Doek valt definitief voor “disruptief” Babylon Health. Theranos-achtige proporties
Al meerdere jaren, vanaf 2017, schrijf ik hier over de gang van zaken bij het zogenaamde digitale disruptieve bedrijf Babylon Health. Dat zou een vernieuwing van de huisartsenzorg, ja de hele gezondheidszorg, gaan vormen m.b.v. een triage-app die diagnoses produceert met daarbij snelle digitale toegang tot zorgverleners. In Londen kwamen een aantal GP At Hand huisartspraktijken. Daarvan viel direct al op dat die aan cherry-picking deden en alleen de makkelijkste zorgvragers als clientèle wilden. Babylon breidde uit in het Verenigd Koninkrijk en ging ook wereldwijd werken onder leiding van CEO Ali Parsa. Beursintroductie op de New York Stock Exchange(NYSE) volgde in maart 2021. Na vaak opzichtige publicaties hoe goed het ging bleek het in 2022 bergafwaarts te gaan. Nu valt het doek met opkoop van het bedrijf door een investeringsmaatschappij Albacore Capital Group. Op de NYSE was de waarde van het aandeel heden gezakt tot rond de 1 dollar.
Mededeling
Op 10 mei 2023 kwam Babylon Health met veel omhaal van woorden tot de volgende opmerking:
“Babylon Holdings Limited zal Babylon Group Holdings Limited, dat eigenaar is van de belangrijkste operationele dochterondernemingen van Babylon die de Go-Forward Business zullen vormen, verkopen aan een nieuw gevormde entiteit die wordt gekapitaliseerd door AlbaCore en andere investeerders”
En daarna:
“Deze verkoop zal plaatsvinden zonder de goedkeuring van of enige betaling aan de Klasse A-aandeelhouders van Babylon Holdings Limited of andere houders van eigenvermogensinstrumenten, aangezien AlbaCore rechten zal uitoefenen onder haar schuldovereenkomsten met Babylon.”
Hieruit blijkt dat men geen toestemming vraagt aan de aandeelhouders voor de actie gezien de schuldenpositie van het bedrijf.
Faillissement: analyse op LinkedIn
In een fraaie analyse door Ari Gottlieb over deze teloorgang van Babylon Health op LinkedIn d.d. 11 mei 2023 staat ook iets te lezen over hoe Babylon Health een equivalent van een faillissement zoekt.
“Wat Babylon voor de kleine lettertjes in een SEC-aanvraag achterliet, is dat Babylon van plan is om de “benoeming van beheerders door de Engelse rechtbanken” te zoeken, wat een zeer Britse manier is om te zeggen dat ze het Britse equivalent van faillissement zullen zoeken.”
In de analyse van Gottlieb schrijft hij dat het ook moeilijk door de door Babylon Health gecreëerde hype en de door het bedrijf gebruikte superlatieven heen te kijken.
Theranos-achtige proporties
Velen kunnen zich nog goed het enorme bedrog herinneren van het bedrijf Theranos, met CEO Elizabeth Holmes. Dat bedrijf zou miljarden waard zijn vanwege beweerde technologie om veel labonderzoek uit slechts één druppel bloed te halen. Dat bleek ook een gigantische hoeveelheid gebakken lucht te zijn. Holmes heeft inmiddels voor de rechtbank gestaan en kreeg op 11 april een gevangenisstraf van 11 jaar te horen. De zaak rond Babylon Health heeft Theranos-achtige proporties. De conservatieve regering onder Boris Johnson steunde het bedrijf. Het veroorzaakte een chaos in de financiering in de huisartsenzorg in Londen. Veel weidse vergezichten schetste topman Ali Parsa met samenwerkingen met grote (telecom- en tech-) bedrijven. Tencent, Samsung en Amazon zouden partners worden. Niets daarvan kwam terecht. Het was grootspraak, gebakken lucht. Bijna 300 miljoen dollar aan operatieve verliezen leed Babylon Health tot nu toe en bijna 4 miljard dollar aan marktwaarde ging verloren.
Val in slow motion
Al in augustus 2022 schreef ik dat het Babylon Health-imperium bezig was met een val in slow-motion. Je kon het zien aankomen. Helaas blijken er te weinig mensen te zijn die bereid zijn zich op kritische wijze in de te mooie verhalen rond eHealth en digitale “disrupties in de zorg te verdiepen. Vaak nemen ook online healthtech-magazines met een copy-paste-actie de persberichten van bedrijven zoals Babylon Health klakkeloos ove. Zonder ook maar een spoor van nadenken of kritiek.
Als iets te mooi is om waar te zijn is het ook meestal niet waar. Het moet een waarschuwing zijn voor bedrijven die in Nederland symptoomcheckers gebruiken die eigenlijk diagnosen-producerende apps zijn.
Het doek valt nu. Definitief.
W.J. Jongejan, 12 mei 2023
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay
Recente reacties