Klakkeloos upgraden naar Windows 10 op praktijk-computers sterk af te raden

password-222331_640

Vanaf 29 juli 2015 gaat Microsoft het downloaden en installeren van het nieuwe besturingssysteem Windows 10 mogelijk maken. Tot 29 juli 2016 is de upgrade gratis te verkrijgen. Computers die gebruik maken van Windows 7 of Windows 8.1 hebben al enige weken een Windows-icoon rechts onder in het scherm staan in de systeembalk voorzien van een tekstballon “Windows 10 downloaden”. Huisartsinformatiesystemen(HIS-sen) maken voor een aanzienlijk deel gebruik van computers waarop Windows 7 of Windows 8.1 geïnstalleerd staat. Nu ingaan op het aanbod van Microsoft zonder voorafgaande goedkeuring van de eigen HIS-leverancier kan grote problemen veroorzaken. Allerlei compatibiliteitsproblemen kunnen dan de kop opsteken. Praktijksoftware kan mogelijk opeens niet meer werken. De waarschuwing is niet alleen van belang voor huisartssystemen maar ook voor die van apothekers. Ziekenhuizen hebben over het algemeen een eigen ICT-afdeling die dit soort processen begeleidt.

Voor elke versie?

Het upgraden van het besturingssysteem naar Windows 10 door gebruik te maken van bovengenoemd icoon is slechts mogelijk als Windows 7 met servicepack 1(SP1) nu geïnstalleerd is of Windows 8.1 met Update 1. Microsoft geeft aan dat zakelijke gebruikers niet op deze wijze benaderd worden om hun besturingssoftware te upgraden, maar in de dagelijkse praktijk blijkt dat gebruikers die Windows 7 Professional op hun PC hebben staan ook het Windows 10 icoon in de systeembalk te zien kregen. Windows 7 Enterprise-gebruikers krijgen geen melding.

Hoe?

Door op het upgrade-icoon te klikken komt een scherm tevoorschijn, waarin men kan aangeven dat de nieuwe versie voor u gereserveerd wordt. Zodra na 29 juli Windows 10 beschikbaar komt, wordt de software, die drie gigabyte groot is, daarna automatisch gedownload. Men krijgt vervolgens de melding dat de software klaar is voor installatie. Die installatie kan overigens een uur in beslag nemen.

(Geen) actie

Het op deze wijze installeren vergt dus diverse acties van de gebruiker en gebeurt niet sluipend. Ook al wordt deze upgrade gratis aangeboden, het is toch uiterst verstandig NIET op in te gaan als het gaat om praktijksystemen. Het is uitermate onwaarschijnlijk dat een HIS-leverancier op voorhand zijn product al compatibel heeft verklaard met Windows 10. Ook een bedrijf dat het beheer van de praktijksystemen doet, zal eerst aan moeten geven dat men met het nieuwe besturingssysteem in zee gaat. Naast het HIS zal op de praktijksystemen ook andere zakelijke software staan, zoals bijvoorbeeld communicatiesoftware voor het berichtenverkeer. Antivirussoftware moet compatibel zijn, maar ook kan er op praktijksystemen een verouderde versie van Microsoft Office staan. Legio argumenten zijn dus aan te voeren om geen actie te ondernemen.

Uit het verleden is gebleken dat nieuwe besturingssystemen vaak in de eerste maanden flinke hoeveelheden problemen veroorzaken. Foute programmaonderdelen, maar ook niet geschikte software-drivers voor randapparatuur kunnen grote problemen veroorzaken. Vandaag werd bijvoorbeeld een video-driver-probleem gemeld voor Windows 10.

Consequenties

De consequenties van het nu toch binnenhalen en installeren van Windows 10 op praktijksystemen zijn:

 • Het niet meer werken van het huisartsinformatiesysteem en andere praktijksoftware.
 • Het stoppen van de ondersteuning door de HIS-leverancier onder de huidige voorwaarden.
 • Het stoppen of niet meer ondersteunen onder de huidige condities door de software-beheerder(bijv. ingeval een ASP-versie van het HIS). Eén bedrijf, Taureau IT B.V., waarschuwde zijn klanten zeer recent.

Er is ook geen enkele noodzaak om Windows 10 nu al op uw praktijksystemen te installeren. Windows 7 wordt tot januari 2020 door Microsoft ondersteund en Windows 8 tot januari 2023.

