Val van Babylon-symptoomchecker-imperium. Meltdown in slow motion

meltdownOver het bedrijf Babylon Health met de symptoomchecker/diagnose-app Babylon schreef ik vele malen op deze website. Recent nog op 4 mei 2022 schreef ik over de enorme daling van de beurswaarde van Babylon Holdings Limited, het moederbedrijf. Nu zijn er evidente signalen van een dramatische neergang. Naast een verdere daling van de beurskoers verschenen de afgelopen week twee berichten over terugtrekkende bewegingen van Babylon Health in het Verenigd Koninkrijk. Op 3 augustus 2022 kwam de melding dat de samenwerking met twee trusts van de National Health Service(NHS) in de Midlands eindigde. Het gaat daarbij om een in 2020 gestarte samenwerking met de Royal Wolverhampton NHS Trust(RWT) en het in 2019 getekende contract met de University Hospitals Birmingham(UHB)  Foundation Trust. Daarbij maakt Babylon Health zelf gewag van het “not economically sustainable” zijn van de samenwerking. Inmiddels bestaat ook twijfel over het voortbestaan van de GP At Hand huisartspraktijken in Londen.

Te mooi om waar te zijn

In 2020 kondigde men met veel tamtam de samenwerking aan met de RWT-trust. Men ging ’s werelds eerste geïntegreerde digitaal gezondheidssysteem creëren om de bevolking van Wolverhamton te dienen.  Een tien-jarig partnerschap om gezamenlijke zorg te leveren aan de gehele bevolking van de stad kondigde men aan met gemakkelijke toegang op afstand tot huisartsen en ziekenhuisspecialisten op tijden die de patiënten passen. Men zou gaan doen aan live monitoring van patiënten met chronische aandoeningen, en gepersonaliseerde zorgplannen maken ondersteund door Babylon’s Artificial Intelligentie. En dat allemaal met één enkele gratis app voor maximaal gemak en om onnodig reizen te voorkomen. In augustus 2021 deed Babylon er nog een schepje bovenop. Het was te mooi om waar te zijn voor een kritische beschouwer. En dat blijkt het nu ook te zijn. Ook de berichtgeving over de samenwerking met de UHB-trust stond vol met stuwende teksten.

Geld erbij

Eerder dit jaar had de CEO van Babylon Health al moeten toegeven dat haar medische activiteiten in het VK allemaal verliesgevend zijn.  Er moet geld bij voor elke patiënt die meedoet. De leiding van Babylon Health wijt het feit dat men samenwerking moet beëindigen aan de globale marktomstandigheden en de macro-economische situatie.

Ook bij GP At Hand moet er geld bij

In Londen runt Babylon Health een aantal huisartspraktijken onder de naam GP At Hand. Ik schreef daar ook vaker over, onder andere over “cherry picking” van patiënten. Men trekt daar voornamelijk jonge mensen aan met weinig complexe ziektebeelden. Desondanks zijn de activiteiten daar ook verliesgevend. Daarbij speelt dat Babylon Health wat betreft de financiering afhankelijk is van haar moederbedrijf Babylon Holding Limited. In het jaarverslag over 2021 staat dat Babylon Holdings Ltd nieuw investeringskapitaal nodig heeft en verwacht dat te kunnen aantrekken. Maar zekerheid daarover kan het niet geven. Daardoor is het voortbestaan van de als disruptief betitelde GP At Hand praktijken tamelijk onzeker.

Beurskoers keldert  

Met enige regelmaat kijk ik naar de beurskoer van Babylon Holdings LTD op de New York Stock Exchange. Het aandeel kelderde al van tien dollar nominaal naar een waarde rond de één dollar. Vandaag op 10 augustus 2022 zakte de koers naar een waarde van 0,81dollar.

Zeer laakbare bezuiniging

Vanwege het dalen van de beurskoers, mede door het voortduren van verliesgevende activiteiten liet Babylon Holdings Ltd in juli 2022 weten dat het 100 miljoen dollar wilde gaan besparen. En wat gaat men dan voor personeel ontslaan: voornamelijk de teams die zich bezig houden met de compliance en de klinische veiligheid. Dat is uiterst laakbaar en onethisch. Juist de veiligheid van de software die men gebruikt in de symptoomchecker-app is van groot belang evenals het goed navolgen van regelgeving.

Meltdown

Wat we hier nu zien gebeuren is de meltdown van een door cyberoptimisten en cyberopportunisten opgeblazen zeepbel. Dat gebeurde ook met ongegeneerde steun uit regeringskringen door mensen als Matt Hancock en Dominic Cummings. Het hele gebeuren doet sterk denken aan de Theranos-affaire met Elizabeth Holmes daar aan het roer. Dat bedrijf met zogenaamde  “disruptieve” laboratorium technologie. Met de neergang van dat bedrijf was destijds een bedrag van 700 miljoen dollar gemoeid.

Met de beursgang van Babylon Holdings Ltd is een bedrag van ongeveer 550 miljoen dollar gemoeid. Door investeerders werd daarvoor al voor een paar honderd miljoen dollar in het bedrijf geïnvesteerd. Bij Babylon Holdings Ltd gaat het niet om labtechnologie, maar om een onvoldoende grootschalig gevalideerde symptoomchecker die gevaarlijke fouten maakt. Dat alles gepusht door een bedrijf dat zich de laatste jaren onterecht in de aandacht blufte.

W.J. Jongejan, 11 augustus 2022

Afbeelding van Mohamed Hassan via Pixabay