Partij Omzigt kritisch over beroepsgeheim doorbrekende vragen NZa

partijBij het doorlezen van het verkiezingsprogramma van de partij van Pieter Omtzigt, Nieuw Sociaal Contract valt in de ruime aandacht aan de zorg een passage bijzonder op. Het gaat om een zin op pagina 49 in de alinea “Verminderen bureaucratie en registratielast”. Daar staat namelijk: “We zijn kritisch over informatieaanvragen van de Nederlandse Zorgautoriteit waarbij zorgverleners hun beroepsgeheim moeten doorbreken.” Deze zin heeft alles te maken met de geruchtmakende kwestie van het massaal opvragen van de antwoorden op de HONOS-vragenlijsten bij 800.000 cliënten uit de Geestelijke Gezondheidszorg. De actiegroep Vertrouwen in de GGZ bestrijdt het verzamelen van die gegevens door de Nederlandse Zorgautoriteit(NZa) met juridische middelen. Op 1 november 2023 zal de rechter uitspraak doen in de voorlopige voorziening die de actiegroep bij de rechtbank Midden Nederland vroeg om het verzamelen en be-/ver-werken van de gegevens te stoppen. Zulks hangende de behandeling van de bodemprocedure die nog moet volgen.

Opvallend

Het is opvallend te noemen dat Nieuw Sociaal Contract expliciet in haar verkiezingsprogramma een uitspraak doet over het activiteiten van de NZa en de aard van de data die ze verzamelt. De partij gaat er evenals de actiegroep Vertrouwen inde GGZ van uit dat de opvraag van data door de NZa wel degelijk het medisch beroepsgeheim kan doorbreken. Hetgeen een uiterst ongewenste situatie is.

Standpunt NZa  

De NZa stelt zich op het standpunt dat door pseudonimisatie van zorgdata en door haar geuite garanties over de manier van opslaan en verwerken er geen sprake is van schending van het medisch beroepsgeheim. De NZa wappert ook vaak met het advies van de Autoriteit Persoonsgegevens(AP) die de NZa onder voorwaarden door liet gaan met de HONOS-data-verzameling. In de brief van AP die gaat over de voorwaarden aan de dataverzameling staat nimmer iets over het medisch beroepsgeheim vermeld. De AP heeft dat punt buiten haar advies over de HONOS-verzamel-regeling gelaten.

Nog meer kritiek NSC op NZa

In dezelfde alinea op pagina 49 van het verkiezingsprogramma staat nog meer over de verzamel- en controledrift van de NZa. De alinea begint met:

“Een overcontrolerende houding van de overheid, zorgverzekeraars en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft ertoe geleid dat de zorgprofessional steeds minder uren met de patiënt bezig is en er onnodig veel mensen in de overhead werken. Dit zien we terug in onnodige registraties voor kwaliteitskeurmerken, aanbestedingen, tijdschrijven of aanvraagformulieren voor medische materialen of hulpmiddelen. Een overdaad aan controle leidt niet tot betere uitvoering. De registratielast moet drastisch verminderd worden en het vertrouwen moet teruggegeven worden aan de zorgprofessional”

NSC geeft hier dus klip en klaar aan dat het wat hen betreft anders moet met de administratieve kant van de zorg.

Zorgverzekeraars(1)

NSC heeft ook een duidelijk ander idee over de rol van de zorgverzekeraars die thans vigeert.

In de alinea op pagina 46 “Zorg voor mensen is geen markt” staat in het verkiezingsprogramma:

“De zorgverzekeraar heeft een dienende rol en mag niet op de stoel van de zorgprofessional zitten.”

Dat is een niet mis te verstane uitspraak richting zorgverzekeraars.

Zorgverzekeraars(2)

Die merken best wel dat er in verkiezingstijd uitgebreide kritiek is op hun functioneren. Het is niet verbazingwekkend dat in de Volkskrant van 30 oktober 2023 een fors opinieartikel staat van Martien Bouwmans, die zich  in een kadertje bij het artikel afficheert als socioloog en econoom en auteur van ‘Het zorgstelsel ontrafeld’. Hij zegt aan het eind:

“Het grondig verbouwen van de zorgverzekering, de overheidsinvloed terugbrengen in (de uitvoering van) de zorgverzekering, het aantasten van de basisverzekering zelf, lost dat een probleem op? Dat is de vraag.” 

Wat hij in het kader bij het artikel weglaat is het feit dat hij van december 2005 tot juni 2018 beleidsadviseur zorg(stelsel) was bij Zorgverzekeraars Nederland, de brancheorganisatie van de zorgverzekeraars. Het artikel is dan duidelijk bedoeld om majeure wijzigingen in de status quo te voorkomen. Een vorm van damage-control dus.

W.J. Jongejan, 1 november 2023

Afbeelding van Sammy-Sander via Pixabay