In memoriam Wim Cnubben(1948-2020)

Wim Cnubben

Op 7 juli 2020 overleed de eerstelijnspsycholoog/psychotherapeut Wim Cnubben, praktijkhoudend in de wijk Oog in Al te Utrecht, na een kort en heftig ziekbed op 72 jarige leeftijd. Ik leerde hem kennen, toen ik verslag begon te doen van de actiegroep StopBenchmarkmetROM op deze website. Daarom woonde ik vanaf het voorjaar van 2017 de bijeenkomsten van die actiegroep bij. Tijdens de eerste bijeenkomst maakte hij op mij een stugge, wat nurkse indruk, maar al zeer snel bleek hij een authentieke, warme, bevlogen en actieve zorgverlener te zijn met bijzonder veel oog voor het persoonlijke.

Hij heeft zijn talenten ten volle benut. Hij studeerde in 1973 cum laude af als klinisch psycholoog aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en werd al snel wetenschappelijk onderzoeker-methodoloog aan die universiteit en de RijksUniversiteit Utrecht. Hij is naast zijn werk ook bestuurslid van meerdere beroepsverenigingen geweest: de SMP(Stichting Master Psychologen), NVGT(Netwerk Vrijgevestigde GGZ- aanbieders Twente),  VCgP(Vereniging voor Clientgerichte Psychotherapie), NVP(Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie), NVVP(Nederlandse Vereniging Voor Psychiatrie) en de sectie GGZ van het NIP(Nederlands Instituut voor Psychologen. Ook was hij bestuurlijk actief voor de stichting KDVP die zich actief bezig houdt met privacy-zaken binnen en buiten de GGZ. Ook onderhield hij goede contacten met het Platform Burgerrechten.

Het zindelijk gebruik, vooral digitaal, van zorgdata in de GGZ ging hem bijzonder ter harte. Hij was dan ook een gewaardeerd lid van de actiegroep StopBenchmarkmetROM, waarin hij op authentieke wijze meedacht en zijn idealen uitdroeg. Idealen die behalve een goede psychische zorg voor de patiënt/cliënt ook bestonden uit het strijden voor een veilige zorgrelatie en privacy in de geestelijke gezondheidszorg, met name in dit digitale tijdsgewricht.

Het was een voorrecht zo de laatste drie jaar met hem op te trekken. Ik wens zijn familie, in de eerste plaats zijn dochter Willianne en zoon Caspar, veel sterkte toe. Hij is en was een vader om trots op te zijn.

Wim J. Jongejan, 10 juli 2020

10 antwoorden
 1. Tariqua van Heemskerck
  Tariqua van Heemskerck zegt:

  Ik leerde Wim kennen in het psychiatrisch ziekenhuis, waar hij als psycholoog werkzaam was. Over mijn ervaringen aldaar heb ik een boek gepubliceerd met de titel :’Niet in zachte zetels’, waarin het functioneren van Wim uitgebreid ter sprake komt. Wellicht aan te bevelen voor wie ook geïnteresseerd is in een kritische benadering. Ik had hem graag mijn boek toegestuurd, maar het was helaas te laat.
  Tariqua van Heemskerck.

  Beantwoorden
 2. Ilze te Riele
  Ilze te Riele zegt:

  Wim ken ik uit een intensieve Gestalt groep, waaraan ik als begin twintiger deelnam. Ik leerde hem heel persoonlijk kennen als een warme man , die (evenals ik) worstelde om zich te ontdoen van de spoken uit zijn verleden. Toen ik later voor mijn eerste baan in Utrecht kwam werken bood hij mij aan om voor een symbolisch bedrag tijdelijk in zijn flat te verblijven. Dat tekende hem. We hebben elkaar later uit het oog verloren, Helaas.
  Ik wens de dierbaren van Wim veel kracht en wijsheid met dit grote verlies..

  Beantwoorden
 3. Snelleman
  Snelleman zegt:

  Lieve Willianne en Casper,
  Heel veel sterkte in deze moeilijke dagen.
  Wij denken aan Wim terug als een betrokken vader en een innemend persoon in de tijd dat jullie op de Montessorischool zaten.
  Ik hoop dat jullie veel steun aan elkaar hebben om dit verlies te verwerken.

  Marian Snelleman( van Bob Bas en Benjamin Kocken)

  Beantwoorden
 4. Mieke Verschueren
  Mieke Verschueren zegt:

  Ik ken Wim sinds de oprichting van de PSU. Zo onverwacht heen gegaan. Wat vreselijk. Ik herinner me Wim vanuit de PSU vooral als een mens die oprecht en met een enorme inzet strijdbaar is voor zijn medemens. In de vergaderingen was hij up-to-date van de laatste ontwikkelingen. Hij had een zeer actieve inbreng en had altijd iets extra zinnigs toe te voegen. We zullen hem missen. Ik wens alle naasten heel veel sterkte.

  Beantwoorden
 5. Reinoud
  Reinoud zegt:

  Wim was een buitengewoon prettige collega. Scherpzinnig, warm en loyaal. In de afgelopen twintig jaar dat ik hem op bijeenkomsten tegenkwam bracht hij altijd leven in de brouwerij. Het is raar dat ik niet meer met hem zal lachen. Mijn condoleances aan al zijn dierbaren en vrienden.

  Beantwoorden
 6. Suzan Möller
  Suzan Möller zegt:

  Wat een verdrietig nieuws. Voor mij is Wim naast een harstikke fijn persoon een voorbeeld voor ons vak en de kwaliteit van de zorg. Een groot gemis dat hij er niet meer is. Ik wens alle familie en vrienden veel sterkte.

  Beantwoorden
  • J. Berkelaar
   J. Berkelaar zegt:

   Wim kende ik vanuit de tijd dat we in hetzelfde psychiatrisch ziekenhuis werkten.
   Wat ik mij herinner uit die tijd is dat hij altijd vol passie sprak over zijn werk als klinisch psycholoog.
   Het was een aangename verrassing toen ik hem vele jaren later weer trof in de actiegroep StopBenchmarkmetROM. Wim had een enorme gedrevenheid, haalde overal relevante informatie vandaan die hij dan voorzag van commentaar en was altijd aanwezig bij de vergaderingen.
   Wim zette zich met vevre in voor behoud van de privacy van patiënten.
   Ik zal hem enorm gaan missen, want hij was ook nog eens een lieve, aardige man.

   Beantwoorden
 7. Caspar Cnubben
  Caspar Cnubben zegt:

  Wat prachtig om dit te lezen over mijn vader. Als vader was hij een warme en lieve man. Hij gidste mij door het leven en corrigeerde mij waar nodig.
  Wij zijn zo trots op onze vader.

  Hartelijke groet
  Caspar

  Beantwoorden
 8. J.S. van der Zee
  J.S. van der Zee zegt:

  Jeetje is Wim dood. Ken hem als een zeer integer betrokken mens, bescheiden, dienstbaar, actie ondernemend waar hij dat nodig vond. Ken hem van DVP en kwam hem nog niet zo heel erg lang geleden tegen op een bijeenkomst, geloof voor Nationaal Zorgfonds.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.