Siamese tweeling Nictiz-VZVZ weer op zoek naar gezamenlijke huisvesting

De Siamese tweeling Nictiz en VZVZ gaan gezamenlijk verhuizen. Het Nationaal Instituut voor ICT in de Zorg en de Vereniging van Zorgaanbieders Voor Zorgcommunicatie, verantwoordelijk voor het Landelijk SchakelPunt(LSP) hebben tot in het najaar hun kantoor in een pand aan de Oude Middenweg 55 in Den Haag, vlak bij de A12 en A4 . Het luistert naar de vastgoednaam Palazzo Giardino of te wel “De Paleistuin”. Met hulp van het makelaarskantoor Cresa wordt gezocht naar een nieuwe kantoorlocatie waar men weer gezamenlijk in wil trekken. De streefdatum is ergens in het tweede of derde kwartaal van 2018. Er is al lange tijd een zeer nauwe relatie tussen Nictiz en VZVZ. De verhuizing roept vragen op. Niet alleen om de reden van de verhuizing , maar ook over de wenselijkheid dat beide instituties bij een al dan niet door derden afgedwongen verhuizing bij elkaar in  één pand gevestigd blijven. De één is een publieke organisatie, generiek werkend, de ander een private vereniging, werkend voor slechts één zorgcommunicatie-systeem. Is het niet tijd voor een herijking?

Quango

Nictiz is thans het instituut dat zich hoofdzakelijk bezighoudt met standaardisatie binnen de zorg-ICT en eHealth. Het is als organisatie een quango te  noemen. Dat is een QUasi Autonome Non-Gouvernementele Organisatie. Betaald door het ministerie van VWS lijkt het een zelfstandig bestuursorgaan, maar is het dat de facto niet. Na de oprichting rond 2002 hield het zich voornamelijk bezig met het helpen ontwikkelen van het Landelijk Elektronisch Patiëntdossier(L-EPD), en van de Aorta basisinfrastructuur voor de zorgcommunicatie, de onderliggende structuur voor het LSP.

Geschiedenis

In het voorjaar van 2011 wees de eerste Kamer unaniem het L-EPD af. Daarop volgde een door het ministerie van VWS begeleide private doorstart van het LSP in 2012. De private VZVZ, verantwoordelijk voor het LSP trok toen in het pand waar Nictiz al zat(sinds 3 januari 2002) op de Oude Middenweg 55 te Den Haag) in. Allerlei activiteiten moesten uit de boedel van Nictiz gehaald worden, omdat de Eerste Kamer het ministerie van VWS te verstaan had gegeven dat deze zich niet meer met het LSP mocht bemoeien. Onder andere de Stichting Derdengelden, waarin zeer veel geld omging vanwege LSP(aansluit)vergoedingen aan zorgaanbieders, diende voortaan door VZVZ beheerd te gaan worden. Zo is in 2011 na het Kamerbesluit een verschuiving van activiteiten geweest van Nictiz richting VZVZ. Het leek destijds handig om beide organisaties in één pand op één adres te hebben. Het is echter maar zeer de vraag of dit nu nog zo handig en verstandig is.

Wat zoeken ze?

Nictiz en VZVZ zoeken 2500 vierkante meter kantoorruimte op een nieuwe locatie. Uit allerlei makelaarsadvertenties is op te maken dat ze samen op de Oude Middenweg iets meer dan 2300 vierkante meter huurden. Dat moeten bij een verdiepingsoppervlak van 583 vierkante meter vier verdiepingen geweest zijn. Op een pand van zes verdiepingen zijn dat dan wel de hoofdhuurders.

Reden van vertrek

Op zich is het gezamenlijk vertrek uit Palazzo Giardino wel iets wat lichtelijk bevreemdt. In een makelaarsadvertentie van 18 augustus 2014 is namelijk te lezen dat toen een meerjarige huurovereenkomst getekend was, waar iedereen zeer gelukkig mee leek te zijn. Ten aanzien van de reden van vertrek kan het natuurlijk zijn dat men in het kantoorpand van zes verdiepingen meer ruimte wilde hebben die andere huurders niet wilden opgeven. Binnen het pand is, in ieder geval sinds 2014, echter ook de Nationale Politie gehuisvest.  Zie ook hier.  Het is best mogelijk dat die de positie van hoofdhuurder wenst over te nemen en geen andere huurders in het pand wil hebben. En zo Nictiz en VZVZ  “an offer, they couldn’t resist” deden. We zullen de reen van de verhuizing waarschijnlijk nooit t eweten komen.

Herijking

Nu de organisaties van Nictiz en VZVZ op papier volledig ontvlecht zijn, is het helemaal de vraag of het zo logisch is dat de instituties na een vertrek uit hun huidige vestigingslocatie opnieuw samen een kantoorpand betrekken. Zoals eerder benadrukt zorgt Nictiz nu voor informatiestandaarden in de zorg en propageert en begeleidt ze eHealth. Het is een organisatie die in haar opzet sinds 2011 zich op papier bezig houdt met alle informatiestromen in de zorg. VZVZ is echter, als beheerder van het LSP, een private organisatie die één zorginformatiesysteem, zijnde het LSP, beheert. Het klakkeloos, als een soort Siamese tweeling, verder  optrekken op één locatie is daarom absoluut niet logisch te noemen. De beeldvorming daarbij is toch dat Nictiz, als een op afstand geplaatst, maar toch publiek gefinancierd onderdeel van het ministerie van VWS, sterk blijft voorsorteren op het LSP.

W.J. Jongejan, 18 juni 2018

Vanwege het mogelijk op korte termijn verdwijnen van de webpagina’s van de diverse makelaars over het kantoorpand zijn de links vervangen door screendumps in Word.

Het gaat om:

Cresa makelaars met de vraag van Nictiz-VZVZ om nieuwe kantoorruimte.

Cog makelaars met informatie over het vloeroppervlak

Hanzevast makelaars met informatie over meerjarige contracten en de Nationale Politie

Drimble  met informatie over vestigingsdata en medehuurders

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.