Wacht dus gewoon de berichten van uw HIS-leverancier dan wel beheerder af.

Het advies is dus: niet doen. Mocht u toch van Windows 10 willen gaan proeven, doe dat dan op een PC of laptop thuis, waarop niets zakelijks draait en waarvan de werking voor u privé ook niet cruciaal is.

W.J. Jongejan

6 antwoorden
 1. B E A
  B E A zegt:

  Het is nu toch raar dat Windows de klanten een product aanbied die vervolgens de gehele pc in de waar brengt. Zelf valt het me op dat heel veel reclames me liften waardoor je bezigheden aanzienlijk verstoord woorden. De pc wordt onbruikbaar gemaakt. Ik dan graag dat hier aandacht aan besteed wordt.
  Tenslotte zijn hebben wij niet gevraagd om Windows 10. Het is ons aangeboden.
  Nu kan ik mijn bezigheden niet normaal voortzetten. Word aanzienlijk gedupeerd.
  Help!!

  Beantwoorden
 2. Bob de Rooij
  Bob de Rooij zegt:

  Beste Wim,

  Ik las op ad.nl dat u een ICT-kenner bent. Ik ben al een tijdje werkzaam bij een ICT bedrijf en wil graag mijn kennis vergroten. Bent u iemand die iemand kent met ICT kennis, of bent u zelf een kenner in het ICT vlak? Ik zag op uw LinkedIn pagina dat u ervaring had met een programma uit 1990 en ben erg jaloers op uw DOS skills. Ook zag ik dat u ervaring had met het implementeren van de meeste unieke wordpress template die ik ooit heb gezien in mijn levensjaren. Het niet-responsive menu trok erg mijn aandacht en ben benieuwd hoe u deze heeft gemaakt. Als (als ik dit kan zeggen) ICT-kenner denk ik dat mensen met een smartphone met internet deze website niet mogen bezoek omdat het eventueel “gratis” is. Ik quote u hier : “Laat je niet verleiden omdat het gratis is” Wim Jongejan. Zonder goedkeuring van wordpress kunnen gebruikers hun eigen nokia 3310 natuurlijk niet zomaar upgraden.

  Ik hoop dat deze mail geen “gevaar” brengt aan mijn privacy aangezien ik wel Windows 10 gebruik… Ik als verdwaalde ziel ben hier erg onzeker van!! Wat kan ik hier aan doen?!

  Ik hoor graag spoedig van u!

  Bob de Rooij

  Beantwoorden
  • wjjongejan
   wjjongejan zegt:

   ICT-kenner is een kwalificatie die door het blad Medisch Contact gebezigd is en niet van mij afkomstig. Zoals u op mijn website kunt zien ben ik oud-huisarts met ruime ICT-ervaring. Uw opmerking over de DOS-skills die op LinkedIn vermeld zouden staan kan ik niet plaatsen. Dat staat niet in mijn profiel. Ik denk dat u niet het correcte profiel gezien heeft. Het maken van een WordPress-website is iets wat overal in Nederland via een cursus geleerd kan worden. Het gekozen thema is WEL responsive. De opmerkingen over niet een website kunnen/mogen bezoeken en de opmerking over WordPress en Nokia 33310 ontgaan mij volledig. Over het Windows 10 (gaan) gebruiken kan ik kort zijn. Dat is een persoonlijke keuze op basis van voorlichting. Mijn voorlichting ging in het artikel over het upgraden naar Windows 10 bij gebruik van huisartsinformatiesystemen.

   Beantwoorden
  • wjjongejan
   wjjongejan zegt:

   Beste Martijn,
   In het artikel refereer ik aan het bedrijf Taureau IT B.V. uit Alkmaar, niet aan uw bedrijf ICTaurus uit Amersfoort. Ik noemde Taureau IT B.V. naar aanleiding van een mail van dat bedrijf naar gebruikers van het HIS dat zij hosten. Het is grappig om te zien dat een stier(taurus) meerdere bedrijven inspireert qua naamgeving. Bedrijven die dan ook nog in dezelfde sector (zorg-ICT) werkzaam zijn. Het artikel wordt dus niet aangepast.

   Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Windows 10 nog niet te installeren. Dat zegt oud-huisarts en ICT-kenner Wim Jongejan op zijn website. ,,Iedereen die zijn gezonde verstand gebruikt, wacht er even […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.