Trumpiaanse corona-data-chaos: de ontregeling die je wist dat zou komen

TrumpiaanseOp 17 juli 2020 schreef ik op deze website het artikel “Ultieme politisering door Trump-administratie van corona-bestrijding”. Daarin maakte ik melding van de oekaze van de Trump-administratie om ziekenhuizen hun corona-data niet meer naar het Center of Disease Control(CDC) te doen sturen maar naar het Department of Health and Human Services(HHS). Het gaat om data, zoals ziekenhuisopnamen, bezette IC-bedden, opvangcapaciteit in ziekenhuis en op IC’s en de ziekenhuissterfte aan corona. Het gevaar van die omschakeling is dat midden in de corona-storm het overzicht over de data alleen maar achteruit kan gaan. Mogelijk is dat ook de opzet van Donald Trump en de zijnen, om mist rond de catastrofale cijfers op te trekken. Nu al blijkt dat de kwaliteit van de overzichten ernstig achteruit is gegaan. Nieuwssites maken daar melding van. Bovendien zijn er signalen dat het private bedrijf dat het HHS inschakelde banden heeft met bedrijven rond Donald Trump.

NPR

Op de website van het onafhankelijke, non-profit media-organisatie NPR berichtte deze over deze materie op 31 juli 2020. NPR meldde dat het COVID-19 ziekenhuis-datasysteem dat vanaf 15 juli op gezag van Trump en de zijnen het CDC omzeilt, geplaagd wordt door vertragingen en onnauwkeurigheden. Op 10 juli al gaf de HHS opdracht om de data over corona vanuit ziekenhuizen per 15 juli die andere weg te laten volgen. HHS beloofde dat de verandering het waard zou zijn. De data zouden completer en transparanter zijn en een verbetering ten opzichte van de overzichten die het CDC maakte. Het bleek precies het tegenovergestelde te zijn. HHS dwong de ziekenhuizen gebruik te maken van een private firma, TeleTracking Technologies. Die moet voor HHS de data verwerken en bewerken. TeleTracking had voorheen nooit contracten met een omvang van de 10,2 miljoen dollar die ze nu betaald krijgt. Altijd contracten met een veel geringere omvang

NHSN

Het CDC maakte voor de verzameling van de corona-data gebruik van het National Healthcare Safety Network(NHSN). Dat is een beveiligd, op internet-technologie gebaseerd surveillance systeem. Daarop zijn zeer veel zorginstellingen in de VS aangesloten. Het maakt gebruik van automatische data invoer. Het nu door de HHS gebruikte systeem, in handen van TeleTracking maakt gebruik van handmatige invoer.  Geen van de door NPR ondervraagde ziekenhuizen ondervond ooit problemen met de aanlevering voor 15 juli aan het CDC.

Toegevoegde waarde CDC

Een voorbeeld van hoe het onder CDC beter ging is het volgende. Ziekenhuizen worden nu geacht dagelijks aan de HHS door te geven van hun totale beddencapaciteit, het aantal bezette bedden en de beschikbaarheid van IC-bedden. Onder het nieuwe bewind verzamelt HHS(TeleTracking eigenlijk) de data, aggregeert ze per staat en deelt dagelijks die overzichten, met ontbrekende cijfers en al. Onder het CDC-bewind werden ziekenhuizen bij ontbrekende data door functionarissen van het CDC na gebeld en interpreteerde men de data. Daarmee bedoel ik dat ze schattingen maakten van de actuele beschikbaarheid van IC-bedden. Dat soort schattingen levert het HHS nu al ruim een week niet. Dat terwijl het CDC de schattingen drie maal per week bekend maakte. Data-analisten laten ook weten dat data die HHS publiceerde veel inconsistenties bevatten.

Dubieuze contractering

Deze week kwam er ook informatie boven water over de contractering van de firma TeleTracking. Er blijkt sprake van een onderhandse gunning van het contract en niet een open inschrijving. Dat was wel wat HHS beweerde. Dat was op zich al ongewoon. De wijze van onderhandse contractering is normaal bestemd voor wetenschappelijke research en niet voor het bouwen van databases voor de regering. Volgens bronnen binnen TeleTracking had het ministerie(HHS) zelf rechtstreeks contact gezocht met het bedrijf over het contract. En tenslotte, en zeker niet het minst belangrijk, blijkt dat de baas van TeleTracking, Michael Zamaglias, banden heeft met de New Yorkse vastgoedwereld. In het bijzonder banden met een firma die miljarden dollars heeft gestoken in projecten van de Trump organisatie. Wat ook bevreemdt is dat het bedrijf tot heden zich traditioneel focust op het maken van software om de toestand van een patiënt binnen een ziekenhuis te volgen.

Mist

Het moge duidelijk zijn dat terwijl het wijzigen van de koers over de data-bewerking – en verwerking midden in een gigantische corona-uitbraak het recept is om mist te produceren rond de broodnodige informatie om beleid op te baseren. Een beleid dat voor de verandering op zijn zachts gezegd niet consistent en krachtig genoeg was. Cynisch gezegd is de poging om de informatiestroom te ontregelen daadwerkelijk genoeg. Toch kan het niet anders dan dat de Trumpiaanse chaos als een boemerang zal terugkeren op zijn hoofd en dat van zijn aanhangers. Nog even geduld dus. Helaas zal het nog wel behoorlijk wat mensenlevens kosten.

W.J. Jongejan, 4 augustus 2020

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

1 antwoord
  1. Gerard Freriks
    Gerard Freriks zegt:

    Wanneer iemand zich afvraagt waar Trump c.s. mee bezig is. Alles wat Trump doet kan verklaard worden door aan te nemen dat daar waar mogelijk de orde verstoord moet worden en chaos het beoogde resultaat moet zijn.
    De ‘conspiracy theory’ luidt dat dit zodanig het beleid van Rusland ondersteunt dat de aanname dat Trump Rusland wil helpen niet makkelijk weersproken kan worden. Het is een enerzijds belachelijke maar anderzijds mogelijk ware theorie.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.