Ketenzorg via LSP. Daar moet je geen haast voor hebben

ketenzorgRuim tien jaar werkte VZVZ aan het ontwikkelen van ketenzorg via het Landelijk SchakelPunt(LSP). Vijf keer zo lang als men in 2013 inschatte in het convenant en programmaplan ketenzorg. Daarin voorzag men na een ontwikkelingsfase vanaf 2013 en pilotprojecten in 2014 de landelijke uitrol van het LSP-ketenzorg tussen 1 maart  en 31 december 2015 ! Op 18 januari 2024 meldt de Vereniging van Zorgaanbieders Voor Zorgcommunicatie(VZVZ), verantwoordelijk voor het LSP,  trots dat ze na een pilot-fase van drie jaar ketenzorg via het LSP in principe landelijk kunnen uitrollen. Maar wel met diverse beperkingen.  Die pilotfase, in Amsterdam, startte in 2021. Ik schreef daar op deze website op 21 januari 2021 een artikel over. Tijdens de lange ontwikkelings- en pilotperiode haalde andere initiatieven ketenzorg via het LSP links en rechts in. In 2016 al. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat VZVZ haar ketenzorg nu aanbiedt als netwerkzorg-oplossing.

Exit OZIS

Voor een goed begrip van de materie is het nodig even stil te staan bij wat ketenzorg is. In de curatieve zorg bestaat voor diabetes mellitus, COPD/astma, hart en vaatziekten en complexe zorg voor ouderen de zogenaamde ketenzorg waarbij meerdere disciplines hun bijdrage leveren om de zorg te verbeteren. Dat kan bij diabetes naast de huisarts ook de praktijkondersteuner, de diëtist, de podotherapeut en oogarts/optometrist zijn. Het maken van een volledig gestandaardiseerd bericht voor werkers die allemaal een ander autorisatieniveau hebben om de gegevens te mogen inzien is nogal weerbarstig. Dat komt omdat niet alle informatie bij elk type zorgverlener in de keten terecht dient te komen, terwijl de huisarts wel over alle informatie moet beschikken. De noodzaak om tot een ketenzorgbericht te komen ontstond toen de stichting OZIS(Open Zorg Informatie Systemen), een conglomeraat van zorg-ICT-leveranciers, bekend maakte rond 2020 met de zogenaamde OZIS-standaarden te stoppen.

Links en rechts ingehaald

Met het verdwijnen van de OZIS-standaarden ontstond dus de noodzaak om tot andere oplossingen voor ketenzorg te komen.

Los van het ketenzorgprogramma van VZVZ kwam het bedrijf Calculus al met het VIP Live initiatief. Ook het bedrijf Chipsoft, dat vooral ziekenhuis-ICT verzorgt, met HIX als ketenzorg-oplossing. Aan VIP Live kleeft wel een probleem omdat daarbij de huisarts-database met enige regelmaat gekopieerd wordt naar de VIP Live omgeving. Daardoor komen data van mensen die niet in ketenzorg zitten toch op een plaats terecht waar ze geen weet van hebben en geen toestemming voor gaven. NRC publiceerde daar op 18 juli 2023 over.

Beperkingen LSP-ketenzorg

VZVZ stelt in haar bericht van 18 januari 2024 dat ze de LSP-ketenzorg op basis van de vraag uit het veld landelijk kan uitrollen. Als zorggroepen interesse hebben de zorgtoepassing te implementeren, zal VZVZ hierin ondersteunen. Dat klinkt niet als een brede uitrol. Het is immers maar de vraag of zorggroepen af willen van hun bestaande ketenzorgoplossing. Bovendien heeft de pilot-fase in Amsterdam niet met alle huisartsinformatiessystemen(HIS-sen) en keteninformatie-systemen(KIS-sen) plaats gevonden. Aan de HIS-kant werkte men OmniHIS, Tetra en Dedalus(MicroHIS) en aan de KIS-zijde met slechts één KIS-systeem: cKIS van Caresharing. Dat terwijl er meer dan het dubbele aantal HIS-sen bestaat en ook meerder KIS-sen. Zo ontbreekt op het lijstje van HIS-sen in de pilot bijv. Medicom dat niet altijd even makkelijk met het LSP om kan gaan. Het aandeel van praktijken met Medicom als HIS is niet gering.

Nu als netwerkzorg verkocht

Wat je in de publicatie van VZVZ van 18 januari 2024 leest is dat men het ketenzorggebeuren nu afficheert als netwerkzorg-product. Daarbij komt men met een herdefiniëring van de zorg rond de patiënt/cliënt. Men ziet het niet langer als een keten waarin de betrokkene meerdere stations van zorgverleners achter elkaar doorloopt, maar als een netwerk van zorgverleners om de patiënt/cliënt heen. Men ziet netwerkzorg als de zorg van de toekomst. Zorg rondom de patiënt, georganiseerd over de grenzen van instellingen heen. Het is maar helemaal de vraag of dit nieuwe jasje dat de LSP-ketenzorg krijgt gaat beklijven. De reeds functionerende alternatieven, VIP Live en HIX, zullen ongetwijfeld hun businessmodel ook aanpassen aan het nieuwe netwerkzorg-paradigma.

W.J. Jongejan, 1 maart 2024

Afbeelding van Harvey Boyd via Pixabay