NZa organiseert eigen klapvee bij zorgvraagtypering

klapveeNiets is de Nederlandse Zorgautoriteit(NZa) te dol als het gaat om het doorzetten van het zorgprestatiemodel. Dat ontwikkelt de NZa om daarmee tot een andere bekostigingssystematiek te komen voor de geestelijke gezondheidszorg(GGZ) en forensische zorg(FZ). Tot heden is die gebaseerd op de DBC(Diagnose Behandel Combinatie-systematiek) op basis van DSM-diagnosen. Het zorgprestatiemodel staat bloot aan aanzienlijke kritiek vanuit de actiegroep Vertrouwen in de GGZ. Deze bestrijdt het verzamelen bij 800.000 GGZ-cliënten van antwoorden op HONOS-vragenlijsten door de NZa voor het ontwikkelen en ijken van een algoritme dat de basis moet vormen voor het nieuwe bekostigingsmodel. Dat verzamelen op persoonsniveau betekent een enorme schending van het medisch beroepsgeheim. De NZa heeft vanaf het begin van het gaan werken aan dat model in 2014/2015  veldpartijen betrokken bij dit plan. Die zijn verenigd in de adviescommissie zorgvraagtypering. De NZa probeert nu die veldpartijen te laten verkondigen dat ze blij zijn met de plannen.  

Oproep NZa(1)

Op 23 november 2023 schreef de directeur regulering van de NZa, de heer J. Rijneveld een brief van zes pagina’s aan de adviescommissie zorgvraagtypering GGZ. Tussen de NZa en de adviescommissie is sprake van een verregaande wisselwerking. De stukken lezende die de NZa en de adviescommissie uitwisselen wekken deze de indruk dat de NZa verregaand de koers van de adviescommissie stuurt. Voor haar beleid wil de NZa graag dat de adviescommissie, in haar geheel, publiekelijk het beleid van de NZa onderschrijft. Rijneveld schrijft in het stuk van 23 november 2023:

“De NZa is van mening dat het draagvlak gebaat is bij positieve berichtgeving en publike steun bij het verzamelen van de gegevens. Enkele leden van de adviescommissie hebben in een reactie op de uitspraak van de rechter een positief bericht naar buiten gebracht  over het verder ontwikkelen van de zorgvraagtypering.

Oproep NZa(2)

En vervolgt:

“De NZa vraagt  de adviescommissie te heroverwegen een door alle betrokkenen ondertekende uiting te doen waarin de adviescommissie aangeeft de doelen van zorgvraagtypering te ondersteunen blij te zijn dat de zorgvraagtypering verder kan worden doorontwikkeld op basis van de opgehaalde gegevens en de bodemprocedure af te wachten. Dit zorgt ervoor dat de sector als geheel en de verschillende achterbannen kunnenlaten zien dat het draagvlak breed is voor verdere ontwikkeling op basis van data.”

Saillant

Dit is saillant omdat de NZa bij de adviescommissie gaat vissen om een heroverweging van ALLE betrokkenen, wetende dat MIND als patiënten-vertegenwoordiging in juni 2023 uit de adviesraad stapte.

De NZa probeert hier via de andere betrokkenen de stem van MIND toch binnenboord te krijgen om dan “blij” te zijn over het zorgprestatiemodel. MIND is uit de adviescommissie gestapt maar onderhoudt nog wel contacten met de NZa over dit onderwerp.

Niet gelukkig met weinig enthousiasme

Uit anders stukken van de adviescommissie, bijv. het verslag van de vergadering van 12 mei 2023 blijkt dat de NZa niet gelukkig is met het niet openbaar publiceren een stuk waarin de deelnemers van de adviescommissie achter de data-aanlevering en de doelen van de zorgvraagtypering te staan. Er staat:

“De NZa betreurt dat het nieuwsbericht over het waaróm van zorgvraagtypering en over de data-aanlevering aan de NZa niet is gepubliceerd. De veldpartijen geven daarop aan, dat zij achter de data-aanlevering en de doelen van zorgvraagtypering staan. Ze zullen ook aan de data-aanlevering meewerken, maar om verschillende redenen leek het nieuwsbericht niet voor alle partijen opportuun. Redenen die genoemd worden zijn het tempo van de besluitvorming, het ontbreken van het patiëntperspectief in het bericht, verdeeldheid onder de leden en zorgen over de kwaliteit van de data”

Samenstelling adviescommissie

De samenstelling van deze commissie is als volgt: De Nederlandse GGZ(=de werkgeversorganisatie van GGZ-zorgaanbieders), de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & psychotherapeuten(LVVP),  MeerGGZ (=belangenvereniging van een aantal moderne, ondernemende en innovatieve zorgaanbieders in de GGZ), MIND (tot 1 juli 2023), Nederlandse Federatie van UMC’s, Nederlands Instituut van Psychologen(NIP),  Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie(beroepsvereniging psychiaters), Zorgverzekeraars Nederland, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, Nederlandse Zorgautoriteit (toehoorder) en Zorginstituut Nederland (toehoorder).

Klapvee

De voorzieningenrechter besliste op 1 november 2023 dat de NZa niet onmiddellijk hoefde te stoppen met de verwerking van de HONOS-data. De NZa-oproep om aan den volke te verkondigen dat de veldpartijen “blij” zijn dat NZa en adviescommissie één gesloten front moeten tonen geeft aan dat de NZa toch bang is dat verdeeldheid het voortbestaan van de zorgvraagtypering sterk hindert. De hierboven beschreven passage uit het verslag van de adviescommissie d.d. 12 mei 2023 geeft aan dat diverse deelnemende veldpartijen niet staan te springen om openbaar te juichen om het handelen van de NZa. Bij diverse besturen van verenigingen van GGZ-zorgverleners(NIP, LVVP, NVvP) zijn de besturen wel geneigd de NZa te volgen, maar speelt een toenemend aantal leden een kritische rol.

Wat de NZa nu doet met haar oproep is het proberen applaudisserende leden van de adviescommissie in stelling te brengen als klapvee.

De claque van de NZa dus.

W.J. Jongejan, 14 februari 2024

Afbeelding van WikimediaImages via Pixabay

Over dit onderwerp publiceerde ik al veel artikelen. Even zoeken met als zoekterm: “NZa”, “HONOS”, “zorgprestatiemodel” en “Vertrouwen in de GGZ”  in het zoekvenster rechts bovenin laat de desbetreffende artikelen zien.