Dramatische daling beurswaarde digitaal (eerstelijns)zorgbedrijf Babylon
Op deze website schrijf ik al sinds 2018 over Babylon Health(A ,B ,C ,D ,E ,F ,G ,H ) uit het Verenigd Koninkrijk. Babylon Health wil op een “revolutionaire”, innoverende wijze met gebruik van een specifieke app de (eerstelijns)zorg veranderen. Deze digitale operatie mondde, hetgeen te voorspellen was, meteen uit in een situatie van cherry-picking in de Londense huisartsenwereld. Babylon Health stuurde met gebruik van hun Babylon-app bij een 5-tal huisartsen(GP at Hand) aan op een klandizie van jonge mensen zonder complexe problematiek. In 2021 ging Babylon Health naar de beurs. Het kreeg een notering aan de New York Stock Exchange(NYSE). Door samen te gaan met een investeringsverhikel, een Special Purpose Acquisition Company(SPAC), verkreeg men die notering. Toen op 21 oktober de handel startte zakte het aandeel van nominaal 10 dollar binnen 5 maanden naar $ 3,86. Na 21 april 2022 zakte het verder naar $ 1,40.
SPAC Alkuri
Een SPAC is een vennootschap zonder bedrijfsactiviteiten die naar de beurs gaat om kapitaal op te halen om daarmee vervolgens op relatief korte termijn een (deel van) een niet-beursgenoteerde onderneming te kopen. Omdat SPAC’s van tevoren niet weten welke onderneming ze gaan overnemen en bij de beursgang geen bedrijfsactiviteiten hebben, worden ze ook wel ‘lege beurshulzen’ of ‘blanco cheque bedrijven’ genoemd. Babylon ging in zee met het investeringsvehikel Alkuri. Met de deal kreeg Babylon op papier de beschikking over 575 miljoen dollar, waarvan 345 miljoen van Alkuri kwam. Echter van Alkuri kreeg Babylon dat bedrag in het geheel niet. Alkuri kende een share-redemption-rate van 89,4%. Dat betekent dat zo’n percentage van de investeerders binnen Alkuri afhaakte. Bij de beursgang droeg Alkuri dus maar 10,6% van het bedrag van 375 miljoen dollar bij, dus maar 39 miljoen dollar.
Eerste daling
Met een startnotering van 10 dollar per aandeel ging na het goedkeurende besluit van de Alkuri-deelnemers eind oktober 2021 de handel van start. Slechts 1x piekte het aandeel naar rond de 15 dollar, maar gaandeweg betaalde men slechts krap vier dollar voor een aandeel. Zie hier de grafiek van de beurskoers vanaf oktober 2021. Gezien de informatie die ik beschreef in de voorgaande alinea kan ik de daling niet vreemd noemen.
Tweede daling
Op 21 april 2022, precies zes maanden na de start van de handel in het aandeel zien we opeens een scherpe daling naar een koers van 1,40 dollar. Zie hier de grafiek van de beurskoers.
Op die datum verliep de zogenaamde lock-up. Dat is een bepaalde periode waarin het voor investeerders in een beursgenoteerde onderneming verboden is om aandelen te verkopen.Lock-up periodes worden afgesproken om de stabiliteit van de beurskoers na een belangrijke gebeurtenis te ondersteunen. Een voorbeeld hiervan kan een beursgang zijn. Het afspreken van een lock-up periode biedt bescherming voor beleggers tegen bezitters van grote aandelenpakketten. Deze aandelenpakketten zijn vaak verkregen door in een vroeg stadium te investeren in het bedrijf. Door het afspreken van een lock-up periode kan worden voorkomen dat insiders deze pakketten direct na de beursgang dumpen. Wat men op de NYSE zag op 21 april was dat er een handelsvolume was dat 45 maal groter was dan ervoor.
Weinig vertrouwen
Er heerst blijkbaar weinig vertrouwen bij de beursklanten in het aandeel Babylon Health. Ze dumpten het aandeel massaal eind april Ook de aankondiging dat het bedrijf op 12 mei aanstaande met de cijfers van het eerste kwartaal komt met tevens de vooruitzichten voor de rest van het jaar vermag de aandeelhouder niet te enthousiasmeren. Met de daling van 10 naar 1,4 dollar per aandeel is de beurswaarde(aantal aandelen maal beursnotering) maar liefst 71 procent gedaald.
Bluffware
Babylon Health beweert met voortvarendheid digitale zorg aan veel mensen te leveren, maar komt daarbij met beweringen die vaak totaal niet kloppen. Daarbij komt dat de Babylon-app die als een triage en diagnose-app fungeert onjuiste uitkomsten geeft waarbij de app levensbedreigende ziektes niet herkent. Babylon Health schermt te pas en te onpas met het gebruik van artificial inteligence, terwijl dat dan doorgestoken kaart blijkt te zijn. Ook beweert men langlopende samenwerkingen met Samsung en Amazon te hebben, terwijl die nooit echt van de grond kwamen. Terwijl het bedrijf in de financiële wereld gezien wordt als een “unicorn” is er vooral sprake van heel veel gebakken lucht.
Hoogmoed komt voor de val
Wat we hier zien gebeuren is dat de lucht bezig is uit de financiële constructie te lopen. Het al enkele jaren door Babylon Health gepresenteerde is te mooi om waar te zijn. En blijkt dus ook niet waar.
Voor degenen die denken “Dat is ver van mijn bed.” wil ik toch even in herinnering brengen dat we hier in Nederland ook een bedrijf hebben dat in huisartspraktijken met een app triage/diagnosestelling denkt te doen. Dat betreft Quin B.V. met de gelijknamige app.
W.J. Jongejan, 4 mei 2022
Afbeelding van Oleg Gamulinskiy via Pixabay
Recente reacties