HIS-leveranciers knoeien met koppelverkoop MedMij-stekker en patiëntenportaal

HIS-leveranciersOp 1 juli 2017 ging de Wet cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens in. Op basis daarvan moest uiterlijk 1 juli 2020 een patiënt kosteloos inzage krijgen in bij de zorgverlener vastgelegde zorgdata. Ook dient de patiënt kosteloos een elektronisch afschrift van het dossier te krijgen. Om allerlei redenen zijn er vertragingen rond die ingangsdatum van 1 juli aanstaande. De eerste is dat de bij de wet verplichte gespecificeerde toestemming niet goed realiseerbaar bleek. Ten tweede omdat een voor het elektronisch inzage geven benodigde informatiestandaard van Nictiz niet af is. De zorgdata zouden in een Persoonlijke GezondheidsOmgeving(PGO), een app op een smartphone, inzichtelijk moeten zijn. Niet eerder dan 1 januari 2021 wordt verwacht dat zoiets gaat lukken. Leveranciers van huisartsinformatie-systemen(HIS-sen) krijgen in het kader van het OPEN-programma 9 miljoen euro betaald voor het daarvoor geschikt maken van de HIS-en. Maar komen nu met een bedenkelijke koppelverkoop.

Open-programma

Met het OPEN-programma waarvoor het ministerie van VWS met 75 miljoen euro betaalt is het de bedoeling dat de patiënt zelf zorgdata gaat bewaren en beheren in zijn/haar PGO. Daarvoor zijn zogenaamde MedMij-protocollen ontwikkeld, een soort afsprakenstelsel voor de manier waarop dat moet gebeuren. De connectie tussen het PGO en het HIS wordt dan gevormd door de zogenaamde MedMij-stekker. De praktijkhoudende huisarts wordt geacht met het OPEN-programma mee te doen. Hij krijgt betaald uit de OPEN-subsidiepot voor de extra inspanningen daarvoor en de HIS-leveranciers, zoals eerder gezegd, ook.

Portaal

Als duidelijk wordt dat 1 juli 2020 voor de PGO’s niet gehaald gaat worden komen meerdere HIS-leveranciers in april/mei 2020 met de mededeling dat de data alvast ook via het patiëntenportaal ontsloten kunnen worden, per 1 juli 2020. Diverse HIS-sen komen met updates waarmee men online inzage van zorgdata zo mogelijk maakt. Portalen zijn vaak al in gebruik voor herhaalrecepten, afspraken maken en inzage van labwaarden. Het gaat nu om een uitbreiding van die functionaliteit. Met gelijk daaraan verbonden een prijskaartje met eenmalige en periodieke kosten. Ik vernam van zittende praktijkhouders dat vrijwel elke HIS-leverancier zich eraan bezondigt. Ik vernam het zelf over Medicom. (Zie onder voor aanpassing tekst) Bij MicroHIS lijkt het alsof het verplicht is. De tekst bij de kennisgevingen en offertes/rekeningen is dan dusdanig dat het lijkt of de huisarts verplicht is per 1 juli gebruik te maken van de inzagemogelijkheid via het portaal. Niets is minder waar.

Niet: EN/EN

Het is niet verplicht om En via OPEN de inzage mogelijk te maken met PGO’s in 2021 EN ook de inzagemogelijkheid via het portaal te hebben. Wat zegt de Landelijke Huisartsen Vereniging erover?

“Het OPEN-programma kent twee mogelijkheden om de online inzage te realiseren: via  patiëntenportalen of via  persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s) die voldoen aan MedMij-eisen. Praktijken die gebruik maken van een portaal bij hun HIS kunnen(WJJ: niet moeten) dus per 1 juli 2020 online inzage bieden via hun portaal. Zij zullen dus per 1 juli kunnen voldoen aan het wettelijk recht op elektronische inzage (dat per 1 juli 2020 ingaat) door een elektronisch afschrift te maken van het dossier dan wel op een andere manier elektronische inzage te geven aan de patiënt. Zodra de koppeling met het PGO dan gereed is, kunnen ze ook via een PGO patiënten inzage geven.  

Inzage via portaal niet verplicht

Als een huisarts per 1 juli 2020 de patiënt elektronisch inzage geeft via een elektronisch afschrift in de vorm van een PDF-bestand, zoals die gemaakt wordt bij een overdrachtsbericht(bij verhuizing) of bij de Professionele Samenvatting of inzage op het beeldscherm in de praktijk is dat tot 1 januari 2021 afdoende. De huisarts voldoet dan aan zijn wettelijke plicht. Na 1 januari 2021 zal het via het PGO gaan. Daarvoor krijgen de HIS-leveranciers betaald. De huisartsen ook. Een verplichting tot inzage via een portaal per 1 juli 2020 bestaat niet. Zie ook hier

Geen extra uitgaven aan portaal nodig

Het vervelende is dat het afnemen van de inzagemogelijkheid via het portaal extra kosten met zich meebrengt voor de praktijkhouder. Bijna altijd gaat het om een mix van eenmalige en periodieke kosten. Die laatste kunnen tegen de vierhonderd euro per FTE per kwartaal bedragen. Onder de druk van de dagelijkse werkzaamheden is het niet voor iedere huisarts, op enkele kritische na, meteen duidelijk dat het hier om vermijdbare, niet verplichte uitgaven gaat.

In een tijd dat mede door de corona-problematiek de praktijkfinanciering sterk onder druk staat is het ronduit storend dat HIS-leveranciers een eigen verdienmodel middels koppelverkoop propageren terwijl dat niet nodig is.

W.J. Jongejan, 2 juni 2020

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

02-06-2020: 18.35u: In de alinea “Portaal” is het HIS TetraHIS verwijderd. Het bedrijf blijkt geen ander maandbedrag in rekening te brengen na 1 juli 2020 voor het inzichtelijk maken van het zorgdossier via het webportaal.

2 antwoorden
  1. Henri Vermast
    Henri Vermast zegt:

    Beste Wim,
    Toen wij dit bericht van onze HIS leverancier ontvingen hebben we uiteraard geprotesteerd tegen het advies om dan maar gebruik te maken van het patientenportaal.
    Dit kwam als antwoord:
    “U bent per 01-07-2020 wettelijk verplicht om patiënten elektronische inzage in hun eigen dossier te bieden. Dat kan ook via een EPD bericht of pdf van de medische gegevens. Daarmee voldoet aan de wettelijke verplichting en kunt u zonder portaal wachten op het PGO.”
    We wachten dus gewoon af.

    • wjjongejan
      wjjongejan zegt:

      Het storende aan wat er gebeurt is dat er de suggestie is van de verplichting van gebruik maken van een portaal, maar dat als je oplet en protesteert het niet verplicht blijkt te zijn.

Reacties zijn gesloten.