Misleiding met Wet Bescherming Persoonsgegevens door PharmaPartners

Falschmeldung

PharmaPartners, leverancier van het huisartsinformatie-systeem(HIS) Medicom gebruikt een wel heel bijzondere methode om huisartsen over te halen aan te sluiten op het Landelijk SchakelPunt(LSP). Er bestaat een substantiële groep van huisartsen die op principiële gronden niet aangesloten wil zijn op het LSP. Huisartsen uit die groep, die Medicom gebruiken, kregen 31 mei 2018 een email van PharmaPartners om hen over te halen toch aan te sluiten. In deze mail wijst men op plichten die voortvloeien uit de Wet bescherming persoonsgegevens(Wbp). Om daarna te stellen dat het LSP voor een snelle en veilige gegevensuitwisseling zorgt. In de Wbp staat echter geen enkele plicht, die een aansluiting op het LSP noodzaakt. Het percentage huisartsen dat aangesloten is op het LSP is geen honderd procent, ook niet de negentig die de Vereniging van Zorgaanbieders Voor Zorgcommunicatie(VZVZ), verantwoordelijk voor het LSP, iedereen lange tijd voorhield. Het blijkt rond de zevenenzeventig procent te zijn. Dat meldde  VZVZ, verstopt in een rapport,  recent. Via de leveranciers van HIS-sen wordt onder andere geprobeerd om het percentage te doen stijgen.

Misleiding

De tekst waarmee de niet aangesloten Medicom-gebruikers benaderd werden, bevatte de volgende passage:

Waarom?

De Wet bescherming persoonsgegevens legt aan de verantwoordelijke huisarts verschillende plichten op. Het Landelijk Schakelpunt zorgt voor snelle en betrouwbare elektronische uitwisseling van medische gegevens. Via het Landelijk Schakelpunt kunt u als zorgverlener actuele medische gegevens van de patiënt opvragen. Zo krijgt u snel een goed beeld van de patiënt en kunt u de juiste zorg bieden.”

De eerste zin suggereert iets, waarna in enkele zinnen erna een wervende tekst over het LSP volgt. De Wbp legt degenen die persoonsgegevens beheert/ verwerkt/ bewerkt bepaalde plichten op. Die plichten hebben echter niets van doen met de noodzaak, laat staan de plicht, om aan te sluiten op het LSP. Wat hier gebeurt is pure misleiding, omdat het één niet logischerwijs uit het ander voortvloeit. Het suggereert iets wat er niet is.

Belangen

HIS-leveranciers hebben zelf ook een aardig financieel belang bij het aansluiten op het LSP van gebruikers. Dat geldt trouwens voor elk HIS. Een huisarts krijgt namelijk voor het doen aansluiten op het LSP een eenmalige vergoeding van de zorgverzekeraars via VZVZ. Dat is een bedrag van 1862 euro per praktijk, dat voor dat doel bijna volledig doorgesluisd moet worden richting HIS-leverancier. Enkele dagen na de hierboven vermelde email ontvingen de Medicom-huisartsen die niet aangesloten zijn op het LSP een staatje met vergoedingen en aansluitkosten. U ziet hierbij dat voor een groepspraktijk van drie huisartsen een bedrag van 5586 euro als aansluitvergoeding wordt betaald. Dat is 3x 1862 euro.

De kosten die PharmaPartners aan haar gebruikers berekent voor het aansluiten op het LSP zijn 5583,60. Dat is dus 3x 1861,20 euro. Op 80 eurocent per eenheidsvergoeding na verdwijnt de aansluitsubsidie vrijwel volledig in de handen van de leverancier. Die hoeft voor de aansluiting van de praktijk geen ingewikkeld fysieke acties uit te voeren, maar een aantal softwarematige. Het is zeer de vraag of die handelingen dat bedrag rechtvaardigen. Het lijkt er meer op dat de prijs bepaald is naar aanleiding van de hoogte van de aansluitsubsidie.  Deze situatie waarbij de aansluitsubsidie vrijwel automatisch doorgesluisd wordt richting leverancier doet zich naar mijn weten bij alle HIS-sen voor.

W.J. Jongejan, 13 juni 2018

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.