SIM-kaart

Zo kan het ook. Niet vaccineren? Dan blokkeert overheid je SIM-kaart!

Het volgen van digitale ont-/verwikkelingen rond COVID-19 stuit ik soms op vreemde zaken. Zo stond er op 11 juni 2021 op het online magazine The Register een artikel over een wonderlijke beslissing van de overheid van de provincie Punjab binnen Pakistan. Daar besloot men dat van mensen die zich niet wilden laten vaccineren de SIM-kaart van hun smartphone geblokkeerd gaat worden. Op 10 juni 2021 maakt het Primary and Secondary Healthcare Department Punjab dit bekend op Twitter. Het blokkeren van een SIM-kaart heeft enorme consequenties voor het armere deel van de bevolking. Los van functies van telefoneren en inzage van data op het internet speelt een smartphone zeer belangrijke rol in ontwikkelingslanden. Vaak zijn vaste telefoonlijnen in rurale gebieden non-existent. Daarbij vervult de smartphone een zeer belangrijke functie bij het aan elkaar overmaken van geld. Het afnemen van de mogelijkheid om een smartphone te kunnen gebruiken is nogal rigoureus.

Tweet

De tekst van de onconventionele tweet was als volgt

Primary & Secondary Healthcare Department Punjab. @PSHDept

Mobile SIMS of people not getting vaccinated may be blocked, it was decided in Cabinet meeting under the chair of Minister for Health Dr. Yasmin Rashid at Civil Secretariat. The government will open walk-in vaccination of over 18 years of age group.”

De autoriteiten kwamen naar hun zeggen tot die stap omdat de provincie Punjab haar targets ten aanzien van Covid-19 vaccinaties niet haalde. Er bestaan daar ook problemen rond het halen van de tweede vaccinatie door de inwoners. 300.000 initieel gevaccineerde personen kwamen niet terug voor hun tweede vaccinatie.

Vaccinaties in Pakistan

In islamitische landen en zeker in het voor het overwegend zeer religieuze Pakistan kijkt men nogal wantrouwend aan tegen vaccinaties. In het verleden hebben vaccinatiecampagnes tegen polio en pokken te maken gehad met soms felle tegenstand. Men zag er een westers complot in met o.a. als vermeend doel om moslimmeisjes onvruchtbaar te maken. Ook in het grensgebied met Afganistan, de provincie Noord-Waziristan, waar de Taliban op veel plekken het voor het zeggen heeft ontmoeten vaccinatieploegen veel tegenstand.

Dat komt ook door de bijna permanente staat van oorlog aldaar. Over het COVID-19 vaccin bestond in eerste instantie in islamitische kringen ook achterdocht omdat men vermoedde dat bij de productie gebruik gemaakt zou kunnen zijn van varkensgelatine. Bij de productie van de momenteel beschikbare COVID-19-vaccins maakte men er geen gebruik van . Dus zijn de vaccins halal.

CIA-Osama bin Laden

Wat het in Pakistan complexer maakt is dat men niet vergeten is dat in 2011 de Amerikaanse CIA bij de opsporing van Osama Bin Laden eenOsama vaccinatiecampagne opzette. Doel daarvan was om in Abottabad, waar Bin Laden zich verborg, DNA-materiaal te verkrijgen van familieleden van hem om zo zijn aanwezigheid daar te bevestigen. Toen de Pakistani daar achter kwamen staken felle protesten de kop op tegen de Verenigde Staten. Een groter probleem blijkt dat gelovigen vaccinatiecampagnes van de eigen overheid nog meer gingen wantrouwen. Met ook nu nog negatieve consequenties.

Overheid versus gelovigen

Met vaccinatiecampagnes heeft de Pakistaanse overheid forse pressie nooit geschuwd. Gevangenis-straf voor ouders die hun kinderen niet tegen polio wilden laten vaccineren kwam en komt voor. Je moet de maatregel van het blokkeren van SIM-kaarten dan ook zien in het licht van de lokale omstandigheden en de zaken die in het recente verleden speelden. Desondanks is het middel buitenproportioneel omdat het de betrokken personen hun enige communicatiemiddel ontneemt.

PC’s zijn in Pakistan niet wijd verbreid onder de bevolking, smartphones wel.  Ook ontneemt men de gebruiker van de smartphone de mogelijkheid om op een simpele wijze geld over te maken.

W.J. Jongejan, 15 juni 2021

Image by Pexels from Pixabay

: