moeten gebruikers van het LSP VZVZ op haar blauwe ogen geloven dat aangesloten systemen goed beheerd zijn. Dat terwijl juist die decentrale systemen juist de kwetsbaarste onderdelen zijn van de LSP-keten. Het lijkt mij geen goede zaak dat er geen transparantie is over dit onderwerp. Het niet weten of en in welke mate controle en bijsturing plaats vindt, doet het vertrouwen in het systeem geen goed.

W.J. Jongejan