Huisartsinformatiesysteem Medicom weer naar ander datacentrum

datacenter-286386_640

Vanaf augustus zullen in het najaar van 2016 gebruikers van het huisarts-informatie-systeem(HIS) Medicom in fasen overgezet worden naar een ander datacentrum. Het bedrijf PharmaPartners dat Medicom beheert en ontwikkelt, heeft aan gebruikers laten weten dat men van een ander datacentrum gebruik gaat maken: Pink Roccade Healthcare. Medicom is een van andere HIS-sen wat afwijkend systeem, omdat er gewerkt wordt met clusters. Dat zijn groepjes huisartspraktijken die aan een apotheek gekoppeld zijn met gebruik van een gemeenschappelijke database. Voor Medicom-gebruikers wordt het de tweede verhuizing in 5 jaar tijd. Het heeft er alle schijn van dat PharmaPartners genoeg heeft van het KPN Cyber Center Flevoland waar het sinds 2011 Medicom liet hosten. De afgelopen twee jaar waren er herhaaldelijk problemen waarover ik berichtte.(A, B, C, D, E, F, G). In augustus worden pilot-tests gedaan met het verhuizen van Medicom-clusters naar het nieuwe datacentrum, waar naar verluidt nieuwe servers voor Medicom geïnstalleerd worden. Vanaf september zou de reguliere verhuizing van start gaan.

Datacenters

Tot 2011 werd Medicom gehost op de servers van Getronics in Apeldoorn. Deze KPN-dochter was al vanaf 2009 volledig eigenaar van PharmaPartners. Toch laat PharmaPartners in april 2011 weten dat besloten is in 2011 alle Medicom-clusters te verhuizen naar het KPN Cyber Center Flevoland te Almere. Op het internet is te lezen wat hoe geavanceerd PharmaPartners deze faciliteit vond. Duidelijk is wel dat men nu een datacentrum buiten eigen bedrijfs-/concernstructuur kiest. Dat is opvallend omdat PharmaPartners in januari 2011 door Getronics verkocht wordt aan Total Software Slutions(TSS), een conglomeraat van ICT-bedrijven dat eigendom is van de participerings-maatschappij Strikwerda Investments. Tot dat conglomeraat behoort op dat moment al Pink Roccade Healthcare, dat binnenkort de Medicom-clusters gaat hosten. Eind 2013 neemt dan weer de Canadese softwaremaker Constellation Software  voor 240 miljoen het TSS-concern over.

Eigen datacenter

Na de stap buiten het eigen concern richting KPN Cyber Center Flevoland maakt men dus nu weer de stap terug naar een datacentrum dat binnen het eigen concern ligt. Voor de verhuizing van de clusters wordt gesproken van het gedurende één avond niet beschikbaar zijn van het systeem voor de betrokken huisarts. Hoewel iedereen alles in het werk zal stellen om naadloos over te gaan kan een dergelijke verhuizing altijd leiden tot onverwachte verstoringen van de bedrijfsvoering bij huisartsen.

Het is te hopen dat dit voorlopig de laatste verandering van datacentrum is en dat de nieuwe hostende organisatie niet die problemen kent die bij het KPN Cyber Center Flevoland ervaren zijn.

W.J. Jongejan

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.