Zwaar weer LSP in Twente. Extra ondersteuning met regionale stimuleringsgelden

zwaar weer

Het is blijkbaar zwaar weer voor het Landelijk SchakelPunt(LSP) in de regio Twente als anno 2018 in deze voormalige koploperregio extra ondersteuning ingezet moet worden. Naar mij uit welingelichte bron ter ore kwam is tegenwoordig bij de Regionale Samenwerkings-Organisatie(RSO) IZIT extra ondersteuning vanuit de Vereniging van Zorgverleners Voor Zorgcommunicatie gedetacheerd. VZVZ is de verantwoordelijke voor het LSP sinds de private doorstart van het gebruik ervan in januari 2012. Twente behoorde samen met Nijmegen tot de groep van koploperregio’s die het gebruik van het LSP moesten helpen aanjagen. Twente was zelfs super-koploper. Deze regio’s waren al actief in de periode dat het ministerie van VWS de scepter zwaaide over het LSP: de publieke fase. In de regio Twente is er in tegenstelling tot andere regio’s sprake van een achterblijvend aantal opt-in-toestemmingen voor apothekers. Blijkbaar moet met extra geld en mankracht de zaak uit het slop getrokken worden. Geld afkomstig uit de regionale stimuleringsgelden van Zorgverzekeraars Nederland en mankracht van VZVZ.

IZIT

In Twente is IZIT actief, gevestigd in Enschede.  Het bedrijf richt zich op informatieuitwisseling en communicatie in de zorg in Twente en De Achterhoek.  Aandeelhouders zijn zes zorginstellingen: Carint Reggeland Groep. De Twentse Zorgcentra, Dimence, Livio, Medisch Spectrum Twente en Ziekenhuisgroep Twente. Binnen de regio Twente/Oost Achterhoek ontwikkelt IZIT een groot aantal diensten die moeten bijdragen aan: – maximale uitwisseling van informatie – optimalisatie van zorgprocessen en inzet van zorgprofessionals – maximale betrokkenheid van de patiënt.

 Geen koploper meer

Twente was zoals gezegd eerder koploperregio, maar is dat al lang niet meer. In de meeste van de 44 regio’s van VZVZ is het zo dat het percentage opt-in-toestemmingen van burgers voor het delen van medicatiegegevens ruim 50 procent hoger  dan het aantal opt-in-toestemmingen voor de samenvatting van huisartsgegevens. Landelijk is het aantal opt-in-toestemmingen voor de apotheken twee maal zo hoog als die voor huisartsendata( ruim 12 tegenover ruim 6 miljoen Nederlanders). Dat is al langere tijd zo(bijdrage uit 2016 op deze website). In Twente is echter het percentage apotheek-opt-ins 61 en dat voor de huisartsdata 71. In Deventer zijn die percentages 60 en 73. Dat is heel andere koek dan de landelijke ontwikkeling. Vlakbij in de Achterhoek lijken de percentages op die van de landelijke trend. Eigenlijk zag je het al in 2016. Het is zelfs iets achteruitgaan sinds die tijd.

 Stimulering

Blijkbaar moet er in de regio iets gaan gebeuren volgens VZVZ. Er is namelijk sinds kort een medewerker van VZVZ in het werkgebied van IZIT gedetacheerd die met regionale stimuleringsgelden van Zorgverzekeraars Nederland openbare apothekers “systeem neutraal” gaat werven. Niet alleen gaat het dus om een achterblijvend aantal opt-in-toestemmingen, maar ook zullen er blijkbaar in de regio Twente apotheken  zijn die niet aangesloten zijn op het LSP. De nood is blijkbaar hoog dat men tot een dergelijke stimulering over gaat. Het gaat ook weer om extra geld vanuit Zorgverzekeraars Nederland. Regionale stimuleringsgelden komen namelijk uit een ander potje  dan de grote pot van waaruit VZVZ en het LSP regulier betaald worden.

Niet zo vlot

Ondanks alle mooipraat en juichtaal over het LSP moet blijkbaar toch her en der de zaak met extra geld en mankracht aangejaagd worden. Ik memoreerde op deze website de afgelopen drie jaar al meerdere keren dat de functionaliteit van het LSP eigenlijk voornamelijk beperkt is tot het uitwisselen van medicatiegegevens. Twee derde van de Nederlanders wil geen samenvattingen van de eigen huisartsgegevens doen  delen via het LSP. Dat zal in de toekomst niet of nauwelijks veranderen.

W.J. Jongejan, 23 augustus 2018