Grote hybride zorgfirma krimpt personeel fors in na hausse door pandemie

hybrideKleine berichten op sociale media tonen soms saillante ontwikkelingen. Tijdens de corona-pandemie ontstond een hausse aan digitale “oplossingen” om zorg te bieden naast de fysieke zorgcontacten. Nu de corona-pandemie aan het wegebben is(behalve in China) probeert men in Nederland uit alle macht het combineren van digitale vormen van zorg met fysieke zorg te blijven promoten. Dat dat hybride werken post-corona toch niet echt in de lift zit kan je op dit moment zien aan internationale ontwikkelingen, maar ook in Nederland.  Op 6 januari 2023 verscheen op Twitter een bericht van het wereldwijd actieve Amerikaanse bedrijf Carbon Health dat ze voor de tweede keer in iets meer dan een half jaar fors personeel moeten ontslaan. Dat, omdat de hybride zorg niet goed liep. Ze ontbinden belangrijke initiatieven zoals het op afstand volgen/bewaken van de patiënt(Remote Patient Monitoring) en programma’s voor chronische zorg.

Carbon Health

Dit in San Francisco gevestigde bedrijf, opgericht in 2015, combineert fysieke klinieken met virtuele diensten en exploiteert 100 klinieken in 16 Amerikaanse staten. Sinds 2015 ging het fors voor de wind en breidde het gestaag uit. Meerdere grote investeringsbedrijven staken er veel geld in, ongeveer een half miljard dollar. Grote plannen waren er in juli 20221 nog om rond 2025 te groeien tot rond de 1500 fysieke klinieken. Sinds het afnemen van de corona-pandemie deze zomer ontstond er een neergang bij Carbon health. In juli 2022 kondigde het bedrijf aan dat men 8 % van het rond het 3200 personen grote personeelsbestand had moeten ontslaan. Als reden gaf de CEO op dat men tot dan toe in de eerste plaats gefocust had op groei, maar dat ze de winstgevendheid uit het oog verloren hadden. Blijkbaar leverde de hybride zorg in de ogen van o.a. de kapitaalverschaffers onvoldoende return-on-investment op.

Echte reden     

Met de twee ontslagronden heeft Carbon Health nu 16 % van haar personeelsbestand verloren. Digitale gezondheidsbedrijven, zowel internationaal als ook alhier nationaal, hebben de afgelopen twee jaar een door pandemie aangewakkerde hausse doorgemaakt. Maar veranderende marktomstandigheden na het verdwijnen van de pandemie hebben sommige startups gedwongen hun activiteiten te verkleinen en te herstructureren.

Ook in Nederland speelt dit

In Nederland is er nog steeds sprake van luidruchtige publicatie van stimulerende artikelen over de zegeningen van de hybride zorg(digitaal en fysiek). Toch kan je ook hier lezen dat de hybride zorg aan het inzakken is na het afzakken van de corona-pandemie. In een artikel op de website Zorgkrant.nl van 28 december 2022 staat dat het de ambitie van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen(NVZ) was om eind 2022 om 30 procent minder fysieke polikliniekbezoeken te realiseren door de inzet van hybride zorg. Dat blijkt men niet gehaald te hebben. In het eerste kwartaal van 2022 lag het percentage nog op 28,6 procent. In het tweede kwartaal zakte dat naar 25,4 procent. In het artikel volgt gelijk dan promo-praat dat iedereen de schouders er onder moet zetten en “we” fors aan de slag moeten. Het moet volgens de auteur van het artikel in de Zorgkrant een kwestie van doorzetten zijn.

Over de top heen

Het artikel in de Zorgkrant bevestigt datgene wat internationaal gezien zorgbedrijven nu al in de portemonnee voelen. Tijdens de corona-epidemie was er breed sprake van pogingen om zorg te blijven leveren met digitale middelen die afgeschaalde reguliere zorg moest vervangen. Na het aflopen van de corona-pandemie zien we duidelijk dat zowel de patiënt/cliënt als de zorgverleners toch het aanbod aan digitale zorg lager willen hebben. Zo te zien is de hybride zorgverlening nu over de top heen en zal zich op een lager niveau handhaven. Het is niet waarschijnlijk dat binnen afzienbare tijd men de meer dan 30 procent afname van polikliniekbezoek door het aanbieden van hybride zorg gaat realiseren.

Internationale ontwikkelingen in de digitale zorgverlening liepen al vaker voor op wat er in Nederland gebeurt.

W.J.Jongejan

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay