Na onderzoek IGZ stopte farmaceut Eli Lilly recent ondersteuning erectiepillensite

Spaanse pepers

Rond de jaarwisseling publiceerde ik een drieluik over de nogal vreemde handel in erectiepillen door het bedrijf DokterJaap. Op 29 december 2016 , op 2 januari 2017 en op 19 januari 2017 verschenen deze artikelen.  Het bedrijf positioneert zich als intermediair tussen de patiënt en de dokter bij het verkrijgen van de erectiepillen. Het  profileert zich met als kreten als econsult en eHealth als een moderne vorm van dienstverlening in de gezondheidszorg. Vreemd in de door het bedrijf geconstrueerde keten was de actieve ondersteuning door het farmaceutische concern Eli Lilly, zelf producent van een type erectiepil. Daarnaast is vreemd dat het bedrijf email gebruikt om de huisarts een lijst met klachten van de patiënt op te sturen om een econsult voor die patiënt te bewerkstelligen bij diens huisarts waarin een recept voor een specifiek bestelde erectiepil gevraagd wordt. In de keten die het bedrijf opzette vallen ook de zeer hoge marges op die dokter Jaap hanteert bij de verkoop van de pillen.( Zie artikel van 19 januari 2017). Nadat het Dagblad van het Noorden ook aandacht hieraan besteedde volgden Kamervragen, waarin de minister van VWS onderzoek door de Inspectie voor de GezondheidsZorg(IGZ) aankondigde en de handelswijze van het bedrijf doorgaf aan de Autoriteit Persoonsgegevens. Uit een verklaring op de website van Dokter Jaap blijkt dat de farmaceut Eli Lilly inmiddels de banden met Dokter Jaap verbroken heeft.

IGZ

Uit krantenberichten, in Algemeen Dagblad en Dagblad van het Noorden,  in begin februari 2017, blijkt dat de IGZ  de handelswijze van het bedrijf inmiddels  aan het onderzoeken is. Op de website van de IGZ is over dit onderzoek of enig resultaat daarvan niets terug te vinden. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft evenmin iets over deze materie op haar website staan.

Eli Lilly

Het is heel vreemd als een farmaceutisch bedrijf dat zelf erectiepillen maakt een bedrijf actief ondersteunt dat deze pillen verkoopt. Ook al komt het recept van de huisarts en vindt aflevering plaats via een apotheek in Velsen, de patiënt bestelt en betaalt zijn pillen aan het bedrijf DokterJaap. Een rechtstreeks belang hebben bij het stimuleren van verkoop van medicijnen is niet toegestaan. Eli Lilly zeilde hiermee zeer scherp aan de wind. Men deed dat eerder in 2003. Toen opereerde het bedrijf ook al op scherpst van de snede, toen het een symptoomcampagne in de gewone pers begon om het erectiemiddel tadalafil(merknaam: Cialis) te promoten. 

Stop ondersteuning

Op de website van DokterJaap is een verklaring te vinden, gedateerd 31-03-2017, waarin de leiding van het bedrijf kenbaar maakt dat Eli Lilly gestopt is met de ondersteuning van DokterJaap. Naar eigen zeggen omdat Eli Lilly de tijd rijp achtte dat het bedrijf op eigen benen kon staan. Eli Lilly stelt in dat bericht  er trots op te zijn DokterJaap.nl te hebben ondersteund en nu en in de toekomst te streven naar een zo groot mogelijke patiëntveiligheid. Met geen woord wordt de bemoeienis van de IGZ genoemd. Het is overigens vermakelijk dat de eigenaar van DokterJaap in de verklaring de eigen bedrijfsnaam niet eens goed kan spellen(DokerJaap). Gezien het tijdspad is het stoppen met de ondersteuning toch echt te zien als een direct gevolg van de bemoeienis van de IGZ. Op de website van Eli Lilly zelf is overigens helemaal niets over de ondersteuning van DokterJaap en het beëindigen daarvan te vinden.

Triest

Het is triest om te moeten constateren dat de lucratieve handel van erectiepillen voor een prijs die veel hoger is dan de gewone kosten bij aflevering door de eigen apotheek maar moeilijk te stoppen is. Het is ook triest dat een groot farmaceutisch bedrijf uitermate scherp aan de wind zeilt door zowel aan de voorkant als aan de achterkant van de leveringsketen actief te zijn. Een lichtpunt daarbij is dat de IGZ middels onderzoek naar het bedrijf de bemoeienis van Eli Lilly in ieder geval heeft doen stoppen. Het is de vraag of nog nadere acties van de IGZ of Autoriteit Persoonsgegevens tegen DokterJaap zullen volgen. De website is nog altijd in de lucht.

W.J. Jongejan

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.