Slordige governance: statuten VZVZ nooit aangepast op website na ontnemen stemrecht LHV

governanceOp 11 oktober 2018 meldde ik dat de Landelijke HuisartsenVereniging(LHV) door verandering van de  governance bij VZVZ vrijwel buiten spel was komen te staan t.a.v. van het LSP. VZVZ is de Vereniging van Zorgaanbieders Voor Zorgcommunicatie die het landelijk SchakelPunt beheert. De LHV was één van de vier rechtspersonen die aan de basis van VZVZ stonden eind 2012. Toen ging het LSP over van publieke in private handen. Naast de LHV waren dat de koepel van huisartsenposten InEen, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Pharmacie(KNMP) en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen(NVZ). Op 8 oktober 2018 liet de voorzitter van VZVZ, Antoon Kuijpers, weten dat de governance van VZVZ fors gewijzigd was. Het aantal personen die diverse raden bemanden werd terug gebracht van 80 tot 27 personen. De algemene vergadering perkte men in tot 17 personen. Het opvallende daarbij was  de mededeling dat mede-oprichter LHV “toegelaten werd” tot die vergadering zonder stemrecht. Zeer opvallend is dat VZVZ tot op heden geen gewijzigde statuten op haar website plaatste. Daar prijken nog de oude statuten waarin staat dat de LHV wel stemrecht in de Algemene Vergadering heeft.

Waar te vinden?

Op de website van VZVZ is zijn de stukken betreffende de governance te vinden in een aantal links. Daar staan de statuten van VZVZ, de statuten van de Stichting VZVZ en nog een aantal aansluitovereenkomsten.. Het stuk waar de vertegenwoordiging van de diverse zorgkoepels in beschreven en geregeld staat, zijn de statuten van VZVZ. Op diverse plekken staat beschreven dat de LHV, als één van de constituerende leden, gewoon deel uitmaakt van de algemene vergadering en daar stemrecht heeft.

Statuten

In hoofdstuk III, artikel 5 lid 3 staat dat de LHV als rechtspersoon, die aan mede de basis heeft gestaan van de oprichting van de Vereniging, als lid B benoemd staat. Dat zijn LHV, InEen, KNMP en NVZ. Er zijn ook leden A(rechtspersonen die groepen patiënten en zorgverzekerden vertegenwoordigen) en leden C. Dat zijn rechtspersonen die groepen zorgaanbieders vertegenwoordigen.

In hoofdstuk 5 Algemene Vergadering staat in artikel 17 uitgebreid omschreven welk type lid(A,B of C) hoeveel stemmen heeft in de algemene vergadering. In artikel 17 lid 3 b staat beschreven dat de LHV twee stemmen heeft.

Geen stem

Nergens in de notulen staat dat er in de algemene vergadering wel vertegenwoordigers van een koepel aanwezig mogen zijn, maar geen stemrecht hebben. Het is dan ook de vraag hoe één en ander verwoord is in gewijzigde statuten die de basis voor de huidige governance zijn.

Wijziging statuten

Op 26 september 2018 zijn de statuten gewijzigd bij notaris Kamps te Leiden. In de gewijzigde statuten, verkregen bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Daarin vermeldt VZVZ de LHV nog steeds als lid B van de vereniging met 2 stemmen binnen de algemene vergadering. Het is mij echter onduidelijk op welke gronden de LHV binnen die vergadering wel toegelaten is maar geen stemrecht heeft zoals de website vermeldt. Mogelijk ligt daar een beslissing van de Raad van Bestuur van VZVZ aan ten grondslag. Ik kan me niet voorstellen dat de LHV eigenstandig haar stemrecht opgegeven heeft.

Slordig

Het is nogal slordig dat men ingrijpend de governance wijzigt van VZVZ zonder ook daarover verantwoording op de website af te leggen in de vorm van publicatie van  de gewijzigde statuten. Een vereniging als VZVZ dient haar governance transparant te houden. Uiteindelijk zijn gewijzigde statuten altijd te vinden in het Handelsregister.

W.J. Jongejan, 6 juni 2019

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.